israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett: 'vaccins werken maar minder dan verwacht, daardoor een andere dagelijkse routine'


Het coronakabinet tijdens de vergadering op vrijdag. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)


Tijdens een extra bijeenkomst van het zogenaamde coronakabinet zei premier Bennett 'dat de vaccins werken maar minder dan we hadden gehoopt en dat we daardoor naar een andere dagelijkse routine zullen moeten gaan'. "We zullen moeten wennen aan een leven met COVID-19", aldus Bennett, "en daar onze dagelijkse routine op moeten afstemmen".


De bijeenkomst van het coronakabinet vond plaats in het hoofdkwartier van de IDF, de Kirya in Tel Aviv, waarbij aanwezig de minister van Volksgezondheid, de minister van Defensie, de minister van Openbare Veiligheid, de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Transport, de minister van Cultuur en Sport, de minister van Innovatie en Wetenschap, de procureur-generaal, de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid en de directeur van de Volksgezondheidsdienst, evenals vertegenwoordigers van de Nationale Veiligheidsraad, de IDF, de Israëlische politie, het ministerie van Financiën en andere hoge functionarissen.


"De effectiviteit van het Pfizer-vaccin tegen de Delta-variant is 'minder' dan gezondheidsfunctionarissen hadden gehoopt", zei premier Naftali Bennett, en "de hoop dat alleen de vaccins het probleem zullen oplossen is een ijdele hoop", aldus Bennett.


"De reden van de bijeenkomst is om acties en aanbevelingen te plannen om naar een dagelijkse routine te gaan die is aangepast aan het coronavirus", aldus Bennett.


"Op dit moment maakt de Delta-mutatie een sprong vooruit over de hele wereld, ook in landen met veel gevaccineerde inwoners zoals Groot-Brittannië, Israël en de VS. In Groot-Brittannië zien we de afgelopen dagen een sprong in het aantal kinderen dat dagelijks in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is een ontwikkeling waar we ons bewust van zijn; we gaan er rationeel en verantwoord mee om, aldus Bennett.


"Op dit moment lijkt het er sterk op dat het virus zich verspreidt doordat het beschermende vermogen van de bestaande vaccins tegen de Delta-mutatie zwakker is dan we hadden gehoopt. We weten niet precies in welke mate het vaccin helpt, maar het is beduidend minder. We hopen allemaal op een vertraging in het aantal dagelijkse besmettingen, maar de feiten op dit moment zijn dat er geen vertraging is, niet hier en niet in de rest van de wereld,", zei Bennett.


"Ons doel is om de dagelijkse routine zoveel mogelijk te laten doorgaan waarbij we het publiek duidelijke richtlijnen geven met voldoende waarschuwing vooraf om zich voor te bereiden, "zonder verrassingen, zonder paniek en vooral door middel van toekomstplanning,". ging Bennett verder.


Volgens Bennett zijn onze algemene vooruitzichten:

1. Continuïteit van vaccinaties – Er is continuïteit in de voorraad vaccins en de vaccinatie-inspanningen worden opgevoerd, naast een evaluatie van het geven van een derde booster, aan ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

2. Het creëren van een dagelijkse routines met inachtneming van de corona beperkingen. Hier moeten we aan wennen. Het is voor niemand prettig, maar het werkt. Van alle acties en alle technologieën is dit het meest effectieve tegen de virussen.

3. Afgestemd zijn op wat er op de grond gebeurt. Gisteren zagen we dat er een uitstekend voorbeeld was van hoe je een plan kunt maken en ik wil dat dit doorgaat. We zaten met eigenaren van evenementenhallen en samen maakten we een afgesproken plan. We waren erg snel. De acceptatie was unaniem. Ze brachten ideeën naar voren waar wij niet aan hadden gedacht.

4. Zelftesten – Vanaf het begin van het coronavirus tot dit moment kan men in Israël geen zelftests kopen, hoewel dat over de hele wereld wel kan. We willen het land overspoelen met betrouwbare zelftests. In de tweede fase zullen we ook snel officiële plannen maken op basis van zelftests. We moeten ze zien als het meten van iemands temperatuur; het zou een routine moeten zijn.

5. Het Groene Paspoort zal vanaf komende week weer worden ingevoerd en met name

gaan gelden voor evenementen en bruiloften en andere grote bijeenkomsten in binnenruimten.


Dat is een grote verantwoordelijkheid, in samenwerking met het publiek. Het is onze verantwoordelijkheid om continuïteit van vaccins te creëren, mensen te vaccineren en plannen te maken, maar we moeten ook het publiek dienovereenkomstig informeren en betrekken.

De regering zal alle ontwikkelingen blijven volgen en regelmatig bijeenkomen om ze te bespreken en de volgende stappen van tevoren te plannen, zodat het publiek begrijpt waar we naartoe gaan en wat we doen, zonder ongelukken, zonder paniek en vooral - met planning vooraf - anticiperen op de toekomst."

Vanaf vrijdag gelden er nieuwe regels voor een ieder die op Ben Gurion airport arriveert, terwijl inmiddels bekend is geworden dat Spanje en Engeland zullen worden toegevoegd om de lijst van 'Rode Landen' waarvan reizen er naar toe wordt afgeraden. Een ieder die dat toch doet krijgt bij terugkomst een boete van 5.000 shekel (€ 1.260).
627 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws