top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett vertrekt vandaag voor tweedaags bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten


Premier Naftali Bennett. Foto via GPO


Tot verrassing van velen is er zondagmorgen bekendgemaakt dat premier Naftali Bennett zondagmiddag voor een tweedaags bezoek naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrekt. Het eerste bezoek ooit van een Israëlische premier aan de Emiraten.


Bennett zal maandag een ontmoeting hebben met kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan voordat hij terugkeert naar Israël.


De Iraanse dreiging zal waarschijnlijk de belangrijkste focus van hun ontmoeting zijn. De Nationale Veiligheidsadviseur van de VAE, Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, had onlangs een ontmoeting met de Iraanse president Ebrahim Raisi en met Ali Shamkhani, de secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran.


Kroonprins van Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de broer van Tahnoon, maakt zich al lang zorgen over een nucleair Iran, dat een van de factoren was die zijn land dichter bij Israël bracht en vorig jaar leidde tot de uiteindelijke Abraham-akkoorden. Hij heeft de afgelopen jaren ook het Emirati-leger opgebouwd om het land te verdedigen tegen de Iraanse dreiging.


Een ontmoeting tussen Bennett en MBZ zou de twee leiders in staat stellen een serieuze tête-à-tête te hebben en voor Bennett om ervoor te zorgen dat de betrekkingen tussen de landen op het goede spoor blijven, niet alleen met betrekking tot de Iraanse dreiging maar ook met betrekking tot andere vormen van samenwerking tussen de VAE en Israël over defensie, handel, gezondheid, technologie en meer.


Verder zullen de beide leiders discussiëren over het verdiepen van de banden tussen Israël en de VAE, met name de economische en regionale kwesties die zullen bijdragen aan welvaart, welzijn en het versterken van de stabiliteit tussen de twee landen.


Afgelopen juni bezocht de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, de VAE voor de inhuldiging van de Israëlische ambassade in Abu Dhabi, een 'historisch moment'.


Voormalig premier Benjamin Netanyahu had herhaaldelijk een bezoek aan Abu Dhabi gepland en uitgesteld vanwege de coronaviruspandemie, maar annuleerde uiteindelijk het bezoek voorafgaand aan de verkiezingen van 23 maart dit jaar vanwege een diplomatieke ruzie met buurland Jordanië. Netanyahu verbood naar verluidt leden van zijn regering om naar de VAE te reizen omdat hij de eerste wildezijn om aan de VAE een bezoek te brengen, volgens Israëlische mediaberichten.


42 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page