top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid aan begin kabinetsvergadering: "prijs van benzine, groente en fruit gaat dalen"


Premier Lapid bij de opening van de kabinetsvergadering. Foto via GPO


Bij de opening van de wekelijkse kabinetsvergadering waren de belangrijkste opmerkingen van premier Lapid de daling van prijzen van benzine, fruit en groente per 1 augustus en de aanval van terroristen op IDF-soldaten bij Nablus de afgelopen nacht en de verslechtering van de betrekkingen met Rusland na het Russische besluit de kantoren van het Joods Agentschap te sluiten.


Verder zei Lapid: " IDF, ISA en Israel National Counter-Terrorism Unit-troepen voerden 's nachts terrorismebestrijdingsactiviteiten uit tegen terroristen in Nablus. Dit waren terroristen die onlangs een reeks schietaanvallen uitvoerden. Tijdens de operatie openden de terroristen het vuur vanaf daken en steegjes in de Nablus-soek.


Onze strijders reageerden snel, efficiënt en met precisie. Verschillende terroristen werden gedood in de vuurgevechten en verscheidene anderen raakten gewond. Aanzienlijke wapens werden in beslag genomen.


Ik prijs de veiligheidstroepen voor hun efficiënte en succesvolle operatie. Het beleid van deze regering is duidelijk: we zullen niet afwachten tot Israëlische burgers worden aangevallen. We zullen de strijd aangaan met de terroristen, waar ze ook zijn.


Over een andere kwestie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie afgelopen weekend een noodsituatie uitgeroepen na de verspreiding van Monkeypox. Het ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz, is wekenlang voorbereid om het virus aan te pakken en heeft stappen ondernomen om patiënten te lokaliseren, infectie te voorkomen en patiënten te behandelen. Tot dusver zijn in Israël honderdvijf gevallen van de ziekte vastgesteld.


Het ministerie zal de informatie die over de hele wereld is verzameld over de ziekte blijven volgen en staat in contact met de gezondheidsautoriteiten in alle landen. Er zijn tienduizend vaccindoses gekocht en deze week zullen er nog eens 5.000 in Israël aankomen. Na de komst van de vaccins zullen de HMO's beginnen met het vaccineren van risicopopulaties en patiënten.


Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om iets te zeggen over het coronavirus. De huidige golf van morbiditeit neemt af. Op dit moment zijn er 388 ernstige gevallen in de ziekenhuizen. De vaccins zijn door het hele land verkrijgbaar en we hopen dat er tegen de winter een vaccin is voor de Omicron-variant.


Vanaf volgende week, op 1 augustus, daalt de benzineprijs in Israël. Ook de prijs van groenten en fruit vertoont een dalende trend. We ondernemen actie om de stijging van de broodprijs tot een minimum te beperken. Ik wil de minister van Financiën Avigdor Liberman bedanken voor zijn economisch leiderschap.


Deze regering zal een vastberaden campagne voeren tegen de kosten van levensonderhoud. Wat er nu gebeurt, is nog maar het begin. De kosten van levensonderhoud zijn een nationale plaag en we zijn vastbesloten om ermee om te gaan.


Het kan niet zo zijn dat hier een welvarend land komt met mensen die de maand niet kunnen afmaken. 15 jaar lang werd de strijd tegen de kosten van levensonderhoud volledig verwaarloosd - er werd eenvoudigweg niets aan gedaan. We zijn dit nu aan het veranderen.


Net zoals we deden met het coronavirus, zullen we een gerichte strijd per item voeren: de prijs van voedsel, huisvesting - er zijn dit jaar al veel meer huizen gestart dan in voorgaande jaren - gerichte hulp aan soldaten en jonge ouders en hervormingen invoeren die de kosten van basisgoederen zullen verlagen.


Op initiatief van de overheid komt retailgigant Carrefour met enorme kortingen naar Israël. We verwachten dat andere grote bedrijven in het kielzog zullen volgen.


Vanaf hier zeg ik tegen alle spelers op de markt: wie de prijzen op onverantwoorde wijze verhoogt, kan 's ochtends opstaan ​​en onverwachte concurrentie krijgen. Deze regering gelooft in concurrentie en openstelling van markten en zal niet aarzelen om in te grijpen."


Over de door Rusland geplande sluiting van de kantoren van het Joods Agentschap, zei Lapid: "dat de betrekkingen met Rusland belangrijk zijn voor Israël, en dat de grote Joodse gemeenschap in Rusland belangrijk is en aan bod komt in alle diplomatieke gesprekken met de regering in Moskou. Het sluiten van de kantoren van het Joods Agentschap zou een ernstige gebeurtenis zijn die de relaties zou aantasten.

De premier heeft de juridische delegatie opgedragen zich voor te bereiden om naar Moskou te vertrekken zodra de Russische goedkeuring voor de onderhandelingen is ontvangen en alles in het werk te stellen om de juridische dialoog uit te putten en de diplomatieke dialoog op hoog niveau over deze kwestie te bevorderen.


Ook is afgesproken dat de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken deze kwestie blijft afstemmen met alle relevante partijen.
71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page