top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid en oppositieleider Netanyahu blijven ook na gesprek oneens over Iran deal


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Ook na hun gesprek op maandag, blijven premier Lapid en oppositieleider Netanyahu het oneens over de aanpak en reactie op de naderende Iran deal. Netanyahu vindt dat hij het veel beter zou hebben aangepakt en dat Lapid zit te slapen.


Volgens het kantoor van de premier werd er tijdens de bijeenkomst voornamelijk over de naderende Iran-deal gesproken en "de diplomatieke en defensieactiviteiten die Israël leidt om de kwestie te beïnvloeden", samen met andere niet-gespecificeerde nationale veiligheidskwesties.


“Op het gebied van nationale veiligheid is er geen oppositie of coalitie in Israël. Israël is sterk en zal eensgezind optreden om zijn veiligheidsbelangen te beschermen tegen degenen die ons kwaad proberen te doen”, zei Lapid volgens zijn kantoor.


Netanyahu sprak na de briefing met de pers en zei dat hij "na de vergadering meer bezorgd was dan ervoor".


Zoals hij de dagen ervoor had gedaan beschuldigde hij premier Lapid en minister van Defensie Benny Gantz ervan het afgelopen jaar "op het werk in slaap te zijn gevallen" en zei dat ze zouden moeten lobbyen bij het Amerikaanse Congres en zich zouden moeten uitspreken in de Amerikaanse media.


“Deze deal is erger dan de vorige. Het is een strategische ramp voor Israël en Lapid en minister van Defensie Benny Gantz hebben niets gedaan”, zei Netanyahu.


"Ik heb een duidelijke boodschap voor de ayatollahs in Teheran: op 1 november zullen we een sterk en beslissend leiderschap naar Israël brengen dat ervoor zal zorgen dat ze, met of zonder een deal, nooit kernwapens zullen hebben", zei Netanyahu, verwijzend naar de komende Knesset verkiezingen.


Toch beloofde hij steun voor elke "resolute" stap tegen Iran door de huidige overgangsregering.


De Yesh Atid partij van Lapid viel Netanyahu aan omdat hij de situatie uitbuitte voor zijn eigen politieke belangen.


"Naast de enorme schade die hij tijdens zijn ambtstermijn heeft aangericht, blijft de oppositieleider de veiligheid van Israëlische burgers saboteren en in gevaar brengen", zei Yesh Atid.


"Terwijl Netanyahu out-of-touch video's produceert en regisseert, zal de Israëlische regering onder leiding van Lapid er alles aan doen om het belang van de nationale veiligheid te behouden."


Lapid zei dat hij niet wilde deelnemen aan politieke schermutselingen ten koste van de veiligheid van Israël.


“Het is belangrijk om een ​​verenigd Israëlisch standpunt te hebben tegen de poging van Iran om kernwapens te verkrijgen. Ik roep de voorzitter van de oppositie en iedereen op om politieke overwegingen onze nationale veiligheid niet te laten schaden', zei Lapid.


Gantz, die in Japan is, heeft een soortgelijke verklaring afgelegd.


"Iran maakt bij zijn jacht op een kernwapen geen onderscheid tussen welke Israëlische regering danook", zei Gantz.78 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page