top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid had ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten


Foto Haim Zach / GPO


Premier Yair Lapid heeft donderdag op het kabinet van de premier in Jeruzalem een ​​ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van de Verenigde Arabische Emiraten, Zijne Hoogheid Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Ze hielden eerst een besloten vergadering en daarna een uitgebreide vergadering met hun respectievelijke teams.

Bij de vergadering voor Israël waren minister van Energie Karine Elharrar, nationale veiligheidsadviseur dr. Eyal Hulata, directeur-generaal Na'ama Schultz van het kabinet van de premier, directeur-generaal Alon Ushpiz van het ministerie van Buitenlandse Zaken, militair secretaris-generaal van de premier aanwezig. Avi Gil en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten Amir Hayek.

Met de minister van Energie Karine Elharrar. Foto Haim Zach / GPO


Bij de vergadering voor de Verenigde Arabische Emiraten waren Hare Excellentie Reem Ebrahim Al Hashimy, Minister van Staat voor Internationale Samenwerking; Hare Excellentie Noura bint Mohammed Al Kaabi, minister van Cultuur en Jeugd; Zijne Excellentie Ahmed bin Ali Al Sayegh, Minister van Staat; en ambassadeur bij de staat Israël Zijne Excellentie Mohamed Mahmoud Fateh Ali Abdulla Al Khaja.

De leiders bespraken het voortzetten van het versterken van de banden tussen hun landen voor het welzijn van de regionale stabiliteit, de welvaart van hun naties en de veiligheid voor alle mensen in de regio. De twee bespraken ook verdere economische ontwikkeling en samenwerking op het gebied van landbouw, energie, water, voedselzekerheid en meer. De premier en de minister van Buitenlandse Zaken benadrukten de wens om in deze gebieden banden aan te knopen met andere landen.

De premier en de minister van Buitenlandse Zaken spraken over de voortzetting van het proces van het Negev-forum en de wens om via dit forum de banden tussen hun naties te verdiepen.

De twee prezen elkaar op de tweede verjaardag van de Abraham-akkoorden en voor het feit dat de handel tussen hun twee landen tegen het einde van het jaar naar verwachting $ 2,5 miljard zal bedragen. Deze prestatie is het resultaat van hard werken door de regeringen en de particuliere sector.

Foto Haim Zach / GPO


De premier gaf de minister van Buitenlandse Zaken de Rav Saadia Gaon-versie van de Torah, vertaald in het Arabisch.

Hieronder volgen de opmerkingen van premier Lapid bij de gezamenlijke verklaringen:

“Uwe Hoogheid, sjeik Abdullah bin Zayed,

Dit is een historisch bezoek van een regionale leider die de regionale architectuur zal bevorderen die we het afgelopen jaar in het Midden-Oosten hebben gebouwd.

Dit is een bezoek van een strategische partner, die de economische en veiligheidsbanden tussen onze landen zal versterken.

Dit is een bezoek van een goede vriend, met wie ik over alles kan praten.

En mijn vriend: we zullen inderdaad alles bespreken tijdens je bezoek hier.

De samenwerking tussen onze landen vordert ongelooflijk snel.

Nog maar anderhalve maand geleden namen we samen met president Biden, premier Modi en president Mohammed bin Zayed deel aan de virtuele top van het I2U2-initiatief. Dat initiatief voor economische samenwerking is geboren tijdens een diner dat u in Washington organiseerde samen met minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken.

Daarvoor ontmoetten we elkaar op het historische Negev-forum, samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Bahrein, Marokko en Egypte.

Toen we eraan dachten om die vergadering te organiseren, was jij de eerste die ik belde. Ik wist dat als jij kwam, anderen zouden volgen.

Dat is precies wat er gebeurde, en in mijn ogen: dat is de essentie van leiderschap.

Daarvoor verwelkomde u me in Abu Dhabi, toen we daar de Israëlische ambassade openden.

Daar en toen definieerde u ons gezamenlijke doel: de relatie tussen onze landen omvormen tot een band tussen onze volkeren;

Om de banden tussen onze regeringen om te zetten in banden tussen bedrijven;

Om ervoor te zorgen dat onze mensen profiteren van onze banden,

Om het instinctieve ondernemerschap van onze twee grote naties toe te staan ​​ons vooruit te stuwen.

We hebben het afgelopen jaar enorme vooruitgang geboekt, maar we hebben nog niet eens de oppervlakte van het potentieel voor samenwerking op alle gebieden bekrast: de economie, voedselzekerheid, energie, water, cyber en natuurlijk veiligheid.

Afgelopen januari was ik geschokt, net als elke Israëliër en elke beschaafde persoon, door de criminele drone-aanval op uw prachtige land.

Israël staat schouder aan schouder met u bij elke terroristische aanslag.

Helaas hebben wij ervaring op dit gebied.

Wij weten hoe het voelt.

En we weten welk land er achter deze aanslagen zit.

We weten wat er moet gebeuren als reactie, en we weten hoe we dat op de juiste manier moeten doen.

Mijn vriend, samen veranderen we het gezicht van het Midden-Oosten. We veranderen het van oorlog in vrede, van terrorisme in economische samenwerking, van een discours van geweld en extremisme in een dialoog van tolerantie en culturele nieuwsgierigheid.

Je weet misschien dat het Hebreeuwse woord Shalom Shalom twee betekenissen heeft - zowel hallo als vrede. Dus, ik groet je met shalom, en ik wens ons allemaal shalom: een zegen van vrede.

Welkom in Israël, mijn beste vriend.”

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page