top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid heeft president Erdogan ontmoet


Foto Avi Ohayon / GPO


Premier Yair Lapid heeft dinsdag, tijdens zijn diplomatiek bezoek aan New York, een ontmoeting gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Het is voor het eerst sinds 2008 dat leiders van beide landen elkaar hebben ontmoet.

Het is ook de eerste ontmoeting tussen een premier van Israël en een president van Türkiye sinds de aankondiging van het herstel van de volledige diplomatieke vertegenwoordiging en de terugkeer van ambassadeurs en consuls-generaal naar Israël en Türkiye.

Premier Lapid prees het verhoogde niveau van vertegenwoordiging en de benoeming van een nieuwe Israëlische ambassadeur in Türkiye, Irit Lillian.

De twee leiders bespraken de strijd tegen het terrorisme in Israël en in het algemeen. Premier Lapid bedankte president Erdoğan voor de medewerking van de inlichtingendiensten ten tijde van de pogingen van Iran om terroristische aanslagen op Turkse bodem uit te voeren.

De premier bracht ook de kwestie van vermiste en gevangengenomen Israëli's ter sprake, en het belang om ze naar huis te brengen.

Daarnaast bespraken de twee leiders de economische en energiesamenwerking tussen Israël en Türkiye, evenals regionale ontwikkelingen.

De premier was ook positief over het herstel van Israëlische vluchten naar Türkiye en zei dat deze stap in hoge mate zal bijdragen aan het versterken van het toerisme tussen de naties.

47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page