top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid, president Biden in zoomgesprek met Indiase premier Modi en Sheikh Mohammed van de VAE


Screenshot YouTubePremier Lapid en president Biden hielden vanuit Jeruzalem een Zoom-bijeenkomst met de Indiase premier Narendra Modi en de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Zijne Koninklijke Hoogheid Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.


Hieronder volgt de tekst van wat er is besproken:


Vrienden,


Deze groep werd enkele maanden geleden geboren tijdens een diner in het huis van de ambassadeur van de VAE in Washington, DC. We zaten rond de tafel en spraken over hoe, nadat we de pandemie onder controle hebben gekregen, iedereen die probeert terug te gaan naar hoe het vroeger was, zou mislukken. Iedereen die begrijpt dat we in een nieuwe wereld leven met nieuwe uitdagingen, zou slagen en bloeien.


Dat diner was op een woensdagavond. Een paar dagen later - in wat een wereldrecord zou kunnen zijn op het gebied van internationale betrekkingen - was mijn vriend Dr. Jaishankar, de minister van Buitenlandse Zaken van India, in mijn kantoor in Jeruzalem, Tony Blinken en sjeik Abdullah bin Zayed waren op Zoom, en we hielden de eerste top van deze quad, het I2U2-forum.Ons uitgangspunt was dat we in de nieuwe wereld waarin we leven, ons vermogen om snel samen te werken moeten verbeteren, onze comparatieve voordelen optimaal moeten benutten en de juiste geavanceerde technologie met de juiste middelen moeten combineren. We moeten in nieuwe termen denken als het om energie gaat; voedselzekerheid en watertechnologie; defensie en handel.


Elk van onze landen brengt heel andere uitdagingen en heel verschillende kwaliteiten met zich mee, maar dat maakt ons potentieel nog groter. In de 21e eeuw zijn uitdagingen lokaal, maar oplossingen mondiaal.


Laat me jullie twee voorbeelden geven:


De hele wereld heeft te maken met vraagstukken op het gebied van voedselzekerheid. De combinatie van de klimaatcrisis, de oorlog in Europa en de COVID-19-pandemie heeft geleid tot wereldwijde voedselonzekerheid. Voedselzekerheid wordt het belangrijkste thema in Afrika en Latijns-Amerika, in Oost-Azië en in het Midden-Oosten.


Een initiatief als de voedselcorridor tussen India en de VAE, opgezet door deze groep, is een duidelijk voorbeeld van een creatieve oplossing voor een probleem waar we allemaal mee te maken hebben. Het snelle transport van voedsel, conserveringstechnologieën, het vermogen om relatieve voordelen aan elkaar te koppelen - dit is de oplossing voor het probleem.


Een ander voorbeeld is het project voor de opslag van zonne- en windenergie. Ook hier is het de bedoeling om de technologische capaciteiten, waarvan sommige nog in ontwikkeling zijn, optimaal te benutten om een ​​energiemarkt die in een ernstige crisis verkeert het hoofd te bieden.


Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft ieder van ons te maken gehad met deze crisis op lokaal niveau. Het effect op de kosten van levensonderhoud is onmiddellijk en dramatisch geweest, en dit heeft natuurlijk politieke implicaties. Echte oplossingen komen er alleen door samenwerking tussen landen die weten hoe ze hun denkkracht, kennis en middelen op dezelfde tafel moeten leggen.


Ik zou willen benadrukken: dit is geen filantropische groep. We willen de wereld ten goede veranderen, maar we creëren ook relatieve voordelen voor onze landen, voor onze bedrijven, voor onze wetenschapssector.


In beide projecten die ik zojuist noemde, zijn al lijsten met lokale bedrijven en relevante technologieën gedeeld. Ons doel is dat de particuliere markt een volwaardige partner is in dit initiatief.


Screenshot YouTube


Deze groep is interessant omdat we vier heel verschillende landen zijn, maar toen we begonnen te praten, werd het duidelijk dat we allemaal hetzelfde willen: dat onze kinderen het warm hebben in de winter, dat ze eten op tafel hebben en schoon water van de kraan, zodat ze kunnen genieten van kwaliteitsonderwijs en geavanceerde gezondheids- en transportinfrastructuur. We willen ook de schade die onze generatie aan het klimaat en het milieu toebrengt, verminderen.


Dit zijn grote uitdagingen. Geen enkel land, hoe groot of rijk ook, kan ze alleen aan. Aan de andere kant geloof ik ook - en dit is een deel van het idee achter deze bijeenkomst - dat groepen die te groot zijn, uiteindelijk ineffectief kunnen zijn.


Deze quad is naar mijn mening het juiste model. Onze voordelen zijn duidelijk voor elkaar, net als al onze behoeften. We kunnen voldoende flexibiliteit creëren en een mechanisme dat snelle en slimme beslissingen kan nemen. Tegelijkertijd kunnen we altijd manieren vinden om ad-hoc verbindingen tot stand te brengen met landen die samen met ons projecten willen bevorderen.


De projecten die ik noemde zijn nog maar het begin. De lijst loopt. Onze rol als leiders is om onze teams zo hard mogelijk te pushen om de gebieden te onderzoeken waarop echte verandering kan worden aangebracht, om nieuwe projecten te onderzoeken, om ze ter tafel te brengen, om ze in contact te brengen met de wetenschappelijke en zakelijke gemeenschappen.


De wereld kijkt naar deze bijeenkomst. Dit laat zien dat hier iets bijzonders aan de hand is. Een nieuw soort economische en regionale samenwerking, samenwerking die flexibeler is en beter is aangepast aan de problemen waarmee we worden geconfronteerd. De diplomatieke en economische resultaten die uit deze bijeenkomst naar voren zullen komen, zullen onze inzet voor een nieuw soort samenwerking onderstrepen.


In dit partnerschap brengt elk land en elke partner zijn eigen sterke punten in, zodat het geheel meer is dan de som der delen.”


Dank jullie."
23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page