top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid sprak met Egyptische president Sisi en Turkse president Erdogan


Foto GPO


Premier Lapid had het druk met telefoneren zondagavond. Eerst sprak hij met de Egyptische president Sisi, kort daarna belde hij met de Turkse president Erdogan.


Tijdens zijn gesprek met de Egyptische president wenste deze de premier succes in zijn nieuwe rol en herhaalde hun recente ontmoeting in Caïro, waar de twee een breed scala aan onderwerpen bespraken.


De twee leiders bespraken bilaterale en regionale aangelegenheden en benadrukten het belang van het vredesakkoord tussen Egypte en Israël, dat de basis legde voor de strategische betrekkingen van de landen en een centrale pijler is van regionale stabiliteit. De twee spraken hun engagement uit om de betrekkingen te blijven ontwikkelen, ook op economisch gebied.


De twee bespraken deze week ook het aanstaande bezoek van president Biden aan de regio. Ze namen ook nota van de Palestijnse kwestie en de noodzaak van kalmte.


Tijdens hun gesprek bespraken premier Lapid en president el-Sisi mogelijke manieren om de gevolgen van de crisis in Oekraïne voor de voedselzekerheid te boven te komen.


De Egyptische president bracht het rapport naar voren over het collectieve graf van Egyptische soldaten tijdens de Zesdaagse Oorlog. Premier Lapid merkte op dat hij zijn militair secretaris, generaal-majoor Avi Gil de kwestie grondig zal onderzoeken en Egyptische functionarissen op de hoogte houden.


De twee leiders kwamen overeen om elkaar spoedig te ontmoeten.


Daarna belde Lapid met de Turkse president Erdogan, ook die begon met zijn felicitaties richting Lapid voor zijn nieuwe rol als premier.


De premier stuurde zijn beste wensen aan de president voor een gelukkige, vreedzame en voorspoedige Eid al-Adha vakantie voor het hele Turkse volk.


Premier Lapid bedankte de president voor de samenwerking tussen hun landen bij het verijdelen van pogingen tot terreuraanslagen tegen Israëli's in Türkiye.


De twee leiders benadrukten dat de betrekkingen tussen Israël en Turkije van groot belang zijn voor de veiligheid, de economie en de stabiliteit in het Midden-Oosten.


De twee prezen de nieuwe burgerluchtvaartovereenkomst die een paar dagen geleden tussen hun landen werd ondertekend, en spraken de hoop uit op verdere verbetering van de bilaterale betrekkingen.
50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page