top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Lapid zal in zijn VN-toespraak 2-staten oplossing steunen


Screenshot YouTube


In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, later op donderdag, zal premier Lapid zich uitspreken voor een 2-staten oplossing, meldt de doorgaans goed geïnformeerde Barak Ravid van Axios.


Het zal de eerste keer zijn dat Lapid als premier publiekelijk een tweestaten oplossing steunt. Israëlische functionarissen, dicht bij Lapid, benadrukten dat Lapid duidelijk zal maken dat de oprichting van een Palestijnse staat veiligheidsregelingen voor Israël moet hebben.


Eerder had de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een toespraak in mei 2009 zijn steun uitgesproken voor de tweestaten oplossing. Hij herhaalde zijn steun verschillende keren, ook bij de VN, maar kwam terug en sprak geen duidelijke steun uit voor een Palestijnse staat na eerdere President Trump trad in 2017 aan.


Israëlische functionarissen zei dat Lapid besloot om zijn standpunt over de tweestaten oplossing vóór de verkiezingen van 1 november duidelijk te maken, omdat hij gelooft dat het "deel uitmaakt van de eerlijkheid die politici nodig hebben om te zeggen waar ze voor staan, en waar het land heen moet."


"Afscheiding van de Palestijnen moet deel uitmaken van de politieke visie van Israël", zei een hoge Israëlische functionaris, maar hij zei ook dat Lapid op dit moment geen plannen heeft om de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten en dat hij de vredesbesprekingen in de nabije toekomst niet ziet hervatten.


"Als Lapid had gedacht dat een ontmoeting met Abbas nu effectief zou zijn, zou hij het gedaan hebben", voegde de Israëlische functionaris eraan toe.


De onthulling kreeg zowel kritiek van rechtse ministers in Lapid's achtpartijencoalitie als steun van enkele van zijn bondgenoten aan de linkerkant.

65 weergaven1 opmerking

1 Comment


pdeolde
Sep 22, 2022

Goedzo Lapid, nu zal rechts eindelijk de overwinning behalen☺️

Like
bottom of page