israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Premier Naftali Bennett bij de conferentie van grote Amerikaanse joodse organisaties


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Naftali Bennett sprak zondagavond de conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse joodse organisaties toe in het Inbal Hotel in Jeruzalem. Hieronder volgt zijn toespraak waarin hij met name op het gevaar van een nieuwe Irandeal wees en de mogelijke gevolgen daarvan voor Israël en de regio.


Mijn vrienden, terwijl de wereld zijn ogen op de Oekraïens-Russische grens heeft gericht en zich probeert voor te stellen welke kant de geschiedenis op zal gaan, houden wij, in Israël en in de regio, een oog op Oekraïne en een ander op Wenen – waar de gesprekken tussen de wereldmachten en Iran plaatsvinden.


We kijken naar Wenen, en we zijn diep verontrust door wat we zien. Voor Israël en voor alle stabiliteitszoekende krachten in het Midden-Oosten, zal de opkomende deal waarschijnlijk een gewelddadiger en minder stabiel Midden-Oosten creëren.


Hoewel er geen twijfel over bestaat dat Amerika onze grootste en sterkste vriend is, zijn wij het uiteindelijk die in de regio wonen en zullen wij de gevolgen dragen. Onze positie is niet automatisch. We zijn op zich niet tegen een nieuwe Iran deal.


Veel mensen die toen het oorspronkelijke JCPOA steunden, maken zich vandaag grote zorgen. Als we deze kwestie met onze Amerikaanse vrienden bespreken, zijn we het allemaal eens over de diagnose:


De Iraniërs bevinden zich in een zeer vergevorderd stadium van hun uraniumverrijkingsproject. Ze hebben de ene rode lijn na de andere overschreden, inclusief verrijking met een ongekend tempo van 60%. Dit is de situatie die wij – aan beide kanten van de oceaan – hebben geërfd. Dit is de hand die we kregen.


Het heeft geen zin om het spel van de schuld te spelen. We moeten de uitdaging aangaan.

Het allergrootste probleem met deze deal is dat Iran over twee en een half jaar, wat voor de deur staat, in staat zal zijn om geavanceerde centrifuges te ontwikkelen, installeren en exploiteren.


Stel je voetbalstadions voor van geavanceerde centrifuges die draaien - toegestaan ​​door deze overeenkomst. Ondertussen krijgt Iran als voorschot miljarden dollars aan bevroren activa en toegang tot de bloeiende energiemarkt. Veel van dit geld zal worden gesluisd naar het aanvallen van Israël.


Laat me drie punten benadrukken die we allemaal moeten aanpakken:


1. De overeenkomst laat Iran achter met een snelle weg naar militaire verrijking. En in de tijd dat het ondergaat, hoeven ze niet eens al die centrifuges te vernietigen die ze de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.


2. Het Iraanse regime dringt aan op het sluiten van de openstaande dossiers van de IAEA – dit zijn 'hete onderzoeken' met betrekking tot mogelijke militaire dimensies. Of in eenvoudig Engels: Iran heeft kernwapen gerelateerd materiaal verborgen en verbergt het nog steeds. Het is op heterdaad betrapt en Iran eist dat de inspecteurs die hen hebben gepakt, zullen doen alsof ze vergeten wat ze hebben gezien.


3. De overeenkomst zal geld, miljarden dollars, in de Iraanse terreurmachine pompen – meer UAV's, meer aanvallen op schepen, meer raketten op Israël en onze bondgenoten via zijn volmachten. En om de chutzpah te bedekken, eist Iran de IRGC te schrappen. Begrijp je? Ze vragen nu om de grootste terreurorganisatie ter wereld vrij te laten.


Deze overeenkomst creëert dus inderdaad een reeks nieuwe uitdagingen voor de veiligheid van Israël. Ik twijfel er echter niet aan dat we zullen zegevieren.


Ja, deze overeenkomst zal dit wrede en corrupte regime verrijken – maar dit is slechts tijdelijk. Als ik een investeerder was, is Iran de laatste plaats waar ik zou investeren. Niemand die bij zijn volle verstand is, zou moeten investeren in een land wiens exportnummer één terrorisme is.


Israël daarentegen is sterker dan ooit en groeit met 8% in 2021, een jaar van COVID. Onze economie is booming en zal blijven groeien, concurrerender en minder gereguleerd worden.

Onze hi-tech breekt alle records.


We voegen meer Joodse mannen en Arabische vrouwen toe aan de beroepsbevolking. We zorgden voor politieke stabiliteit, keurden een begroting goed en onze weg is net zo goed als altijd. We bouwen ongekende militaire capaciteiten op.


Het is onze plicht om onze mensen veiligheid te bieden, terwijl we een betrouwbare bondgenoot zijn voor onze vrienden. Dus ja, er zijn uitdagingen, maar we gaan ze aan.


Laat me duidelijk zijn:

Israël zal Iran niet accepteren als een nucleaire drempelstaat, en hebben een duidelijke en niet onderhandelbare rode lijn: Israël zal altijd zijn vrijheid van handelen behouden om zichzelf te verdedigen.


Dames en heren, deze regering heeft vanaf de eerste dag prioriteit gegeven aan het bereiken van de wereld, het herstellen en koesteren van de betrekkingen met onze buren en het samenwerken met beide kanten van het gangpad in de VS, zoals we in het verleden hebben gedaan.


Deze week nog ontmoet ik tientallen gekozen functionarissen uit de VS, zowel democraten als republikeinen. Ondanks de meningsverschillen die we hebben over deze overeenkomst, zullen onze betrekkingen met onze vriend president Biden en zijn regering hecht en sterk blijven.


We zullen ons blijven concentreren op de veiligheid van Israël. We zullen zeggen, en nog belangrijker, doen – alles wat nodig is om ervoor te zorgen.


Dank u.48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws