israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Naftali Bennett ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken


Premier Bennett met de Amerikaanse minister Blinken. Foto Koby Gideon


Premier Naftali Bennett had vandaag een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op het kabinet van de premier in Jeruzalem.


De premier bedankte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken voor zijn bezoek aan de regio en voor de steun van de Amerikaanse regering aan Israël en voor haar inzet voor de veiligheid van Israël, maar uitte zijn bezorgdheid over de mogelijke schrapping van de Iraanse Revolutionaire Garde van de lijst van terreurgroepen.


Over Iran zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw dat "er geen daglicht tussen ons is" om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven. "Deal of geen deal, we zullen blijven samenwerken", zei hij.


Premier Bennett en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken bespraken een reeks onderwerpen, waaronder de crisis tussen Oekraïne en Rusland en de Israëlische bemiddelingspogingen in deze kwestie.


De twee bespraken ook de situatie in het Midden-Oosten en de opwarming van de betrekkingen tussen Israël en de landen in de regio, met name de versterking van de Abraham-akkoorden en deze naar de volgende fase brengen door economische, culturele en veiligheidsinhoud toe te voegen.


In de aanloop naar de ramadan en mogelijke spanningen tijdens de heilige maand, drong Blinken er echter bij Israël op aan geen stappen te ondernemen om de situatie ter plaatse te laten escaleren, waaronder het terugdringen van de uitbreiding van de nederzettingen, het geweld van kolonisten en het stoppen van huisuitzettingen.


Hij riep ook op tot maatregelen aan Palestijnse kant, zoals het betalen van salarissen van terroristen, om de spanningen te verminderen voorafgaand aan Pesach, dat samenvalt met de ramadan. Blinken zal later op zondag een bezoek brengen aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah.


Premier wees Blinken erop dat Israël de situatie van de Palestijnen ter plaatse probeert te verbeteren, wijzend op het besluit van zondag om 20.000 werkvergunningen te verlenen aan Palestijnen uit Gaza en een investering van 40 miljoen shekel in verbetering van de grensovergang tussen Israël en de Gazastrook


De premier en de staatssecretaris bespraken ook de Iraanse agressie in de regio, zoals dit weekend tot uiting kwam in de Houthi aanval op Saoedi-Arabië.


Premier Bennett herhaalde het Israëlische standpunt over de besprekingen in Wenen en het nucleaire akkoord en benadrukte Israëls verzet tegen het verwijderen van de IRGC van de lijst van terroristische organisaties (de FTO).


Premier Bennett sprak zijn waardering uit en bracht zijn dankbaarheid over aan de Amerikaanse president Joe Biden, voor de Amerikaanse steun aan het Iron Dome systeem, zoals de president beloofde tijdens zijn ontmoeting met de premier in augustus vorig jaar.
40 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws