top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu: "Ben Gvir zal speciale taskforce tegen terrorisme leiden"


Foto Koby Gideon / GPO


Voorafgaand aan de wekelijkse persconferentie gaf premier Netanyahu zoals gebruikelijk een persconferentie. Hij waarschuwde tegen Hezbollah, kondigde een taskforce olv Ben Gvir aan en riep publieke leiders op demonstraties te stoppen.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van zondag:


"We confronteren onze vijanden op twee hoofdfronten: het terrorismefront en het Iraanse front.


Op het gebied van terrorisme treden we, naast acties en wetten die we voeren tegen terroristen en hun directe omgeving, krachtig op tegen opruiing. In het weekend heb ik met minister Ben-Gvir overeenstemming bereikt over de vorming van een speciale taskforce om te strijden tegen degenen die aanzetten tot moorddadige acties tegen ons. De minister van Nationale Veiligheid zal de taskforce leiden. Hij zal worden ondersteund door rechercheurs, politieagenten en openbare aanklagers, in volledige coördinatie met het ministerie van Justitie, en met medewerking van elementen van de ISA, de IDF en het National Cyber ​​Directorate. Ik wens minister Ben-Gvir, samen met alle ministers, succes bij deze belangrijke missie.


Aan het Iraanse front zijn onze inspanningen onophoudelijk, om de eenvoudige reden dat de agressie van Iran onophoudelijk is. Vorige week viel Iran opnieuw een olietanker in de Perzische Golf aan en tastte het de internationale vrijheid van scheepvaart aan. Gisteren viel Iran een Amerikaanse basis in Syrië aan. Iran blijft dodelijke wapens sturen die massa's onschuldige burgers ver van zijn grenzen aanvallen.


Iran probeert meedogenloos de staat Israël en zijn burgers aan te vallen, waar ook ter wereld. De aanvallen van Iran zullen ons niet verzwakken.


We zullen niet toestaan ​​dat Iran kernwapens krijgt en we zullen niet toestaan ​​dat het zich verschanst aan onze noordelijke grens. We doen – en zullen alles doen – om ons volk te verdedigen en we reageren krachtig op de aanvallen op ons.


Maar ik wil nog iets anders benadrukken: Iran probeert ons niet alleen fysiek aan te vallen. Het probeert ons nationale moreel aan te vallen. Het probeert onze eenheid als volk te ondermijnen.


Ik hoorde de opmerkingen van Hezbollah, de gevolmachtigde van Iran in Libanon. Ik hoorde de opmerkingen van Nasrallah toen hij sprak over de demonstraties tegen de regering en zei met voldoening dat er een burgeroorlog in Israël nadert. Daarom zeg ik tegen Nasrallah: reken niet op een burgeroorlog. Het zal niet gebeuren. Het zal niet gebeuren omdat we inderdaad broers zijn. Het zal niet gebeuren, want wat Nasrallah niet begrijpt, is dat we een levende democratie zijn. In een democratie zijn er meningsverschillen en debatten. Soms is er overeenstemming en als het nodig is, zijn er beslissingen. Er komt geen burgeroorlog omdat we ons altijd herinneren dat we schouder aan schouder hebben gevochten om onze staat te verdedigen en ons land op te bouwen.


Bij deze gelegenheid wil ik onze vijanden teleurstellen en ook onze vrienden geruststellen: Israël is en blijft een sterke, levendige en onafhankelijke democratie. Het is precies tegen de achtergrond van de verwachtingen van onze vijanden, de verwachtingen van vernietiging en bloedvergieten, dat het praten over bloed op straat moet stoppen. De vlammen moeten gedoofd worden. De stemming moet worden gekalmeerd. Dit is de duidelijke oproep die ik vanaf hier doe en ik verwacht dat alle publieke leiders deze duidelijke woorden uitspreken. Dit is wat het Israëlische publiek van ons verwacht en het is de duidelijke boodschap die we naar onze vijanden moeten sturen."


Nog voordat hij de kabinetsvergadering betrad, deed minister Ofir Akunis ook een duit in het zakje en zei: "Het niveau van opruiing van de politieke tegenstanders heeft alle grenzen overschreden. Politieke moord is helaas een kwestie van tijd. Ook de wetshandhavers zullen tot bezinning komen, dit kan gebeuren. Het is mogelijk en wenselijk om te debatteren over de juridische hervorming, ik ben voor demonstraties, maar we moeten ophouden met ophitsen."


Geen woord over de oorzaak van de demonstraties en het gevecht van de Israëlische bevolking voor het behoudt van de democratie en vrijheid.
88 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page