top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu bij start kabinetsvergadering "we zullen geen anarchy toestaan"


Foto GPO


Zoals gebruikelijk had premier Netanyahu ook vandaag weer een aantal opmerkingen voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering. Opvallend was dat hij niets zei over de problemen door de gerechtelijke hervormingen, maar slechts zei dat anarchy niet zal worden toegestaan.


Hieronder volgen zijn opmerkingen:


"Vandaag zal ik onze drie strijden bespreken: tegen het Iraanse nucleaire programma, tegen terrorisme en tegen anarchie.

Eerst de diplomatieke strijd. De regering van Israël zet de strijd tegen het Iraanse nucleaire programma voort. Vorige week ontmoette ik de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Ik stond samen met de kanselier op het perron in Berlijn van waaruit joden naar de vernietigingskampen werden gestuurd.

In tegenstelling tot het verleden, doen we vandaag, wanneer we geconfronteerd worden met het extremistische regime in Teheran, dat probeert ons van de aardbodem te vernietigen, al het nodige om onszelf te verdedigen. Zoals ik tegen wereldleiders zeg en zoals ik kanselier Scholz heb gezegd, zal de Joodse staat geen nieuwe Holocaust toestaan.

Het grote keerpunt in het lot van ons volk kwam tijdens mijn bezoek prominent tot uiting in de discussies die we voerden over het leveren van Israëls Arrow 3-systeem aan Duitsland. In de Holocaust waren de Joden weerloos tegen nazi-Duitsland. Tachtig jaar later probeert Duitsland verdedigingssystemen van de Joodse staat te verwerven. Dan konden we ons niet verdedigen; vandaag helpen we anderen om zichzelf te verdedigen. Wat een ongelooflijke ommekeer.

Nu, wat de strijd tegen het terrorisme betreft, zijn onze troepen de klok rond actief om rekeningen te vereffenen met de terroristen en de terroristische infrastructuur te dwarsbomen. De afgelopen maand zijn tientallen terroristen uitgeschakeld; vele anderen zijn gearresteerd.

Ik herhaal: wie probeert Israëlische burgers kwaad te doen, zal de prijs betalen. We zullen de terroristen en de architecten van het terrorisme overal vinden.

Ten derde accepteren we geen anarchie. Er zijn mensen die oproepen tot het blokkeren van snelwegen, tot weigering, tot bloed in de straten en tot het aanvallen van publieke figuren. Wij accepteren dit niet. We accepteren geen geweld – van geen enkele kant.

Ik verwacht van de inspecteur-generaal en de politie dat zij de wet handhaven, geweld en het blokkeren van wegen voorkomen en het dagelijkse leven van de burgers van het land mogelijk maken. Ik verwacht van de ISA en het Openbaar Ministerie dat zij vastberaden optreden tegen degenen die aanzetten tot moord op ministers en MK's, en de premier en zijn familie, zonder de ogen te sluiten, zonder te verslappen en zonder bochten te nemen. Ik verwacht van de stafchef van de IDF en de hoofden van de veiligheidsdiensten dat ze krachtig zullen strijden tegen weigering om te dienen. Er is geen plaats voor weigering om te dienen in het publieke discours. Een staat die het leven waardeert, kan dergelijke verschijnselen niet tolereren en wij zullen ze niet tolereren.

In plaats van opruiing en oproepen tot anarchie, in plaats van bewustmaking door de propagandakanalen, moet er een oprechte, inhoudelijke en eerlijke discussie komen over de justitiële hervorming. De basis van democratie is het evenwicht tussen de drie autoriteiten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Dit evenwicht is de afgelopen decennia in Israël omvergeworpen op een manier die in geen enkele democratie ter wereld is voorgekomen.

Daarom is er vandaag brede overeenstemming over de noodzaak om het noodzakelijke evenwicht te herstellen, zoals dat al bijna 50 jaar in het land bestond. Het is voor dit doel dat we zijn gekozen - en dit is wat we zullen doen. We zullen dit doen met aandacht en verantwoordelijkheid op een manier die de rechten van elke burger van Israël behoudt - seculier en religieus, vrouwen, LGBTQ, minderheden, iedereen zonder uitzondering."

112 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Mar 19, 2023

Dat zegt iedere dictator of beginnende dictator. Maar de demonstranten zijn geen anarchisten, eerder mensen die zorg maken voor het land, vrijheid en democratie. Zij zijn er niet van gediend dat een zwaar corrupte mesjoegene hond, met behulp van Joodse Taliban alles gaan verwoesten waarvoor zij jaren hebben voor gewerkt en opgebouwd. Een premier die "bekende is van de politie" hoort zo wie zo niet op een premier stoel te zitten.

Like
bottom of page