top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu en de Duitse bondskanselier Scholz hielden een herdenkingsceremonie op perron 17


Foto Haim Zach / GPO


Premier Benjamin Netanyahu en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben donderdagochtend op Perron 17 in Berlijn een herdenkingsceremonie gehouden voor de slachtoffers van de Holocaust, samen met Holocaustoverlevende Franz Michalski, vertegenwoordigers van de Duits-Joodse gemeenschap en leden van de delegatie.


Premier Netanyahu: "Ik ben erg ontroerd, kanselier Scholz, als we hier allebei staan ​​om het nieuwe Duitsland en de herboren Joodse staat te vertegenwoordigen.


Minder dan 80 jaar geleden, zes weken voor het einde van de oorlog, toen Berlijn al in puin lag, stuurden de nazi's de laatste lading joden om te worden uitgeroeid. Onze wereld is veranderd. Duitsland is veranderd. De joodse staat werd herboren.


Maar we weten dat de roep om de vernietiging van ons volk niet is gestopt. De belangrijkste les die we hebben geleerd, is dat wanneer je met dergelijk kwaad wordt geconfronteerd, je de slechte bedoelingen ervan in een vroeg stadium moet dwarsbomen om een ​​catastrofe te voorkomen.


We worden nu geconfronteerd met andere oproepen tot de vernietiging van de Joodse staat en miljoenen Joden. We hebben geleerd dat het Joodse volk het vermogen moet hebben om zichzelf te verdedigen, alleen tegen elke dreiging.


Maar we verwelkomen ook de vriendschap van degenen die onze bezorgdheid, onze waarden en ons verlangen delen om te voorkomen dat deze malafide regimes en deze krankzinnige ideologieën onze wereld vernietigen. Het is een vertrouwde alliantie, en een die volgens mij tot uiting komt in onze positie hier vandaag.


Ik dank u, kanselier Scholz, voor deze belangrijke en ontroerende ceremonie. Bedankt."


De plechtigheid begon met een minuut stilte, het leggen van kransen en het aansteken van herdenkingskaarsen door de premier en de kanselier. Chabad Rabbi Yehuda Teichtal reciteerde het Kaddish- gebed ter nagedachtenis aan de zes miljoen Joden die omkwamen in de Holocaust.


De ceremonie werd afgesloten met het zingen van Hatikvah .
73 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page