top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu en leden oorlogskabinet ontmoeten Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Benjamin Netanyahu en de leden van het oorlogskabinet hadden donderdag in de Kirya in Tel Aviv een ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

De premier en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur benadrukten hun inzet om de vrijlating van alle gijzelaars die nog in Gaza achterblijven te bewerkstelligen.

Aan het begin van de bijeenkomst bedankte premier Netanyahu de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Sullivan voor de steun van de VS in de strijd tegen de terroristische organisatie Hamas.

De partijen bespraken de voortzetting van de oorlog tot aan de overwinning en het bereiken van de gemeenschappelijke doelen, eerst en vooral de eliminatie van Hamas, de vrijlating van de gijzelaars, de ontmanteling van de militaire capaciteiten van Hamas en het einde van zijn heerschappij in Gaza.

De twee partijen herhaalden hun engagement om de vrijlating te bewerkstelligen van alle gijzelaars die nog in Gaza achterblijven, waaronder Amerikaanse burgers.

Parallel aan het bereiken van deze doelstellingen bespraken de partijen de voortzetting van de humanitaire hulp aan de niet-strijdende bevolking.

Ook werden de dreigementen van Hezbollah uit het noorden, die van de Houthi's uit het zuiden besproken en manieren om deze uitdagingen het hoofd te bieden, die – samen met Hamas – de Iraanse as van het kwaad vormen. Premier Netanyahu herhaalde dat Israël niet zal toestaan ​​dat Iran kernwapens verkrijgt.

Aan Israëlische zijde namen deel aan minister van Defensie Yoav Gallant, minister Benny Gantz, parlementslid Aryeh Deri, directeur van de Nationale Veiligheidsraad Tzachi Hanegbi, stafchef van de premier Tzachi Braverman, kabinetssecretaris Yossi Fuchs en stafchef van de IDF, luitenant-generaal. . Herzi Halevi, de militaire secretaris van de premier, generaal-majoor. Avi Gil, adviseur voor buitenlands beleid van de premier, Ophir Falk, en Israëlisch ambassadeur in de VS, Mike Herzog.

Deelnemers aan Amerikaanse zijde waren onder meer de speciale Amerikaanse presidentiële gezant voor het Midden-Oosten Brett McGurk, de speciale gezant voor humanitaire zaken David Satterfield en de plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur in Israël.Verklaring van premier Benjamin Netanyahu na zijn ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde na zijn ontmoeting met Jack Sullivan (vertaald uit het Hebreeuws]:

“Ik heb vandaag een ontmoeting gehad met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ik waardeer de Amerikaanse steun aan Israël enorm bij de levering van munitie aan de IDF, bij het blokkeren van de pogingen van de VN om de gevechten te stoppen en bij de hulp bij het terugsturen van onze gijzelaars.

Ik zou graag willen verduidelijken: de terugkeer van onze gijzelaars is een hoofddoel. Wij geven onze inspanningen geen moment op, zelfs niet op dit moment.

Ik zei tegen onze Amerikaanse vrienden: onze heldhaftige soldaten zijn niet voor niets gevallen. Vanuit de diepe pijn van hun val zijn we vastbeslotener dan ooit om door te gaan met vechten totdat Hamas is geëlimineerd – tot de absolute overwinning.”


98 weergaven0 opmerkingen
bottom of page