top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu en zijn vrouw Sara ontmoeten IDF-weduwen en wezen


Foto Koby Gideon /GPO


Voorafgaand aan de dodenherdenking voor de gevallenen in Israëls oorlogen, ontmoetten premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara zondag in Jeruzalem IDF-wezen en nabestaanden van de IDF Widows and Orphans Organization. Tijdens de emotionele ontmoeting vertelde elk kind over zijn vader en de herinneringen die ze hebben.

De weduwe van luitenant-kolonel Muhammad Kheir El-Din, die in 2018 werd gedood tijdens een speciale operatie in Khan Yunis, zei dat het in het begin moeilijk was voor haar zoon om het woord 'wees' te horen, maar vandaag kijkt hij ernaar uit om naar bijeenkomsten te gaan die hem enorm helpen. Premier Netanyahu zei tegen haar jongens Ahmed en Ram: "Uw vader was een grote held. Het is een groot voorrecht om de zonen van een grote held te zijn. Niet iedereen kan dit zeggen. Ik zeg het tegen u als iemand die niet alleen bekend is met de operatie waarin hij is gevallen, maar ook met andere dingen die ik nog niet kan delen. Dit zou je je hele leven moeten vergezellen – je vader was een echte held. Dit is een groot voorrecht, zelfs met de zeer grote pijn."

Iris, de weduwe van luitenant Shmulik Halfon, die sneuvelde tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006, zei dat haar zoon Liad in het verleden was geïnterviewd en vroeg: "Wat mis je?" en hij had geantwoord: "Hoe kan ik hem missen als ik hem niet ken?" Sara Netanyahu vertelde Liad dat hij de genen van zijn vader droeg en dat hij een deel van hem was. Ze voegde eraan toe dat achter elke naam van een gesneuvelde soldaat een familie zat, wiens verhalen hen hielpen om een beetje over elke familie te weten te komen.

Premier Netanyahu: "Het gebeurt dat ik vaak mannen in de strijd of op zeer gevaarlijke missies stuur en niet eens één keer stuur ik ze daarheen zonder aan jullie te denken – de families die daarna de prijs zullen betalen. Het weerhoudt me er niet van om dit te doen, maar het betekent wel dat als je dat doet, je altijd aan de prijs denkt en dat niet lichtzinnig doet."

Foto Koby Gideon / GPO


Sara Netanyahu: "De premier heeft me sinds de jaren 1990 altijd gezegd: 'Ik wil niet dat een moeder voelt wat mijn moeder heeft meegemaakt en ik wil niet dat een vrouw dit doormaakt' niet over haar man, of een kind of een broer. Wie dit meemaakt, en het is zo sterk in hem, denkt over deze dingen na. Dan weet je dat er hier iemand is die aan je denkt en zich zorgen om je maakt."

IDF Weduwen en Wezen Organisatie CEO Shlomi Nahumson: "Ik wil jullie bedanken voor deze belangrijke gebeurtenis, naast dat het elk van de families hier versterkt, is het ook een zeer belangrijke boodschap. Uiteindelijk worden veel beslissingen genomen rond het bureau van de premier, beslissingen die soms raken aan mensenlevens. De uitspraak dat je niet alleen de gevolgen draagt van operaties, meer en minder succesvol, maar ook de implicaties die die oorlogen hebben op mensenlevens, op de families van die soldaten die je soms op grond van je gezag de strijd in stuurt, dat weerspiegelt waarden van de hoogste orde. Voor deze verklaring en deze bijeenkomst willen we jullie ook dit jaar bedanken."

Ook aanwezig bij de vergadering waren IDF Widows and Orphans Organization Chairwoman Tami Shelach, IDF Widows and Orphans Organization CEO Shlomi Nahumson, de projectmanager van de organisatie voor jeugdprogramma's, Iyar Eliyahu en de militaire secretaris van de premier, Maj.-Gen. Avi Gil.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page