top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu en zijn vrouw Sara steken de eerste Chanoeka-kaars aan bij de Klaagmuur


Amos Ben-Gershom / GPOPremier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara steken de eerste Chanoeka-kaars aan bij de Klaagmuur.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben donderdagavond 7 december 2023 de eerste Chanoeka-kaars aangestoken bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. Ook deelnamen aan het evenement waren de Nationale Veiligheidsminister Itamar Ben Gvir en zijn vrouw Ayala, de Israëlische politie-inspecteur-generaal Koby Shabtai, de politiecommandant van het district Jeruzalem, Doron Turgeman, de Westelijke Muur-rabbijn Shmuel Rabinovitch, de directeur van de Western Wall Heritage Foundation, Soli Eliav, en Israëlische politieagenten en politieagenten. Grenspolitieagenten uit het district Jeruzalem.

Premier Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] :

“We zijn hier bij het overblijfsel van onze Tempel van 2000 jaar geleden. De Makkabeeën van die tijd hebben de Tempel bevrijd, gezuiverd, de Joodse soevereiniteit en onafhankelijkheid hersteld, en het erfgoed, de religie en het volk van Israël gered. Zonder hen is de rode draad van ons leven zou worden verscheurd en we zouden hier vandaag niet staan.

De strijd was toen tegen de krachten van het kwaad die kwamen om het Joodse volk van de aardbodem te vegen. Vandaag vechten wij – de Makkabeeën van onze tijd – tegen de krachten van het kwaad die zijn gekomen om het Joodse volk en zijn staat van de aardbodem te vegen. We tonen dezelfde vastberadenheid, heldenmoed en opoffering.

Vanavond omhelzen we met een bedroefd hart onze vriend Gadi Eisenkot en zijn vrouw Hannah, die hun zoontje Gal verloren, die ik enkele jaren geleden zag en sprak. Dit zijn de zonen van ons allemaal, net als bij de andere gevallenen – de zonen en dochters van ons allemaal. Ik heb de verhalen gehoord over de heldenmoed van onze soldaten, van onze mannelijke en vrouwelijke politieagenten die ik heb ontmoet en soms met hun vingernagels heb gevochten, de verhalen van de grootste heldenmoed, die de vijand afweerden.

We bevinden ons momenteel diep in de Gazastrook. Deze vijand zal ons niet opbreken – wij zullen hem opbreken. Deze vijand zal ons niet wegvagen, wij zullen hem wegvagen. Deze vijand zal ons niet overwinnen, wij zullen hem overwinnen. Dit wordt dag aan dag en nacht aan nacht uitgevoerd, en dat zullen we tot het einde toe blijven doen. Ik geloof met volledig vertrouwen in de inherente kracht van dit volk, de kracht van het leven. Maar deze levenskracht vereist dat we soms de beproevingen van een rouwproces doorstaan. Blijkbaar is dit de prijs van ons bestaan ​​in ons land, maar we kunnen het dragen.

Ik wil u, mannen en vrouwen van de Israëlische politie, bedanken voor wat u dag en nacht doet voor de veiligheid van ons land en voor de toekomst van ons volk. Ik bied u hartelijke dank aan. Ik denk dat de hele natie jouw unieke bijdrage heeft leren erkennen. Ik geloof dat we, dankzij de gebundelde krachten van alle delen van ons volk en al onze burgers, snel de absolute overwinning op de krachten van het kwaad zullen behalen en de veiligheid niet alleen in het zuiden maar ook in het noorden zullen herstellen, vanwaar ik zojuist ben vertrokken. teruggekeerd.

Ik sprak vanavond met president Biden en zei tegen hem: 'We staan ​​aan de vooravond van Chanoeka.' Hij vertelde me dat hij een menora in zijn kantoor had. Ik zei tegen hem: 'We hebben een menora in ons hart, voor ons land en onze toekomst.'

Dit jaar steken we de eerste Chanoeka-kaars aan in de wetenschap dat dit licht nooit zal worden gedoofd. Ook al is deze feestdag verwaterd door verdriet, mogen wij – dit wetende – een fijne vakantie hebben. Een fijne vakantie voor jou."

233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page