top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu had kritiek op reservisten bij begin van kabinetsvergadering


Foto GPO


Premier Netanyahu zei maandag bij het begin van de kabinetsvergadering dat de weigering van de IDF-reservevrijwilligers om in het leger te dienen in tegenspraak is met de democratie en de Israëlische veiligheid in gevaar brengt. "Het is onaanvaardbaar dat een groep binnen de IDF de regering bedreigt".


Voormalige leden van het Israëlische Directoraat Speciale Operaties en offensieve cybereenheden antwoorden hem meteen: "We kennen u en we weten dat u in paniek raakt, maar een premier die om zijn troepen geeft, gaat ze niet bestempelen als sympathisanten van terreur en laat ze niet over aan het Internationaal Strafhof. Je hebt de legitimiteit verloren. Je kunt iedereen voor de gek houden, maar jij zal de geschiedenis niet kunnen misleiden."


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, vandaag (maandag 17 juli 2023):

"Ik wil de vele burgers, leiders van over de hele wereld en ook leiders van het hele politieke spectrum in Israël bedanken voor hun uitingen van bezorgdheid en vriendelijke woorden. Ik bedank ze allemaal; ik voel me prima.

Onze strijd tegen het terrorisme is constant. Ik prijs de veiligheidstroepen voor hun snelle actie gisteren - binnen een paar uur kwamen ze en arresteerden ze de terrorist die de schietpartij in de buurt van Tekoa had gepleegd. Ik wens de familie Kapach een spoedig en volledig herstel. Zoals we hebben beloofd, gaat degene die ons pijn doet naar een van de volgende twee plaatsen: de gevangenis of het graf.

De regering zal een ongekend plan goedkeuren in de strijd tegen de vernietiging van antiquiteiten op erfgoedsites in Judea en Samaria. In elke hoek van Judea en Samaria hoef je alleen maar een spade op de grond te zetten om archeologische vondsten aan het licht te brengen die getuigen van onze diepe wortels in het land Israël. Dit zijn onze wortels en dit is ons land. De regering zal een aanzienlijk budget investeren in handhaving en in de bescherming van erfgoedsites in Judea en Samaria, inclusief het gebruik van camera's en drones. We zullen nog eens 17 miljoen NIS investeren in de ontwikkeling van infrastructuur en het herstel van archeologische vindplaatsen die door de Palestijnen zijn beschadigd; Ik vind het jammer dat er meer dan een paar zijn.

Dit plan zal toerisme, onderwijs en informatie stimuleren voor die belangrijke sites die het verhaal vertellen van onze mensen in Judea en Samaria. Ik wil minister Amichai Eliyahu en minister van Financiën Bezalel Smotrich bedanken voor deze belangrijke inspanning, die we allemaal delen en steunen.

Ik hoor de stemmen van het publiek; Ik heb aandacht voor hen. We maken ons allemaal zorgen over de toekomst van onze staat. We dragen allemaal onze vlag met trots. We vechten allemaal om Israël als een joods en democratisch land te behouden en we weten allemaal dat we geen ander land hebben. We zijn het echter niet eens over hoe we dat moeten doen en precies daarom hebben we verkiezingen gehouden. Ik zeg hier en nu: de staat Israël is en zal altijd een democratische staat zijn.

Tot al degenen die met de vlag van de democratie zwaaien, zou ik graag een paar woorden willen zeggen over democratie: in een democratie is het leger onderworpen aan de gekozen regering en niet omgekeerd, terwijl in een militair regime de regering ondergeschikt is aan de leger, of om preciezer te zijn, een groep binnen het leger. Dit is het fundamentele verschil tussen een democratie en een militair regime. Het aanzetten tot weigering om te dienen en de weigering om zichzelf te dienen zijn in strijd met de democratie en in strijd met de wet.

Dit geldt in elke democratie, behalve in de onze, het aanzetten tot weigering om te dienen en de weigering om te dienen brengen de veiligheid van alle burgers van Israël rechtstreeks in gevaar. Ze knagen aan de afschrikking van onze vijanden die gemakkelijk zou kunnen uitgroeien tot agressie tegen ons en ze ondermijnen de discipline binnen het leger, wat in de eerste plaats de basis is van het bestaan ​​van het leger.

Het kan niet zo zijn dat er binnen het leger een groep komt die de gekozen regering bedreigt: 'Als u niet doet wat wij willen, zetten we de schakelaar op de beveiliging uit' net zomin kan het zijn dat medewerkers van Israel Electric Corp of Mekorot dat zouden doen en de regering bedreigen dat als we geen wetgeving maken zoals zij willen, ze het land donker zullen maken en de burgers van Israël zullen beletten water te drinken. Geen enkel democratisch land zou zo'n dictaat aanvaarden ; zo'n dictaat is het einde van de democratie.

Juist degenen die de vlag van de democratie voeren, moeten als eerste opstaan ​​tegen dit fenomeen. Ik herhaal: weigering om te dienen brengt de veiligheid van elke burger van Israël in gevaar. De regering accepteert geen weigering om te dienen. De regering zal ertegen optreden en alle nodige stappen ondernemen om onze veiligheid en onze toekomst te verzekeren."


138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page