top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu: "Oproepen om illegaal land te veroveren zijn voor mij onaanvaardbaar"


Foto Amos Ben Gershom / GPO


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag, zondag 25 juni 2023, waarin hij o.a. duidelijk afstand nam van uitspraken van de extreemrechtse ministers Ben Gvir en Smotrich.

"Allereerst wil ik onze collega's, minister Miri Regev, feliciteren met het huwelijk van haar dochter, en minister Shlomo Karei met de geboorte van een dochter. Uw families groeien - met zegeningen.

In Operatie Guardians of the Walls hebben we de vergelijking met Hamas veranderd. We hebben het een decennium teruggezet; Hamas heeft al jaren geen enkele raket vanuit Gaza afgevuurd op Israëlisch grondgebied. In Operatie Shield and Arrow hebben we de vergelijking met de Islamitische Jihad veranderd toen we ons op haar leiderschap in Gaza richtten.

Vorige week hebben we de vergelijking opnieuw gewijzigd, dit keer tegen de terroristen in Judea en Samaria. De IDF en de veiligheidstroepen gebruikten een UAV om terroristen in Jenin aan te vallen en dit is een teken van wat komen gaat. We voeren een krachtig beleid dat de IDF in staat stelt alle middelen te gebruiken die ons ter beschikking staan ​​om de veiligheid van de burgers van Israël te verdedigen. Ik geef volledige steun aan onze veiligheidstroepen, aan onze soldaten, die uitstekend werk verrichten.

Ik zeg al jaren dat het juiste antwoord op terrorisme is om de terroristen te bestrijden en tegelijkertijd onze wortels in ons land te verdiepen. We hebben inderdaad een recordaantal terroristen als doelwit genomen en ook in ons land op grote schaal gebouwd volgens goedgekeurde bouwplannen. Ik benadruk – goedgekeurd.

Oproepen om illegaal land te veroveren en acties om illegaal land te veroveren, zijn voor mij onaanvaardbaar. Ze ondermijnen de openbare orde in Judea en Samaria en moeten onmiddellijk stoppen. Niet alleen zullen we dergelijke acties niet steunen, onze regering zal er krachtig tegen optreden.

Deze oproepen en acties versterken de afwikkeling niet, integendeel, ze schaden het. Ik zeg dit als iemand die de vestiging in Judea en Samaria verdubbelde ondanks grote en ongekende internationale druk om opnames uit te voeren die ik niet heb uitgevoerd en ook niet zal uitvoeren. Deze oproepen kwetsen de vitale belangen van de staat Israël en moeten onmiddellijk worden stopgezet.

Vorige week heb ik de ministeriële commissie voor de bestrijding van de kosten van levensonderhoud bijeengeroepen. We hebben belangrijke beslissingen genomen – om de belemmeringen weg te nemen voor het importeren van producten die voldoen aan de Europese norm. Ons uitgangspunt is eenvoudig: wat goed is voor Europa, is goed voor de staat Israël.

Dit betekent dat burgers van Israël binnenkort nieuwe merken en producten uit Europa kunnen kopen tegen Europese prijzen – elektrische producten, voedsel, cosmetica en ook op andere gebieden, tegen veel lagere prijzen. Dit zet ook de prijzen van producten in het land onder druk, en dit zal zeker de kosten van levensonderhoud verlagen.

Om deze missie te laten slagen, zullen we wetgeving aannemen om de markt open te stellen voor concurrentie. We staan ​​parallelle en open import toe. We gaan de regelgeving verminderen. We heffen belemmeringen op en verminderen de douane.

We hebben te maken met de bureaucratie en de monopolies op een fundamenteel niveau; geen pleisters en geen aspirine - maar fundamentele behandeling. Ik ben er zeker van dat we er met methodische en gerichte inspanningen in zullen slagen zowel de prijzen als de kosten van levensonderhoud te verlagen."


154 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page