top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu tegen Franse president Macron: "Het barbarisme van Hamas bedreigt de hele wereld"


Foto Koby Gideon / GPO


Premier Benjamin Netanyahu had vandaag, dinsdag, op het kantoor van de premier in Jeruzalem een ​​ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron.

Premier Netanyahu : “President Macron, Emmanuel, bedankt voor uw komst naar Israël. Uw steun, die van uw delegatie, wordt zeer gewaardeerd.

Op 7 oktober voerde Hamas oorlog tegen Israël. Het was de ergste terroristische aanslag die de wereld sinds 11 september heeft gekend, maar voor Israël duurde het verhoudingsgewijs twintig keer.

Het was de ergste daad van antisemitisch geweld sinds de Holocaust. Ik heb je enkele verschrikkingen beschreven. Het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Maar net als Anne Frank verstopten Joodse kinderen zich op zolders voor deze monsters en werden ze gevonden en afgeslacht. Net als in Babi Yar werden Joden in moordkuilen met machinegeweren beschoten. Hamas afgeslacht. Hamas onthoofd. Hamas verbrandde baby's levend. Hamas verkracht. Hamas heeft gijzelaars ontvoerd – meer dan 200: baby’s, kinderen, ouderen, overlevenden van de Holocaust.

We bevinden ons in een oorlog tussen barbarij en beschaving. Kanselier Scholz, die Israël bezocht, zei dat Hamas de nieuwe nazi’s zijn. En net als in de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden het Franse anti-nazi-verzet volledig steunden, verenigt de internationale gemeenschap zich vandaag ter ondersteuning van Israël. Want het barbarisme van Hamas bedreigt niet alleen de Joden, het bedreigt het Midden-Oosten, het bedreigt de regio, het bedreigt Europa, het bedreigt de wereld. Hamas is de testcase van de beschaving tegen barbarij.

Meneer de President, u en het Franse volk kennen de verschrikkingen van het terrorisme. Je hebt het meegemaakt in Nice, in Lyon en Parijs. Je weigerde deze dreiging te tolereren. En het volk van Israël weigert ISIS in een terreur-enclave aan zijn grens te hebben.

Ik moet het uitleggen. Dit is geen enclave van ISIS duizenden kilometers verwijderd van Europa. Het is ISIS in de buitenwijken van Parijs. Je kunt 20 minuten rijden en je bereikt de buitenwijken van Parijs en daar heb je ISIS.

Zo kunnen wij niet leven. Niemand kan zo leven. We doen dus alles wat nodig is om Hamas in Gaza te vernietigen. Wij zullen zijn terreurmachine ontmantelen. Wij zullen de politieke structuur ervan ontmantelen. Wij zullen alles in het werk stellen om onze gijzelaars vrij te laten. En we zullen er alles aan doen om Palestijnse burgers buiten de gevarenzone te houden.

Het is belangrijk om te begrijpen: Hamas begaat een dubbele oorlogsmisdaad. Het gaat niet alleen om het vermoorden van onze burgers, het aanvallen van onze burgers, het begaan van onuitsprekelijke oorlogsmisdaden; ze verschuilen zich ook achter burgers, hun eigen burgers. We hebben de bevolking van Gaza gevraagd te vertrekken, naar een veilige zone in het zuiden te gaan, waar we ervoor zorgen dat humanitaire hulp hen kan bereiken; Hamas zet controleposten op met mensen met wapens om te voorkomen dat Palestijnen het oorlogsgebied verlaten.

Hamas is verantwoordelijk voor de burgerslachtoffers, maar wij zullen er alles aan doen om deze te vermijden en deze oorlog zo snel en snel mogelijk te bestrijden. Maar het kan een lange oorlog worden.

Als dit voorbij is, zal het volk van Israël zijn gemeenschappen weer opbouwen en zal het volk van Gaza niet langer onder de tirannie van Hamas leven. Maar eerst is er één voorwaarde, één voorwaarde voor alles wat zou kunnen gebeuren en de goede dingen die zouden kunnen gebeuren als deze oorlog eenmaal voorbij is, en die voorwaarde is dat Hamas vernietigd moet worden.

Ik dank je, Emmanuel, dat je hier naar Israël bent gekomen, dat je achter Israël staat, dat je naast ons in Israël staat en je steun betuigt.

Wij rekenen op uw voortdurende steun terwijl deze belangrijke strijd voor onze toekomst, onze gemeenschappelijke toekomst, voortduurt tot de overwinning. Bedankt."


Franse president Macron : "Meneer de premier, beste Bibi, dank u voor uw woorden, en ik wil u bedanken voor de discussie die we samen onder tête-à-tête en met onze delegatie hebben gehad. Ik ben hier om onze steun, onze solidariteit, te betuigen, en onze steun voor vandaag en morgen, op alle verschillende terreinen van deze strijd tegen het terrorisme.

Als u mij toestaat, zal ik een paar woorden in het Frans zeggen.

[Vertaald uit het Frans]

Ik wil u bedanken, mijnheer de premier, niet alleen voor uw tijd, maar omdat ik helder ben over het feit dat deze strijd tegen het terrorisme duidelijk een kwestie van bestaan ​​is voor Israël. Maar het is een kwestie van bestaan ​​voor ons allemaal. Dit is de reden waarom we samen hebben besproken, en ik heb deze kwestie zojuist in herinnering gebracht. Maar ik ben van mening dat dit een internationale coalitie is om te strijden tegen deze terroristische groepering die we moeten opbouwen.

Ik heb mijn mensen zojuist in mijn taal herinnerd aan wat we hebben besproken. Over de strijd tegen het terrorisme, humanitaire actie, regels die gerespecteerd moeten worden, maar ook over het politieke proces. En uiteraard waarschuwde ik voor elke escalatie, en ik waarschuwde Hezbollah en andere regimes om geen deel uit te maken van wat er gebeurt.

We hebben een heel precies gesprek gehad en ik wil u daarvoor bedanken. Nu zullen we deze discussie de komende uren opvolgen om te zien wat we de komende dagen kunnen verbeteren, maar ik ben er zeker van dat dit de komende weken en maanden ook zal gebeuren.

Ik weet hoe toegewijd je bent. Laat mij nogmaals mijn solidariteit, mijn vriendschap en het feit uitdrukken dat Frankrijk aan uw zijde staat bij deze verschrikkelijke terroristische aanslagen die u heeft moeten meemaken. Wij zijn bij uw volk."

Premier Netanyahu : ‘Bedankt, Emmanuel.

Aangezien u de regionale aspecten noemde, wil ik daar iets over zeggen. Er is hier een strijd gaande tussen de As van het Kwaad, geleid door Iran, Hezbollah, Hamas, Houthis en hun handlangers die vechten om het Midden-Oosten, de wereld, terug te brengen naar de vroege middeleeuwen, met dat soort barbaarsheid. met slavernij, met slachting, met moord. En er is de as van de Vrije Wereld en de gematigden die de wereld naar de vooruitgang en welvaart van de 21e eeuw willen brengen. Dit is de strijd. Het is nu verloofd.

De test voor het Westen en voor de beschaving is Hamas. Als Hamas als overwinnaar tevoorschijn komt, zullen we allemaal verliezen. Europa zal in gevaar zijn. Iedereen zal in gevaar zijn. De beschaving zal in gevaar zijn. Als Hamas verliest en wordt verslagen, dan winnen de krachten van de beschaving.

Daarom is deze strijd niet alleen de onze. Het is de strijd van Europa. Het is de strijd van Amerika, het is de strijd van de beschaving. Het is de strijd om het hart en de ziel en de toekomst van het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Ik denk dat velen dat begrijpen, maar we kunnen er niet omheen dat we een beslissende overwinning op Hamas moeten behalen.

Als Hezbollah de fout maakt om op significante wijze deel te nemen aan deze oorlog, zal het daar spijt van krijgen. Ze zullen verlangen naar de Tweede Libanonoorlog, waar ze spijt van hadden. Omdat ze zich, net als Hamas, inbedden in de burgerbevolking in Libanon, zullen we actie tegen hen moeten ondernemen. En de verwoesting tegen Hezbollah zal onvoorstelbaar zijn.

Ik hoop dus dat ze gehoor geven aan uw waarschuwing, onze waarschuwing, de waarschuwing van de Verenigde Staten om dat niet te doen. Maar als ze dat wel doen, zullen ze verschrikkelijke gevolgen ondervinden. We moeten samenwerken en winnen. De krachten van de beschaving en de vooruitgang moeten winnen. Dat gaat door de nederlaag van Hamas.

Ik dank je, Emmanuel, voor alles wat je zei. Bedankt dat je hier bent gekomen en naast ons staat."

206 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page