top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu tegen studenten van Bnei David-instellingen: "Testament van de gevallenen is onze missie"

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Netanyahu: Ik hoor praten over allerlei soorten deals. Ik zou het graag duidelijk willen maken: we zullen deze oorlog niet beëindigen zonder al zijn doelen te bereiken."

Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag 30 januari 2024 een bezoek gebracht aan de Bnei David-instellingen in Eli, waarvan 15 afgestudeerden tijdens de oorlog zijn omgekomen.

De premier bezocht de herdenkingskamer waar hij een ontmoeting had met mede-nabestaanden Israëliërs Eitan Moreno – de broer van Itay, Livnat Silverman – de zus van Uriel, Asaf Ben Hamo – de broer van Michael, en Yonatan Silverman – de broer van Ariel. en met de yeshiva-rabbijnen, geleid door rabbijn Eli Sadan.

Premier Netanyahu had een ontmoeting met de studenten van de yeshiva en het IDF-voorbereidingsprogramma in de studiezaal, waar hij het gebed reciteerde voor het welzijn van de IDF-soldaten, waarna rabbijn Yoel Rechel het gebed reciteerde voor het welzijn van de staat.

Premier Netanyahu tegen de Bnei David-studenten [vertaald uit het Hebreeuws]:

“Dank u Rabbi Sadan, u bent een groot leider van het volk Israël, en deze voorbeeldige yeshiva is tot eer van het volk, het erfgoed en de strijders van Israël.

We bevinden ons midden in een oorlog tussen de zonen van het licht en de zonen van de duisternis. De zonen van de duisternis, de monsters van Hamas en hun partners in Hezbollah, en anderen, dachten en zeiden dat we zwak en kwetsbaar waren, en als een spinnenweb – zo definieerden ze ons. Ze hebben opoffering, heldendom en grote intensiteit ontdekt, die de heldenmoed van Israël door onze generaties heen weerspiegelt.

Deze generatie neemt niet af; deze generatie groeit. Niet alleen groeit het, het stormt voorwaarts met moed en een ongeëvenaarde kracht van geest. Dit is wat er gebeurt, met je vrienden, met iedereen die deze plek verlaat en met vele anderen onder het volk van Israël. Maar dit brengt een hoge prijs met zich mee, de prijs van de beproevingen waarmee het Land Israël wordt verworven, het verlies van onze beste zonen en strijders, velen uit deze studiezaal, die al verstoken is van geweldige strijders als Roi Klein, Eliraz Perez , Emmanuel Moreno en anderen.

We waren net in de herdenkingskamer, hun foto's hingen aan de muur, maar de foto's zitten in het hart. De hoge prijs is niet alleen het verlies van deze prachtige zonen, maar ook het lijden van de families. Ik ken de prijs van rouw, het is te zwaar om te dragen, maar de families dragen het met trots.

Wat ik tegen de families, tegen jullie en tegen alle burgers van Israël zou willen zeggen: Het testament van de gevallenen is onze missie. Het is mogelijk om deze missie in twee woorden samen te vatten: Totale overwinning.

Dit is geen 'nieuwe ronde', noch een uitwisseling van klappen, noch een operatie – het is een totale overwinning. Niets minder. Ik ben er toegewijd aan. Onze strijders zetten zich ervoor in en de overgrote meerderheid van de mensen zet zich ervoor in. We zullen geen compromissen sluiten over iets minder dan de totale overwinning.

Ik hoor praten over allerlei deals. Ik zou het duidelijk willen maken: we zullen deze oorlog niet beëindigen zonder al zijn doelen te bereiken. Dit betekent het elimineren van Hamas, het terugsturen van al onze gijzelaars en ervoor zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël vormt.

We zullen de IDF niet terugtrekken uit de Gazastrook en we zullen geen duizenden terroristen vrijlaten. Niets van dit alles zal gebeuren. Wat zal er gebeuren? Totale overwinning. Deze overwinning, zoals geschreven staat, zal worden behaald. 'Niet door macht en niet door macht, maar door Mijn geest, zegt de Heer der heerscharen.' [Zacharia 4:6]. Door geest; het zal door de geest worden bereikt.

Bialik verzocht ons naar de studiezaal te gaan. Hij wist dit goed. Hij was in de studiezaal van de Volozhin Yeshiva , de moeder van de Litouwse jesjiva's, waar mijn grootvader, rabbijn Natan Milikovsky-Netanyahu, studeerde, en waar rabbijn Abraham Isaac Kook studeerde. Er ontstond een diepe vriendschap tussen hen. Maar Volozhin, met alles wat het bijdroeg aan de wereld van de Thora, bevond zich in de diaspora. En hier in Eli is deze studiezaal geplant in de grond van het moederland, waar onze voorouders wandelden, vochten, plantten, droomden en bouwden. Hier – op deze plek. Van hieruit komt de bron van generaties voort. Hier brandt de vlam, de vlam van de belofte van de eeuwigheid van Israël in het Land Israël. Dit is de grote en nobele missie. Het is jouw missie, de missie van de gevallenen en het is onze missie.

Ik groet de gevallenen. Ik groet je en zeg je – samen zullen we vechten en met

Met Gods hulp zullen we samen winnen."

Het bezoek werd afgesloten met het zingen van Ani Maamin en het Hatikvah.143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page