top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu: "verwacht van Egypte "uitputtend en grondig" onderzoek naar moord op 3 soldaten"


Foto Koby Gideon / GPO


Vanzelfsprekend stond de kabinetsvergadering op zondag in het teken van de moord op drie Israëlische soldaten, Iran de toenadering van Amerika , maar ook over de overwinning van het Israëlische voetbalteam 0nder-20 op het WK in Argentinië waar het Brazilië met 3-2 versloeg.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws] aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag zondag.


"Namens de regering van Israël wil ik mijn medeleven betuigen aan de families van de IDF-soldaten die gisteren aan de Egyptische grens zijn gesneuveld: sergeant Lia Ben-Nun van Rishon LeZion, staf-sergeant Yitzhak Ilouz van Safed en staf Sergeant Ohad Dahan uit Ofakim. Onze harten en de harten van de hele natie zijn bij de dierbare families, wiens werelden verwoest zijn. We zijn allemaal bij hen, in hun diepe verdriet.


Het incident aan de Egyptische grens is ernstig en buitengewoon en zal volledig worden onderzocht. Israël heeft een duidelijke boodschap overgebracht aan de Egyptische regering: we verwachten dat het gezamenlijke onderzoek uitputtend en grondig zal zijn. Dit maakt deel uit van de belangrijke veiligheidssamenwerking tussen ons, waar beide landen in de loop der jaren van hebben geprofiteerd. We zullen alle nodige conclusies trekken met betrekking tot onze acties langs het hek aan de zuidelijke grens, de Israëlisch-Egyptische grens.


Terwijl dit hek, dat in 2013 werd gebouwd, de toestroom van illegale migranten naar Israël blokkeerde, wordt er nog steeds gesmokkeld en doen terroristen periodieke pogingen om het hek over te steken en onze strijdkrachten aan te vallen.


We zullen de procedures, de modus operandi en ook de middelen nieuw leven inblazen om smokkel tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat dergelijke tragische aanslagen niet meer voorkomen.


Over Iran, Iran blijft liegen tegen de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA). De capitulatie van het bureau voor Iraanse druk is een zwarte vlek op zijn palmares.


We onthulden informatie aan de wereld toen we vijf jaar geleden het geheime nucleaire archief van Iran naar Israël brachten. Deze informatie bewees ondubbelzinnig dat Iran de toezichtsovereenkomsten schond en dat het uranium verrijkte voor militaire – niet voor onschuldige civiele – doeleinden.


De excuses van Iran sindsdien met betrekking tot de vondst van nucleair materiaal op verboden locaties zijn niet alleen onbetrouwbaar, ze zijn ook technisch onmogelijk.


Het vruchteloze optreden van de IAEA ondanks deze zwakke excuses is een boodschap aan de Iraanse heersers dat ze geen enkele prijs hoeven te betalen voor hun schendingen en dat ze de internationale gemeenschap kunnen blijven bedriegen met hun pogingen om aan kernwapens te komen.


Als de IAEA een politieke organisatie wordt, zijn haar toezichtactiviteiten in Iran zonder betekenis, evenals haar rapporten over de nucleaire activiteiten van Iran.


Israël zal onder onze leiding in ieder geval niet toekijken. We zullen onze positie krachtig handhaven, zowel publiekelijk als achter gesloten deuren.


Onze alliantie met de VS is even standvastig als altijd; de samenwerking op het gebied van veiligheid en inlichtingen tussen Israël en de VS bevindt zich op een historisch hoogtepunt.


Afgelopen vrijdag keerden minister Ron Dermer en de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, Tzachi Hanegbi, terug van een belangrijk bezoek aan de VS dat ik hun had opgedragen. Ze bespraken uitvoerig de Iraanse kwestie en andere zaken die belangrijk zijn voor onze nationale veiligheid. Dit bezoek was een voortzetting van mijn gesprekken met president Biden, staatssecretaris Blinken, nationaal veiligheidsadviseur Sullivan, CIA-directeur Burns, en natuurlijk van de gezamenlijke oefeningen van de IDF en het Amerikaanse leger.


Toen deze regering werd gevormd, heb ik de voortdurende strijd tegen de Iraanse nucleaire kwestie en de inspanning om de cirkel van vrede uit te breiden, als de twee hoofddoelen van de regering aangewezen. Ik zou jullie willen zeggen, burgers van Israël, ook al kan niet alles aan het publiek bekend worden gemaakt, we ondernemen krachtige, systematische en aanhoudende actie om deze twee doelen te bereiken en te bevorderen.


Een bijkomend doel dat we stellen is de strijd tegen de kosten van levensonderhoud. Zoals we hebben beloofd, richten we vandaag een ministeriële commissie op die ik zal voorzitten voor de strijd tegen de kosten van levensonderhoud. Deze week vindt de eerste bijeenkomst plaats.


We zullen plannen opstellen, hervormingen leiden en alle middelen gebruiken die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de regering de nodige maatregelen neemt om de markten te openen, belemmeringen te verlagen en samen te werken met distributeurs, importeurs en leveranciers om de prijzen en de kosten van levensonderhoud voor de burgers van Israël te verlagen .


Tot slot zou ik willen zeggen, ik ben er zeker van namens alle ministers van de regering - felicitaties aan Israëls nationale U-20 voetbalteam, voor het brengen van grote eer en het vervullen van ons met trots. Gisteravond sprak ik met de toegewijde coach, Ofir Chaim, die net zo opgewonden was als ik en zoals veel Israëlische burgers. Ik vroeg hem om alle spelers te bedanken voor de historische overwinning op Brazilië, voor het bereiken van de halve finales van het U-20 Wereldkampioenschap. Dit is geen kleinigheid en ook niet vanzelfsprekend. Ik denk dat we allemaal enthousiast waren. Het is niet elke dag dat we een groep jonge mannen, die afkomstig zijn uit alle sectoren van de Israëlische samenleving, als een eenheid, met grote geestdrift, in een rij zien staan ​​tegen het voetbalimperium – en het verslaan. We duimen allemaal voor ze. Ga Israël!"


89 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page