israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu wil dat vlaggenparade in Jeruzalem doorgaat; eist alternatieven


Screenshot YouTube vlaggenparade 2017


Nadat op maandag de landelijke commissaris van politie had besloten dat de vlaggenparade door de Damascus poort en Arabische wijken van de Oude Stad van Jeruzalem niet door kon gaan vanwege het grote risico op geweld, besloot premier Netanyahu maandagavond een bijeenkomst te houden met bijna alle betrokkenen waarbij hij eiste dat de parade door zou gaan.


Politiechef Kobi Shabtai moet nu premier Benjamin Netanyahu verschillende alternatieven voorstellen in een poging om de omstreden vlaggenmars die voor donderdag in Jeruzalem is gepland, toch te laten doorgaan.


Oorspronkelijk hadden de organisatoren getracht om, nadat de oorspronkelijke mars op 10 mei werd gestopt door raketvuur van Hamas richting Jeruzalem, wat leidde tot een 11-daagse periode van intense gevechten, donderdag de vlaggenparadedoor de moslimwijk van de Oude Stad te houden, .


De politie besloot op maandag dat de kans op een nieuwe uitbarsting van geweld te groot was en blies het evenement af, zeer tegen de zin van premier Netanyahu en zijn rechts nationalistische medestanders die de politie ervan beschuldigden "toe te geven aan terreur".


Leden van de komende nieuwe regering daarentegen beschuldigden de organisatoren van de mars ervan "bewust te zoeken naar mogelijkheden van onrust waar de nieuwe regering na beëdiging dan mee zou zijn opgezadeld".


Hoewel een bron bij de politie had gezegd dat geen enkele mars die door de Damascus poort zou gaan, zou worden goedgekeurd eiste premier Netanyahu tijdens de vergadering dat er alternatieven zouden worden gezocht.


Bij de vergadering waren aanwezig de minister van Defensie, Benny Gantz, minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana, politiecommissaris Shabtai en Shin Bet baas Nadav Argaman. Opvallende afwezige was procurreur-generaal Mandelbliit die zich eerder al had uitgesproken tegen de parade en niet door Netanyahu was uitgenodigd.


Eerder op maandag meldde de Ynet-nieuwssite dat Gantz eiste dat procureur-generaal Avichai Mandelblit ook bij de vergadering aanwezig zou zijn, omdat het om juridische kwesties zou gaan. De vijandigheid tussen Netanyahu en Mandelblit is groot, aangezien laatstgenoemde besloot de premier aan te klagen in drie corruptiezaken, waarvoor een proces loopt.


Vandaag, dinsdag moet commissaris Shabtai met alternatieven komen, zodat de mars donderdag door kan gaan, ongeacht de grote kans op rellen.
75 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws