top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Yair Lapid eist in brief onmiddellijke verwijdering van alle leden van onderzoekscommissie


Foto GPO


Premier Yair Lapid heeft zondag een brief gestuurd aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, waarin hij: “de onmiddellijke verwijdering eist van alle drie de leden van de onderzoekscommissie die belast zijn met het onderzoek naar Israël, en de ontbinding van die commissie."


Premier Lapid schreef: “Excellentie, ik roep u vandaag op om uw woord te eren in deze flagrante zaak, om de zaak recht te zetten. Dit kan niet standhouden. Beledigingen over een ‘joodse lobby’ die de media ‘controleert’, doen denken aan de donkerste dagen van de moderne geschiedenis.”


“De strijd tegen antisemitisme kan niet alleen met woorden worden gevoerd, het vereist actie. Dit is het moment voor actie; het is tijd om de commissie te ontbinden. Van de schandalige opmerkingen van de heer Kothari tot de verdediging van mevrouw Pillay van het onverdedigbare, deze Commissie onderschrijft niet alleen antisemitisme - ze voedt het ook.”


De eis van de premier komt in de nasleep van antisemitische verklaringen van Commissielid Miloon Kothari, die aansluiten bij een reeks antisemitische incidenten, evenals het onmiskenbare anti-Israëlische sentiment binnen de onderzoekscommissie van de VN.


Deze brief maakt deel uit van een uitgebreide en intensieve inspanning die de afgelopen dagen door Israël is geleid.


Dankzij aanzienlijke inspanningen hebben vertegenwoordigers van een aantal landen de antisemitische opmerkingen van de heer Kothari al veroordeeld, waaronder: de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Tsjechië en Oostenrijk, evenals de Europese Unie.271 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page