top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog bij de 18e Ilan Ramon International Space Conference


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog woonde vanochtend de 18e Ilan Ramon International Space Conference bij, die werd gehouden als onderdeel van de Israel Space Week 2023.

Gisteren ontmoette de president Eytan Stibbe en zijn collega-astronauten van de Ax-1-missie naar het internationale ruimtestation ISS, de allereerste privémissie naar het ISS, die in april 2022 van start ging.


Foto Haim Zach / GPO

Astronauten Eytan Stibbe, Michael López-Alegría, Larry Connor, en Mark Pathy vertelde de president over de Israëlische ruimte-experimenten waaraan ze deelnamen, over hun samenwerking als ruimtebemanning en over hun persoonlijke ervaringen aan boord van het ISS.

De president vroeg de astronauten naar hun missie, training en terugkeer naar de planeet aarde. Eytan Stibbe gaf president Herzog de glazen kubus terug die de president hem had gegeven om mee te nemen naar het internationale ruimtestation ISS, gegraveerd met het gebed tot de staat Israël in het handschrift van de auteur, de grootvader van de president, de eerste opperrabbijn van Israël, rabbijn Yitzhak Isaac HaLevi Herzog.

Foto Haim Zach / GPO


De president zei vanmorgen op de Ilan Ramon International Space Conference: “Al deze ogenschijnlijk oneindige mogelijkheden gaan niet alleen over het verder reiken dan onszelf naar nieuwe planeten. Het gaat ook om het gebruik van onze nieuwe mogelijkheden om deze fragiele en mooie planeet die we thuis noemen te behouden en te beschermen. Toen Ilan aan boord van het Columbia-ruimtevaartuig was, sprak hij zelfs over hoe mooi de planeet aarde er vanuit de ruimte uitziet, maar ook over hoe onuitsprekelijk kwetsbaar ze is. De aarde, zei hij, moet worden beschermd. En net zoals honderden kilometers boven landgrenzen verdwijnen en vervangen worden door een intens besef dat we allemaal één aarde delen, geloof ik dat we moeten samenwerken over grenzen en scheidingen heen, om het leven op deze planeet voor iedereen beter te maken.”

De president zei samengevat: “Het laatste grote tijdperk van ruimteverkenning werd gedreven door de concurrentie van de Koude Oorlog. Ik geloof dat het nieuwe tijdperk van ruimteverkenning kan worden aangedreven door de goede wil van onze Warme Vrede. Laten we in de voetsporen treden, of liever zweven in de vliegroutes, van Ilan Ramon en zijn mede-astronauten, en omhoog en voorwaarts gaan, gebruikmakend van de kracht van de ruimte, voor de belofte van de aarde. Samen kunnen we ruimteverkenning - en ons vermogen tot menselijke samenwerking - naar nieuwe hoogten brengen en onze planeet redden van nieuwe en angstaanjagende diepten.

Aan het begin van de conferentie gaven NASA Associate Administrator Robert D. Cabana en NASA Associate Administrator for Exploration Systems Development James Free de president een speciaal cadeau: een patch van de Artemis-1-missie, die onlangs terugkeerde naar de aarde van zijn reis naar de baan om de maan.

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page