top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog en premier Netanyahu ontmoeten ICRC-president Mirjana Spoljaric

Foto Haim Zach / GPO


‘Ik heb vanavond een ontmoeting gehad met ICRC-president Mirjana Spoljaric en haar verteld over de pijnlijke ontmoeting die ik zojuist had gehad met de families van de gijzelaars, aaldus de president. Ik herhaalde onze krachtige eis voor de onmiddellijke terugkeer van alle gijzelaars die zeventig dagen lang in Gaza gevangen werden gehouden door wrede Hamas-terroristen – zonder dat zij bezoek van het Rode Kruis mochten ontvangen of levensreddende medicijnen mochten verstrekken.

In ons gesprek beloofde de president van het Rode Kruis dat de snelle terugkeer van de gijzelaars een topprioriteit is. Ze besprak een reeks acties en humanitaire stappen die ze ondernemen om het lijden van de gijzelaars te verzachten en ervoor te zorgen dat ze naar hun families worden teruggestuurd. We bespraken ook de humanitaire inspanningen die de organisatie onderneemt met betrekking tot de hele Gazastrook.

Ik heb mijn dank betuigd aan de medewerkers van de organisatie die ons de gijzelaars hebben gebracht die zijn vrijgelaten, en bid dat ze ze allemaal snel naar huis zullen terugbrengen.'

Premier Benjamin Netanyahu had donderdag op de Kirya in Tel Aviv een ontmoeting met het Internationale Comité van de Rode Kruis-president Mirjana Spoljaric.

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Aan het begin van de bijeenkomst beschreef de premier aan de voorzitter van het ICRC de wreedheden die Hamas en ISIS hebben begaan, waaronder de moord op kinderen en baby's, en het misbruik en de brutale verkrachtingen van vrouwen.

Premier Netanyahu beschreef ook de onmenselijke omstandigheden waarin Hamas de gijzelaars vasthoudt en de verhindering van humanitaire hulp voor hen.

De premier overhandigde de president van het ICRC een volledig pakket essentiële medicijnen en eiste dat het ICRC zijn rol zou vervullen en dit aan de gijzelaars in Gaza zou overhandigen.

Premier Netanyahu tegen ICRC-president Spoljaric:

"Ze doen iets dat ongelooflijk is. Ze hebben kinderen, baby's, vrouwen, oude mensen, overlevenden van de Holocaust en festivaldeelnemers meegenomen. En nadat ze honderden hebben neergeschoten en meer dan 1.200 mensen hebben vermoord, nemen ze deze mensen en gijzelen ze. Waar is dat van gehoord?

Het enige verschil vanuit ons standpunt is niet de intentie, maar het vermogen. Als ze daartoe de mogelijkheid hadden gehad, zouden ze ons allemaal hebben vermoord. Dat deden ze niet, omdat we terugvechtten, soms met ongelooflijke kansen. Mensen, moeders, vochten met hun vingernagels.

Er is een verschil tussen het opzettelijk en systematisch vermoorden, verminken en bedreigen van burgers, wat terrorisme is, en de onbedoelde gevolgen, onbedoelde slachtoffers die met elke oorlog gepaard gaan. Dit is het hele verschil.

Ik wil mijn dank uitspreken voor uw hulp bij het veiligstellen van de vrijlating van de gijzelaars, maar tegelijkertijd lijken sommige verklaringen van uw organisatie niet het onderscheid te maken dat ik zojuist heb gemaakt.

Mijn doel is, zoals u weet uit onze gesprekken, om te zien hoe we de overgebleven gijzelaars kunnen helpen. Je hebt alle mogelijkheden, alle rechten en alle verwachtingen om publieke druk uit te oefenen op Hamas.’

Aan de bijeenkomst namen deel: het hoofd van het nationale directoraat voor publieksdiplomatie Moshik Aviv, de militaire secretaris van de premier, generaal-majoor. Avi Gil, coördinator voor de gijzelaars en vermisten brigadegeneraal. (Res.) Gal Hirsch, adviseur buitenlands beleid van de premier, Ophir Falk, en Israëlische ambassadeur bij de VN en internationale organisaties in Genève Meirav Eilon Shahar.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page