top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog en zijn vrouw organiseerden een Iftar maaltijd voor Arabische gasten


President Herzog spreekt zijn moslim gasten toe. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Herzog en zijn vrouw hielden woensdagavond een Iftar maaltijd, waarmee het einde van de vastendag wordt gemarkeerd, voor moslim gasten, waaronder moslim politieagenten en militairen, diplomaten, imams, burgemeesters en hoofden van gemeentelijke autoriteiten, Arabische hoogwaardigheidsbekleders, sociale activisten en journalisten.


De president legde in zijn toespraak de nadruk op de oproepen door terreurgroepen tot geweld op de Tempelberg.


'De afgelopen dagen circuleren op sociale media leugenachtige berichten over de Tempelberg en de heilige plaatsen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om te zeggen: dit zijn leugens. Israël handhaaft de status-quo op de Tempelberg en ik heb dit ook duidelijk gemaakt in mijn diplomatieke ontmoetingen met koning Abdullah II, die ik onlangs in Amman heb ontmoet, en andere leiders, zei president Herzog.


Verder zei Herzog:


“Mijn beste gasten, moslimbroeders en -zusters, van heinde en verre, welkom! Het is de maand Ramadan en we zijn blij dat het hier is. Welkom, Ramadan maand! Ahlan wasahlan, welkom, beste gasten. Welkom in je thuis.”


De president vervolgde: “Het huis van de president van de staat is het huis van alle Israëli's, en mijn vrouw Michal en ik zijn erg blij dat u hier bent.


“Michal en ik zijn erg blij dat we vanavond de vasten tijdens de ramadan kunnen breken, nieuwe vrienden kunnen maken en oude vrienden kunnen ontmoeten, echte vrienden, met hart en ziel, die al vele jaren bij ons zijn. Dit is niet mijn eerste keer op een traditionele Iftar in de residentie van de president, maar het is een grote eer voor mij om u hier vanavond te ontvangen als de president van de staat Israël, de president van het Israëlische volk, de president van de Israëlische moslim, Joodse, christelijke, Druzen en Circassian burgers, leden van alle religies en alle gemeenschappen.


De president en zijn vrouw met moslim voetballers. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


“De maand Ramadan, de mooiste en meest ontroerende maand in de Hijri-kalender, onthult een ander aspect van het mooie gezicht van de islamitische geest. Dit is een maand van nederigheid en vroomheid, van gematigdheid, van mededogen en naastenliefde, van geloof in God, van familie en gemeenschap. Zelfs als niet-moslim voel ik een diep gevoel van identificatie en verbinding met de speciale geest van deze maand, die we hier vanavond markeren. Dit is het hele verhaal: ontmoeten.


“Als we de muren van scheiding, angst en vervreemding neerhalen, en als we elkaar van aangezicht tot aangezicht ontmoeten, ontdekken we plotseling dat we niet zo verschillend zijn. We leren de cultuur, waarden en gebruiken van leden van andere religies te respecteren. We ontdekken dat de afstand tussen ons slechts die van een uitgestrekte hand is.


“We moeten meer en meer van dergelijke ontmoetingen creëren in de Israëlische samenleving. Ontmoetingen tussen joden en Arabieren, moslims, Circassiërs, christenen en Druzen, zij die religieus zijn en zij die dat minder zijn. We moeten de Arabische - en Hebreeuwse - studie versterken in alle stromen van het staatsonderwijs en een venster openen voor Israëlische kinderen om de rijke cultuur van leden van andere religies te bestuderen.


De president en zijn vrouw met moslim leden van de veiligheidsdiensten. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


"We moeten steeds meer ambassadeurs van de islam, van het jodendom en van het christendom op de been brengen, die de verschillen tussen onze religies niet verdoezelen, maar zeker de waarden van partnerschap en solidariteit verheerlijken: van ons vermogen om samen te leven, zij aan zij, in een geest van wederzijds respect en oprecht partnerschap. Ambassadeurs die uit alle lagen van de Israëlische samenleving zullen komen en het behoud van onze sociale veerkracht en de tastbare veiligheid van ons huis zullen garanderen."


“Mijn broeders en zusters, kijk alstublieft naar links en naar rechts. Zoals je weet, zitten hier verschillende en diverse kanten van de Arabische samenleving, een prachtig moslimmozaïek. Ik ben opgevoed met respect voor de islam; Ik ben opgevoed met de deugd van partnerschap met de islam. Wij allemaal, de kinderen van Abraham, de eerste gelovige in God, wij die geloven in broederschap, partnerschap en verzoening, moeten schouder aan schouder samen staan ​​en vastberaden strijden tegen haat, tegen degenen die het geloof verdraaien, tegen degenen die probeer ons tegen elkaar te laten optreden. Zoals de Koran zegt (Soerah An-Nisa 4:36): 'Aanbid Allah alleen en associeer niemand met Hem. En wees aardig voor ouders, familieleden, wezen, de armen, naaste en verre buren, goede vrienden, behoeftige reizigers en die obligaties in uw bezit. Allah houdt zeker niet van wie arrogant is, opschepperig.'


De president en zijn vrouw met buitenlandse moslim diplomaten. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


“Vrienden, wanneer daden van moord en geweld worden gepleegd in naam van de islam, mogen we niet zwijgen. De afgelopen dagen circuleren op sociale media leugenachtige berichten over de Tempelberg en de heilige plaatsen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om te zeggen: dit zijn leugens. Israël handhaaft de status-quo op de Tempelberg en ik heb dit ook duidelijk gemaakt in mijn diplomatieke ontmoetingen met koning Abdullah II, die ik onlangs in Amman heb ontmoet, en andere leiders.”


“Helaas waren deze recente berichten bedoeld om de vlammen aan te wakkeren en het publiek opzettelijk te misleiden. Ik doe een beroep op het hele publiek: laten we stoppen met de provocaties. Ik vertrouw erop dat de Israëlische politie onbevreesd en zonder tolerantie optreedt tegen iedereen die de orde probeert te verstoren en de wet overtreedt en gewoontes instelt op de Tempelberg en andere heilige plaatsen in de stad. Laten we vanavond een belofte op ons nemen om ervoor te zorgen dat wij, de leiders en het publiek, die naar ons opkijken, de kans op dialoog niet missen.


"Heel erg bedankt. Ik hoop dat deze gezegende maand goeds voor jullie allemaal met zich meebrengt. Ramadan Kareem en Chag Sameach!”










































59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page