israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog en zijn vrouw zijn in Praag verwelkomd


President Herzog en de Tsjechische president inspecteren de erewacht. Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog werden vanmorgen verwelkomd in de Tsjechische Republiek met een staats-welkomstceremonie en erewacht bij de Praagse Burcht in de Tsjechische hoofdstad.


De president en de First Lady werden persoonlijk begroet door de Tsjechische president Miloš Zeman en First Lady Ivana Zemanová. Tijdens de ceremonie werden de volksliederen van beide landen gespeeld en bekeken de presidenten een erewacht.


Na de ceremonie hielden president Herzog en president Zeman een tête-à-tête, waarna ze een uitgebreide bilaterale bijeenkomst hielden met deelname van beide delegaties.


Aan het begin van de staatslunch reikte president Herzog president Zeman de Israëlische presidentiële eremedaille uit, waarmee hij de eer voor het eerst tijdens zijn presidentschap overhandigde. In haar redenering merkte de raadgevende commissie van de Israëlische presidentiële eremedaille op de diepe vriendschap van de Tsjechische president met het Joodse volk, zijn consistente steun voor Israël op het internationale toneel en zijn 'zero tolerance'-beleid ten aanzien van terrorisme en antisemitisme.President Herzog en president Zeman legden vervolgens verklaringen af.


De volledige opmerkingen van president Isaac Herzog :


"Mijn vriend, president Miloš Zeman, ik ben erg blij om hier vandaag te zijn, met u - een van de grootste vrienden van de staat Israël in de hele wereld.


De Tsjechisch-Joodse schrijver Franz Kafka schreef in februari 1922 in zijn dagboek: “Er zijn mogelijkheden in mij, mogelijkheden dichtbij die ik nog niet ken.” President Zeman, u hebt jarenlang zonder enige twijfel bewezen dat de mogelijkheden en kansen in u bekend en beroemd zijn als een baken en een voorbeeld voor ons allemaal, voor de Tsjechische Republiek, voor Israël en voor de hele mensheid. U bent een belangrijke bondgenoot en uw liefde voor Israël heeft het bekendheid gegeven in de familie van naties. Het is geen geheim dat Israël en Tsjechië al tientallen jaren echte partners zijn, die van elkaar leren, elkaar steunen en op elkaar vertrouwen.


We herinneren ons nog goed, en zullen ons altijd herinneren, de Tsjechische steun voor de oprichting van de staat Israël. We herinneren ons ook de grootste leiders van Tsjechië, en gedurende vele jaren hebben we dankzij deze vriendschap en dit partnerschap de gedeelde ideologische, economische en veiligheidsbelangen van onze naties bevorderd.


Dit is niet mijn eerste keer hier. Mijn vrouw Michal en ik vergezelden het historische bezoek van mijn vader, Chaim Herzog, als de zesde president van de staat Israël - een bezoek dat een grote indruk op ons maakte en tot op de dag van vandaag diepe indruk op ons heeft gemaakt. De opwinding die we toen voelden, is nu veel intenser, dankzij uw visie, mijn vriend, president Miloš Zeman, en de manier waarop u hebt gewerkt om deze te verwezenlijken. Het is een visie die de relatie van onze naties beïnvloedt.


Wij danken u voor uw steun aan de staat Israël in internationale fora. Wij danken u voor uw duidelijke morele houding, waarbij u de kant van Israël kiest tegen de vele vijanden die het Midden-Oosten willen destabiliseren. Ik dank u voor uw trouwe steun en uw besluit betreffende de verhuizing van de Tsjechische ambassade naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. Dit is weer een voorbeeld van je vriendschap. Wat een geluk dat we zo'n echte vriend als jij hebben verdiend! We zijn allemaal trots op het potentieel voor de relatie tussen onze volkeren, die immense samenwerkingsgebieden bestrijken, en ik ben ervan overtuigd dat ze zullen blijven bloeien.

President Herzog overhandigd de Israëlische presidentiële eremedaille. Foto Haim Zach / GPO


De Tsjechische president Miloš Zeman zei:

"Meneer de president, sta mij toe u nogmaals te verwelkomen in de Praagse Burcht. We hebben nog een kans om onze samenwerking op vele gebieden te versterken, waaronder defensie, veiligheid en technologie - een gebied waarop we bekend zijn met de deugden van de Israëlische kant.


Onnodig te zeggen dat de Tsjechische Republiek het Israëlische volk volledig steunt tegen de internationale gemeenschap. In deze context hebben we ook met de heer president gesproken over het anti-Israëlische besluit van de VN-Mensenrechtenraad, een besluit dat we allebei krachtig hebben veroordeeld."
87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws