top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog heeft het overleg afgerond en geeft Netanyahu de taak een regering te vormen


Foto Koby Gideon / GPO


President Isaac Herzog heeft vandaag het overleg afgerond met alle parlementaire fracties die in de Vijfentwintigste Knesset zijn gekozen.

In totaal adviseerden 64 leden van de Knesset de president om de taak van het vormen van een regering toe te wijzen aan Likud-voorzitter Benjamin Netanyahu. Achtentwintig Knesset leden bevalen Yesh Atid voorzitter Yair Lapid aan, en vier facties, die 28 leden van de Knesset vertegenwoordigen, besloten af ​​te zien van het doen van aanbevelingen.

Na het overleg belde het bureau van de president, directeur-generaal Eyal Shviki, de stafchef van Benjamin Netanyahu, Tzachi Braverman, en verzocht hij Benjamin Netanyahu uit te nodigen om van de president de rol van het vormen van een regering op zondag (13 november 2022) te ontvangen.

Volgens de wet heeft de president, zodra de president de taak van regeringsvorming toewijst aan een lid van de Knesset, volgens de basiswet: de regering 28 dagen om een ​​nieuwe regering te vormen. Als een verlenging nodig is, heeft de president de wettelijke bevoegdheid om een ​​verlenging van maximaal veertien extra dagen te verlenen.

Samenvatting van het overleg in de residentie van de president van de afgelopen drie dagen, na de verkiezingen voor de vijfentwintigste Knesset:

Facties die Benjamin Netanyahu MK aanbevelen:

1. Likudo

2. Shas

3. Verenigd Thora-jodendom

4. Religieus zionisme

5. Joodse macht

6. Noam

Facties die Yair Lapid MK aanbevelen:

1. Yesh Atid

2. Arbeid

Facties die geen aanbeveling hebben gedaan:

1. Nationale eenheid

2. Yisrael Beitenu

3. Verenigde Arabische Lijst (Ra'am)

4. Hadash-Ta'al

73 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page