top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog in de Verenigde Staten


President Herzog (R) met de man achter de Libanon deal, Amos Hochstein. Foto Koby Gideon / GPO


President Isaac Herzog begon zijn officiële bezoek aan de Verenigde Staten vandaag met een ontmoeting met de Amerikaanse senior-adviseur voor energieveiligheid Amos Hochstein, de bemiddelaar van de regering-Biden voor Israëlisch-Libanese gesprekken over de kwestie van de maritieme grens.

De president en de heer Hochstein bespraken de details van de deal, de voorwaarden en de implicaties voor de regionale stabiliteit. President Herzog bedankte de heer Hochstein voor zijn hulp bij het bevorderen van de deal.


President Isaac Herzog nam gisteren ook deel aan een evenement van de Atlantische Raad in Washington, DC, waarmee hij twee jaar sinds de Abraham-akkoorden markeerde en zich bij de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Daniel Shapiro, aansloot.

Tijdens hun gesprek presenteerde de president inlichtingen over het gebruik van door Iran vervaardigde UAV's tegen burgers in de oorlog tegen Oekraïne.

Foto Koby Gideon / GPO


President Herzog: “Onschuldige burgers in Oekraïne worden gedood en gewond en gewond en lijden onder Iraanse wapens. Iran ontkende botweg het leveren van drones aan de oorlog tegen Oekraïne. Ik wil u twee dia's laten zien die ondubbelzinnig bewijzen dat Iraanse drones deelnemen aan de oorlog in Oekraïne tegen onschuldige Oekraïense burgers. Ik wil erop wijzen dat Iran deze drones is blijven leveren en dat ze heel Oekraïne aanvallen met zelfmoorddrones, speciale UAV's die bedoeld zijn om grote schade aan te richten.”

President Herzog sprak over zijn visie voor een hernieuwbaar Midden-Oosten, een regionale alliantie om de klimaatcrisis te bestrijden: “Ik geloof dat er een Midden-Oostenverdrag zal komen. Het kan een generatie duren om daar te komen, maar we zijn niet ver weg in zoveel problemen. Neem bijvoorbeeld het klimaat. In mijn gedachten, als je op de weg kijkt, zal de regio op een dag energie leveren aan Europa, Afrika en Azië. Ik noem het het Hernieuwbare Midden-Oosten... Vandaag hebben we al een overeenkomst tussen Israël en Griekenland over energieconnectoren, die op een dag elektriciteit uit zonne-energie van onze regio naar Europa zullen leveren. Je kunt dus enorme ideeën voorzien, geweldige ideeën, en leiders in de regio zijn erg geïnteresseerd en kijken naar Israël voor technologische oplossingen.”

Later in het gesprek prees de president Israëls groeiende integratie in het Midden-Oosten: “Deze paradigmaverschuiving heeft ook geleid tot een psychologische paradigmaverschuiving: steeds meer Israëli’s en Arabische buren in de hele regio praten met elkaar, en natuurlijk in mijn let op de dialoog tussen moslim en jood, waar die ook plaatsvindt, is altijd meer dan welkom en uiterst belangrijk. En ik kan het zelf zien. Voor mij was het een eye-opener om te gast te zijn bij een staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten, georganiseerd door sjeik Mohammed bin Zayed, waar Hatikvah werd gespeeld in het nationale paleis. Ik ben van plan om tegen het einde van het jaar ook Bahrein te bezoeken. De enorme hoeveelheid energie van gezamenlijke projecten en ideeën die uit deze verdragen zijn voortgekomen, is gewoon ongelooflijk.”

28 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page