top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog kondigt global overleg aan, voorafgaand aan de wereldwijde Joodse adviesraad


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog kondigde maandagavond een wereldwijd overleg aan met het jodendom in de wereld, voorafgaand aan een mijlpaalinitiatief om een wereldwijde Joodse adviesraad op te richten onder het bureau van de president van de staat Israël.


Het initiatief, "Kol Ha'am - Stem van het volk: het initiatief van de president voor wereldwijde Joodse dialoog", zal een open dialoog tussen Joodse gemeenschappen bevorderen en de president adviseren over de belangrijkste uitdagingen waarmee het Joodse volk wordt geconfronteerd.


Cruciaal is dat het de volgende generatie toegewijde leiders van het Joodse volk zal cultiveren en een spraakmakend platform zal bieden voor jonge Joden om hun stem te laten horen, door middel van een veilige ruimte voor eerlijke en strategische discussies over gevoelige en vitale kwesties. De aanbevelingen van de raad, die op terugkerende basis bijeenkomt, zullen de basis vormen voor concrete samenwerkingen tussen Joodse gemeenschappen wereldwijd. Hierin volgt het initiatief op de aankondiging van president Herzog van zijn visie om het kantoor van de president om te vormen tot een centrum voor dialoog binnen de Israëlische samenleving en hetzelfde principe uit te breiden naar de wereldwijde Joodse gemeenschap.

De president erkent de speciale verantwoordelijkheid van de staat Israël voor de toekomst van de hele Joodse wereld en zal zijn unieke positie gebruiken om alle delen van de Joodse natie te verzamelen en een veilige en apolitieke discussieruimte te creëren om zich bezig te houden met de uitdagingen van de Joodse wereld. Daartoe heeft hij het Joods Agentschap voor Israël en de Wereld Zionistische Organisatie aan boord gehaald als belangrijke partners. De president prijst de vrijgevigheid van de filantropische actoren die zich hebben gecommitteerd aan het ondersteunen van dit initiatief, waaronder de Jack, Joseph en Morton Mandel Foundation, die zo vriendelijk waren de eerste planningsfasen mogelijk te maken.

Het initiatief "Stem van het volk" zal de oprichting van een samenwerkingsforum onder auspiciën van het bureau van de president van de staat Israël zien. Deze presidentiële adviesraad zal de president adviseren over de kernuitdagingen van het Joodse volk, waaronder groeiende kloven tussen Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Het zal dan worden belast met het nemen van concrete actie om samenwerkingsprojecten te bevorderen en toekomstig leiderschap in de Joodse wereld te bevorderen, waardoor jonge Joden een stem en een platform krijgen om de toekomst van het Joodse volk te beïnvloeden.

De leden van de raad zullen alle delen van het Jodendom in de wereld vertegenwoordigen, met vertegenwoordiging voor alle belangrijke centra van het Joodse leven over de hele wereld. De raad zal ook bestaan uit speciale genodigden die door de president worden geselecteerd.

De president onthulde het initiatief tijdens een feestelijke gezamenlijke sessie geproduceerd door de Joodse Federaties van Noord-Amerika, het Joods Agentschap voor Israël, de Wereld Zionistische Organisatie en Keren Hayesod ter ere van de 75e Onafhankelijkheidsdag van Israël, als onderdeel van de openingsceremonie van de JFNA Algemene Vergadering 2023 in Tel Aviv.

"Het is een feit dat we tussen onze Joodse gemeenschappen, en tussen hen en de staat Israël, soms verder van elkaar verwijderd raken. De kloof tussen ons wordt steeds groter. Over een aantal van de meest essentiële kwesties kunnen we het niet eens worden. Maar, zorgwekkender, vaak zijn we niet eens in staat om te discussiëren. Dat kritieke web van verbondenheid – het gevoel van gedeeld doel en bestemming dat onze mensen millennia lang heeft ondersteund – lijkt losser te worden," kondigde de president aan. "Ik ben ervan overtuigd dat er geen grotere existentiële bedreiging voor ons volk is dan die van binnenuit: onze eigen polarisatie en vervreemding van elkaar."

"Wat we nodig hebben is een wereldwijde Joodse beit midrasj. Als president van de staat Israël, met weerklank in de hele Joodse wereld, heb ik me persoonlijk geëngageerd om dit te laten gebeuren," legde de president uit. "Gezamenlijk hebben we een gloednieuw initiatief ontwikkeld met de naam 'Kol Ha'am - Stem van het volk: het initiatief van de president voor wereldwijde Joodse dialoog.' Haar visie is om een eerste-van-zijn-soort wereldwijde raad voor Joodse dialoog te lanceren. Het zal een plek zijn waar we serieuze, gevoelige en strategische discussies kunnen voeren over de meest complexe en dringende kwesties waarmee onze mensen worden geconfronteerd. Een plek waar we concrete voorstellen en actiepunten formuleren om ze aan te pakken. Maar bovenal een plek om de volgende generatie Joodse leiders te cultiveren. Ik beschouw dit als de belangrijkste functie."

De president nodigt wereldwijde Joodse gemeenschappen uit om deel te nemen aan een breed overlegproces in veertien grote Joodse centra, verspreid over zes continenten, en bij te dragen aan zijn visie van een wereldwijde raad voor Joodse dialoog.

Deze reeks "strategische laboratoria" zal worden gefaciliteerd door het internationale adviesbureau Deloitte, met de steun van het Jewish Agency en de World Zionist Organization, in juni en begin juli op de volgende locaties: Israël, Noord-Amerika (New York, Miami, Chicago, Los Angeles, Mexico City, Toronto), Zuid-Amerika (Buenos Aires, São Paolo), Afrika (Johannesburg), Europa (Londen, Parijs, Boedapest), en Australië (Melbourne), en virtuele laboratoria, in het Hebreeuws en Engels.

66 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page