top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog ontmoet president Biden in het Witte Huis terwijl demonstraties toenemen


Foto Chaim Zach / GPO


De president van Israël, Isaac Herzog, heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de president van de Verenigde Staten, Joseph R. Biden, in het Witte Huis op de eerste dag van zijn bezoek aan Washington DC. Voorafgaand aan hun ontmoeting legden de twee presidenten verklaringen af ​​aan de media in het Oval Office.


Verschillende leden van de Israëlische delegatie mochten echter niet deelnemen aan de uitgebreide vergadering met personeel nadat ze positief hadden getest op COVID-19, waaronder de broer van president Herzog, de Israëlische ambassadeur in Washington, Michael Herzog die een onduidelijk testresultaat kreeg en besloot af te zien van een bezoek.

Op het moment dat in Israël tienduizenden aan het demonstreren waren tegen de plannen van de regering Netanyahu, verzekerde president Herzog de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis dat de Israëlische democratie "sterk en veerkrachtig" is .


President Biden:

"Meneer de President, welkom terug, welkom terug in Washington en welkom terug in het Witte Huis. Je weet dat we samen waren in Israël, en we zijn hier weer samen, en we hebben veel om over te praten.

“Je weet dat mijn liefde voor Israël diepgeworteld is en langdurig, en zoals ik vaak heb gezegd, als er geen Israël was, zouden we er een moeten uitvinden.

“Het is 75 jaar, moeilijk te geloven. Dit is een vriendschap die volgens mij gewoon onbreekbaar is, en samen werken we aan meer integratie en stabiliteit in het Midden-Oosten. Er is veel hard werk, we hebben nog veel meer te doen, maar er is vooruitgang. Vorig jaar hebben we de grootste bijeenkomst van Arabieren en Israëli's in tien jaar bijeengeroepen, en we hebben het maritieme grensgeschil tussen Israël en Libanon opgelost – waarvan mensen dachten dat het nooit zou kunnen gebeuren. We openden het luchtruim voor Israël boven Saoedi-Arabië en Oman na ons bezoek daar, en we brachten Israëli's en Palestijnen samen op politiek niveau in Sharm el-Sheikh.

“Zoals ik gisteren aan premier Netanyahu heb bevestigd, is Amerika's toewijding aan Israël vast en ijzersterk. En we zijn ook vastbesloten ervoor te zorgen dat Iran nooit een nucleair wapen verwerft. Dus we hebben veel om over te praten, maar nogmaals welkom.

President Herzog:

'Dank u, meneer de president, het is geweldig u weer te zien. Ik breng een boodschap van dankbaarheid namens het hele volk van Israël, de hele natie Israël, van alle kanten van het politieke spectrum, die allemaal hun grote vriendschap en dankbaarheid jegens u uitdrukken. Zoals u al zei, is het bijna een jubileumjaar sinds u in de politiek stapte, en u hebt de staat Israël en het volk Israël altijd bijgestaan ​​in zoveel kwesties.

“Ik was verheugd te horen over uw gesprek met premier Netanyahu, dat zich richtte op onze ijzersterke militaire en veiligheidssamenwerking. Omdat er enkele vijanden van ons zijn die soms het feit dat we verschillen hebben, verwarren met onze onbreekbare band. Ik geloof echt dat als ze zouden weten hoeveel onze samenwerking de afgelopen jaren is gegroeid en nieuwe hoogten hebben bereikt, ze niet zo zouden denken.

“Ik wil u ook bedanken, meneer de president, voor het nastreven van steeds meer samenwerking en integratie in de regio, voor het vinden en zoeken naar verdere partners voor vrede met Israël, en voor het samenwerken aan zoveel regionale kwesties.

'En tot slot, meneer de president, ik weet dat u de interne Israëlische situatie hebt genoemd, en we zullen dit ook bespreken. Zoals u weet, ben ik hier, en ik ben blij hier te zijn, want morgen zal ik spreken voor een gezamenlijke zitting van het Congres die speciaal gewijd is aan de viering van het 75e jaar van Israël. Maar natuurlijk ligt mijn hart en ziel ook in Israël in het verhitte debat dat we als samenleving voeren. Het is een verhit debat, maar het is ook een deugd van en een eerbetoon aan de grootsheid van de Israëlische democratie. Laat me herhalen en glashelder zijn: de Israëlische democratie is solide, sterk en veerkrachtig. We maken pijn door, we gaan door verhitte debatten, we maken moeilijke momenten door, maar ik geloof echt en ik zeg dit tegen u, mijnheer de president, zoals ik als staatshoofd heb gezegd tegen het volk van Israël: We zullen altijd streven naar minnelijke overeenstemming, en ook daarin ben ik het met u eens. Ik streef dat na, zelfs op deze momenten door mijn mensen zoveel als we kunnen, om oplossingen te vinden en op een goede manier uit deze crisis te komen. Dank u, meneer de president, voor uw vriendschap en God zegene u.”

72 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page