top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog ontvangt geloofsbrieven van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Jacob J. Lew


Foto Amos Ben-Gershom / GPO

President Isaac Herzog heeft vandaag, zondag, de diplomatieke geloofsbrieven ontvangen van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, Jacob J. Lew.

In de schaduw van de aanhoudende oorlog tegen Hamas werd de ceremonie in de residentie van de president gehouden zonder de traditionele erewacht en volksliederen. De ambassadeur overhandigde zijn geloofsbrieven, waarna de twee verklaringen aflegden tegenover de media.

President Herzog : “Ambassadeur Lew, het is een echte eer u hier vandaag te mogen verwelkomen en uw geloofsbrieven hier in Jeruzalem te ontvangen. Welkom. Ik ken uw uitstekende staat van dienst gedurende vele decennia van publieke dienstverlening in de Verenigde Staten, en van uw diepe verbondenheid met Israël en het Joodse volk. Ik wil ook plaatsvervangend ambassadeur Hallett bedanken voor zijn functie als waarnemend ambassadeur gedurende de afgelopen maanden. Er is altijd sprake van een crisis als je eraan wordt herinnerd wie je vrienden zijn. Dat geldt voor mensen, maar ook voor landen. Ik spreek voor alle Israëli's als ik zeg: nog nooit is de Amerikaanse vriendschap duidelijker geweest of meer gewaardeerd dan nu. Wij zijn president Joe Biden dankbaar voor zijn niet-aflatende steun aan Israël en zijn volk. Wij waarderen de enorme inspanningen en herhaalde bezoeken van minister Blinken en hoge functionarissen. Wij zijn dankbaar voor alles wat de VS voor ons hebben gedaan en op dit moment nog doen. Wij zullen het nooit vergeten. Ik zou je graag begroeten in een tijd van vrede. Je verdient de volledige welkomstceremonie. Maar helaas weten we allebei dat u hier aankomt en uw dienst begint op een omslagpunt voor Israël en de regio, misschien wel voor de wereld. Op 7 oktober, (het Joodse feest van) Simchat Torah, werden we onderworpen aan een barbaarse aanval die dit land voor altijd veranderde.

Ons leger vecht nu in Gaza tegen een terreurorganisatie die de burgerbevolking gebruikt als menselijk schild en als bron van haar aanvallen, die haar troepen verbergt in ambulances en haar hoofdkwartier verbergt onder een ziekenhuis. Gisteren openden onze strijdkrachten een humanitaire corridor om Palestijnse burgers in veiligheid te brengen toen ze werden aangevallen door Hamas. Deze organisatie, en de andere Iraanse bondgenoten in Libanon, Jemen en elders in de regio, vormen de dreiging waarmee we worden geconfronteerd – maar het is ook waar Amerika mee te maken heeft, en uiteindelijk waar de hele beschaafde wereld mee te maken krijgt.

Deze oorlog gaat over veel meer dan Israël en Hamas. Het gaat erom of de wereld de schending van onze meest fundamentele waarden als menselijke wezens zal accepteren. We koesteren de duidelijkheid die we hebben gehoord van president Biden, die de Hamas-dreiging bij zijn echte naam noemde: het kwaad. Kwaad is het juiste woord voor terroristen die meer dan 240 mensen vasthouden, inclusief baby's en ouderen, en inclusief Amerikaanse burgers, zonder enig nieuws over hun lot. Dit is een voortdurende oorlogsmisdaad, en iedereen die betrokken is bij humanitaire hulp moet actie ondernemen om hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating veilig te stellen. Zoals minister Blinken vrijdag hoorde, zetten wij ons in voor waar mogelijk humanitaire hulp aan de niet-betrokken burgerbevolking van Gaza. Maar we weten dat de enige manier om het lijden van Israëli's en Palestijnen te stoppen is door de dreiging van Hamas weg te nemen.

Deze moeilijke tijden zijn een test voor ons allemaal. Maar zoals u weet is Israël een land dat gebaseerd is op hoop. Ons volkslied heet Hatikva, wat ‘de hoop’ betekent. Samen, ambassadeur Lew, kunnen we de krachten van chaos en geweld verslaan en onze hoop voor de regio werkelijkheid maken. Moge je steeds sterker worden en ik wens je veel succes.”

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Ambassadeur Lew : "Meneer de President, ik ben vereerd om vandaag naast u te staan ​​terwijl ik mijn geloofsbrieven als ambassadeur van de Verenigde Staten in de staat Israël presenteer, vooral op dit moment in de geschiedenis. Dit is een moeilijke tijd. Het vertegenwoordigen van de Verenigde Staten als ambassadeur bij de staat Israël is een grote eer. Ik arriveerde slechts enkele dagen nadat ik vorige week was bevestigd in Israël, en arriveerde op vrijdag om mij bij de minister van Buitenlandse Zaken te voegen voor belangrijk overleg. Dit zijn geen normale tijden en dit is geen normale overgang. Er is mij zelfs verteld dat dit de kortste tijd is tussen een stemming in de Senaat en de aankomst in het land – wat de urgentie van het moment weerspiegelt. In die geest waardeer ik het dat u mij vandaag heeft ontvangen.

Ik ben opgegroeid met een diepe waardering voor het belang van Israël, en ik heb tijdens mijn carrière bij de overheid gewerkt aan het verdiepen van de relatie tussen de VS en Israël om tegemoet te komen aan kritieke onmiddellijke veiligheidsbehoeften, en ook aan het opbouwen van duurzame benaderingen die vele jaren bestrijken. Tijdens vele bezoeken heb ik een diep respect ontwikkeld voor de mensen en de geschiedenis van dit land. Ik heb hier veel vrienden als ik aankom, en ik kijk ernaar uit om zelfs in deze moeilijke begindagen nieuwe relaties op te bouwen. De afgelopen maand heeft Israël op de proef gesteld en heeft ook bewezen dat de band tussen onze naties onwrikbaar is. Als twee grote democratieën delen we waarden die ten grondslag liggen aan de manier waarop we beslissingen nemen. Dat verklaart waarom we zo dichtbij blijven.

Ik heb vanmorgen families van gijzelaars ontmoet en er zijn geen woorden om de pijn uit te leggen die zij voelen en die wij delen. Het werken aan de vrijlating van meer dan 200 gijzelaars, waaronder Amerikanen, zal een topprioriteit blijven totdat er een einde komt aan hun gevangenschap. Zoals president Biden zo hartstochtelijk heeft gezegd: Israël heeft het recht en zelfs de verantwoordelijkheid om deze natie en haar volk te verdedigen op een manier die de waarden weerspiegelt die wij delen. Wij blijven ons inzetten om de steun te bieden om daarin succesvol te zijn. Zelfs in tijden van crisis moeten we gefocust blijven op de strategische uitdagingen op de lange termijn die vorm zullen geven aan een toekomst van grotere stabiliteit en veiligheid, met betere kansen voor alle mensen van goede wil, ongeacht religie. Er is nog veel te doen, maar we doen het samen. En in die eenheid van doel vind ik hoop op een betere toekomst. Wat er op 7 oktober plaatsvond, is een smet op de mensheid. Het kan niet gebeuren. En dus wil ik herhalen wat president Biden en minister Blinken sinds die zeer donkere dag talloze keren hebben gezegd: de Verenigde Staten staan ​​achter u. Wij zullen samenwerken. Onze vastberadenheid zal sterk blijven. Bedankt voor deze eer, en ik kijk ernaar uit om samen te werken met de regering en het volk van Israël.”

172 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page