top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog op staatsbezoek in Oostenrijk


Foto Kobi Gideon / GPO


Tijdens zijn staatsbezoek aan Oostenrijk werd president Isaac Herzog vandaag (dinsdag) ontvangen door de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen tijdens een staatsceremonie in het Hofburgpaleis, voorafgaand aan een bilaterale diplomatieke bijeenkomst. De presidenten stonden op voor de volksliederen voordat ze een erewacht gingen beoordelen.

Tijdens hun bijeenkomst bespraken de presidenten het belang dat de landen hechtten aan de bilaterale betrekkingen, en de uitbreiding van de samenwerking tussen de landen.

In zijn opmerkingen na de bijeenkomst bedankte president Herzog president Van der Bellen voor zijn oprechte vriendschap en persoonlijke inzet bij het bevorderen van de betrekkingen tussen de landen.

De president zei: “De geest van Theodor (Benjamin Ze'ev) Herzl zweeft boven mijn historische bezoek hier in Wenen, en vanmiddag zal ik ook een plaquette onthullen in het huis waar hij woonde in de stad, waar hij zijn beroemde boek ‘De Joodse Staat’, waarin hij het idee opvatte om een ​​staat voor het Joodse volk op te richten – de staat Israël.”

Foto Koby Gideon / GPO


De president voegde eraan toe: “De vriendschap tussen Israël en Oostenrijk is nog nooit zo hecht geweest. De Oostenrijkse regering heeft haar toewijding aan de staat Israël verankerd in een werkplan en een strategische partnerschapsovereenkomst ondertekend tussen Israël en Oostenrijk, die nieuwe kansen creëert voor onze twee landen die enorme waarde zullen opleveren, niet alleen voor onze landen, maar ook voor de mensheid. een hele. Ik ben er zeker van."

Hij vervolgde: “Naast dit alles, samen met de vreugde van de hernieuwde, zich verdiepende alliantie, die een langdurige erfenis heeft die generaties overstijgt, herinneren we ons hier vandaag samen met u, mijn vriend, de heer President, de de donkerste periode in de geschiedenis van de mensheid, de Holocaust, die ook in Oostenrijk plaatsvond, en ik vraag dat we de herinnering dragen aan de zonen en dochters van mijn volk, moeders en vaders, oud en jong, die de dood in werden gestuurd, met ongeëvenaarde wreedheid – simpelweg omdat ze Joden waren.

“Het was Viktor Frankl, een gerespecteerd Oostenrijks-Joodse arts en denker, een overlevende van de Holocaust en een baken van begrip en geloof, die schreef: “Het is mogelijk om alles van een persoon af te nemen, behalve één ding: het laatste menselijke vrijheden - om je positie te kiezen. Om je pad te kiezen”. We zien duidelijk dat het moderne Oostenrijk zijn positie en pad heeft gekozen, omdat het op een eerlijke, verantwoordelijke en leerzame manier omgaat met het meest verschrikkelijke hoofdstuk uit zijn geschiedenis. Zij zet zich in voor de bestrijding van alle vormen van antisemitisme en het behoud van de herinnering aan de Holocaust.

“We hebben hier onlangs een geweldig en inspirerend voorbeeld van gezien – tijdens het welkome herstel van de academische graden die werden geweigerd aan Joden die tijdens die donkere periode aan universiteiten in Oostenrijk studeerden en onderzoek deden. Mijn vriend, mijnheer de president, ik weet dat de uitdagingen en littekens van migratie, het zoeken naar toevluchtsoorden en rondzwerven verweven zijn met de geschiedenis van uw familie, en ik geloof dat deze dingen onder meer duidelijk blijken uit de manier waarop u en uw land zich inzetten voor de veiligheid en de toekomst van mijn volk – dat ontberingen en pijn heeft geleden. Ik benadruk nogmaals: de compromisloze oorlog tegen antisemitisme onder leiding van de Oostenrijkse regering moet als voorbeeld dienen voor veel naties en landen, en wij waarderen dat zeer.”

De president merkte op: “Zoals we in ons gesprek hebben besproken, meneer de president, bevinden we ons in een tijd waarin het Midden-Oosten wijdverbreide veranderingen ziet. De grenzen tussen de elementen duisternis, haat en terrorisme, en de krachten van licht, vooruitgang, vrede en vriendschap zijn vandaag de dag duidelijker dan ooit tevoren. Naast de hoop om nieuwe vriendschapsallianties te bereiken binnen het raamwerk van de historische Abraham-akkoorden, en andere overeenkomsten waarvan ik hoop dat die zullen komen, blijft de existentiële dreiging voor de staat Israël en de hele vrije wereld groter worden naarmate Iran wordt gesteund in zijn streven naar vrede. van een kernwapen. We hebben er vertrouwen in dat Oostenrijk stevig aan onze zijde zal blijven staan, aan de goede kant van deze kritische politieke vergelijking, vooral in de urgente en dramatische dagen die voor ons liggen.”

De president merkte de belangrijke samenwerking tussen de landen op en zei: “Het is geen geheim dat het partnerschap tussen onze mensen op vele en uiteenlopende terreinen tot uitdrukking komt. Daar hebben we het in ons gesprek over gehad en samen bevorderen we baanbrekende samenwerkingen op het gebied van economie, handel, cultuur, wetenschap, technologie en hightech, naast de gezamenlijke ontwikkeling van de wereld van het toerisme. En toch geloof ik dat we steeds meer lagen van partnerschap tussen onze volkeren moeten bevorderen, zoals jongerenuitwisselingsprojecten die de vertrouwdheid en vriendschap tussen onze culturen onder de toekomstige generaties zullen verdiepen. Wij zien jullie als partners op een veelbelovend pad naar een gemeenschappelijke toekomst, en ik heb goede hoop dat mijn bezoek hier zal bijdragen aan steeds meer samenwerkingen, want zoals gezegd:

President Van der Bellen verwelkomde de president en zijn delegatie en zei: “Israël staat dichter bij ons dan veel andere landen. We hebben een gedeelde geschiedenis, en ja, ook een pijnlijke. Theodor Herzl, een grote Oostenrijker, wordt genoemd in de Onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël, die dit jaar zijn 75e verjaardag viert.”

Hij benadrukte: “We kunnen en willen de vervolging, deportatie en moord op tienduizenden Joden uit Oostenrijk niet vergeten. Veel – te veel – mensen in mijn land behoorden tot de daders.”

Hij voegde eraan toe: ‘Oostenrijk kwam laat in actie voor het donkerste hoofdstuk uit onze geschiedenis. Tegenwoordig is Oostenrijk toegewijd aan deze verantwoordelijkheid, waarvan de betekenis voor ons een sleuteltaak vertegenwoordigt: het bewaren van de herinnering aan de Holocaust en het bewaren van de eervolle nagedachtenis van de slachtoffers. Verantwoordelijkheid betekent ook dat we het antisemitisme resoluut bestrijden. Het is een persoonlijke kwestie voor mij. Er moet een nultolerantie zijn voor antisemitisme.”

Hij vervolgde: “Daarnaast hebben we de dynamische situatie in het Midden-Oosten besproken. President Herzog en zijn delegatie deelden met ons de zorgen van Israël over de veiligheidssituatie in de regio, vooral met betrekking tot Iran en Hezbollah. Wij delen de zorg voor de veiligheid van Israël en delen het doel om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt en verkrijgt. Oostenrijk steunt de internationale inspanningen om dit doel door middel van onderhandelingen te bereiken. De Internationale Organisatie voor Atoomenergie, hier in Wenen, doet belangrijk werk als controlemechanisme.” “We bespraken ook de interne politieke situatie in Israël. Ik weet dat president Herzog zich inzet voor een brede consensus. Ik wens hem succes bij zijn inspanningen om de politieke en sociale spanningen in het land door middel van dialoog op te lossen. Omdat hervormingen, vooral op het zeer belangrijke gebied van het rechtssysteem, een zo breed mogelijke dialoog en sociale consensus vereisen.”

22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page