top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog post op sociale media voorafgaand aan Tisha B'Av dit bericht


Foto GPO


President Herzog plaatste vandaag de volgende tekst voorafgaand aan Tisha B'Av die vanavond begint. Tisha B'Av is de dag waarop wordt getreurd over de van grote tragedies die het Joodse volk door de geschiedenis heen zijn overkomen, waaronder de verwoesting van de Joodse tempels in Jeruzalem.

De post van de president luidt als volgt (vertaald uit het Hebreeuws).

Mijn zussen en broers,

Nu we aan de vooravond van Tisha B'Av staan ​​- wanneer we onze nationale vernietiging herdenken - wil ik uit de grond van mijn hart een beroep op u doen.

We zitten midden in buitengewoon moeilijke tijden. Ik zie de foto's en hoor de stemmen, op straat, in de Knesset en op sociale media. Ik zie veel Israëli's, die zo veel om hen geven, die zo toegewijd zijn, die gevuld zijn met immense pijn, frustratie en diepe en echte bezorgdheid over wat er gebeurt - en wat er nog moet gebeuren. Ik zie duidelijk en luister goed, en die oprechte gevoelens zijn echt hartverscheurend.

Eerlijk gezegd ben ik de afgelopen dagen ook wakker geworden met een diep gevoel van frustratie en een zwaar gevoel van crisis. Ik zit ook in een roes van emoties. Ik heb ook pijn en ik ben ook boos.

Als iemand die dacht dat een akkoord mogelijk was en de klok rond uit alle macht werkte om te helpen, te overbruggen, compromissen te sluiten, een handje te helpen en ladders te plaatsen om iedereen uit de boom te helpen, ben ik zeer teleurgesteld.

De afgelopen maanden heb ik voor dit moment gewaarschuwd. Ik smeekte om te luisteren, om uit te reiken en om verantwoordelijkheid. Ik sprak over twee kampen in Israël die tegenover elkaar staan, over de mogelijkheid van geweld, over de polarisatie die ons uit elkaar zal scheuren, over de sociale, economische en veiligheidsschade, en over onze vijanden van heinde en verre, die zich in de handen wrijven met vrolijkheid en smeed complotten tegen ons. Vandaag bestaat er geen twijfel over: de uitdaging is groter dan ooit.

Dit zijn inderdaad moeilijke momenten, maar met alle pijn, frustratie en de maalstroom van emoties ben ik vastberadener dan ooit en niet bereid om op te geven en de hoop te verliezen. Zelfs als er de minste kans is, zullen mijn team en ik doorgaan en op alle mogelijke manieren werken om barrières te slechten en bruggen te bouwen. Er is geen belangrijker taak en geen hogere missie voor mij - als president en als burger - dan het genezen en herenigen van de mensen en het beschermen van de staat Israël en onze democratie.

Nog maar een week geleden verklaarde ik voor het Amerikaanse Congres dat ik geloof in de kracht van de Israëlische democratie, en beloofde ik deze ten koste van alles te beschermen en te behouden. Ik sta achter elk woord en sta erop dat democratie diep verankerd is in het Israëlische DNA.

Zoals ik al eerder heb benadrukt, ligt de grotere - zelfs als niet de enige - verantwoordelijkheid om oplossingen te vinden die de staat en de samenleving als geheel ten goede komen, altijd bij degenen die de macht en de teugels van de regering in handen hebben. Dit is hoe democratie werkt. Ik verwacht zeer binnenkort dat de geruststellende woorden in daden zullen veranderen en de boodschappen om contact op te nemen zullen worden weerspiegeld in een tastbaar en bindend werkplan. We moeten allemaal de uitdaging en de noodlottige gevolgen begrijpen.

In deze moeilijke tijd, waarin er zoveel op het spel staat, doe ik een beroep op iedereen – de gekozen vertegenwoordigers en functionarissen, leiders van de publieke opinie, de media en het hele Israëlische publiek in al zijn prachtige diversiteit en met zijn veelheid aan overtuigingen en meningen – en ik smeek: zelfs op dit moment van verhoogde pijn moeten we de grenzen van het debat handhaven en geweld en onherstelbare stappen vermijden. We moeten ons ons gemeenschappelijk leven hier samen voorstellen, over veertig, vijftig en honderd jaar, en hoe elke actie onze kinderen en kleinkinderen zal beïnvloeden, en de bruggen tussen ons.

Ik roep onze broeders en zusters in alle eenheden van de IDF-reserves en vrijwilligers - patriotten in hart en nieren, degenen die van de mensen en het land houden, en ik zeg: ik hou heel veel van je en ik bewonder je toewijding, opoffering en diep gevoelde pijn en bezorgdheid. Je bent echt het beste van het beste. Maar tegelijkertijd ben ik bang dat de veiligheid van Israël wordt geschaad door de dreiging om niet vrijwillig op te treden of zich niet te melden voor dienst, en nog meer door de uitvoering ervan. Overweeg alstublieft elke beweging opnieuw en opnieuw. Ik vertrouw erop dat u de staat Israël stabiel en veilig houdt. Het is tenslotte altijd het huis geweest en zal voor altijd het huis van ons allemaal zijn, uw huis, het huis van uw kinderen en uw familie ook.

We staan ​​aan de vooravond van Tisha B'av en de echo's van de geschiedenis schreeuwen het uit: het is de tijd voor terughoudendheid, het is de tijd voor verantwoordelijkheid, het is de tijd om waakzaam het hoogste gebod te bewaken, er kan geen burgeroorlog zijn. Ik geloof in ons. Ik geloof dat we door samen te werken Tisha B'Av – met onze eigen handen en in de geest van de woorden van de profeet – kunnen veranderen in een dag van troost. Als we maar vervullen wat aan het einde van zijn profetie staat geschreven: "vrede en waarheid lief te hebben".


273 weergaven1 opmerking

1 Comment


An Gosy
An Gosy
Jul 27, 2023

Prachtige woorden

En nu maar

Like
bottom of page