top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog schrijft een brief aan presidenten van Amerikaanse universiteiten en hogescholen


Foto GPO


President Isaac Herzog heeft vanavond, dinsdag, een dringende brief gestuurd naar de presidenten en directeuren van universiteiten en hogescholen in de Verenigde Staten waarin hij oproept tot actie tegen het sterk toenemende antisemitisme.

De brief komt tegen de achtergrond van de barbaarse terreuraanval op Israël op 7 oktober, waarna er een dramatische toename is van antisemitische incidenten – zowel verbale als fysieke aanvallen – op Joodse studenten op verschillende universiteits- en hogeschoolcampussen.

In zijn brief stelde de president een duidelijke eis dat alle incidenten van steun of sympathie voor de acties van Hamas-terroristen met spoed moeten worden aangepakt.

In de brief schreef de president:

“Gedurende vele jaren als leider in Israël ben ik vaak teruggekeerd naar mijn dagen op Cornell en NYU. Op deze campussen heb ik vaardigheden op het gebied van kritisch denken verworven die mij mijn hele leven van pas zijn gekomen. Het was daar dat ik werd blootgesteld aan de Ik heb geprofiteerd van de briljante en geduldige docenten, van de diverse studentenpopulatie en van de uitgesproken Amerikaanse sfeer van intellectuele vrijheid.

Als iemand die altijd heeft opgekeken naar de normen van de Amerikaanse universiteit, had ik nooit de beelden en stemmen kunnen voorzien die mij sinds de tragedie van 7 oktober hebben bereikt. Als president van Israël heb ik de afgelopen maand gereisd tussen verwoeste Israëlische gemeenschappen, meer dan 1.400 rouwende families en de familieleden van meer dan 240 gijzelaars. Ik probeer de overlevenden van de grootste massamoord op Joden sinds de Holocaust te troosten, een sadistische gruweldaad die verkrachting en marteling omvatte.

En terwijl ik dat doe, hoor ik dat Joodse studenten worden lastiggevallen aan de Harvard Universiteit. Een joodse student die in Tulane is aangevallen, joodse studenten die zijn opgesloten in een bibliotheek van de Cooper Union terwijl buiten een menigte schreeuwt, borden die Israël beschuldigen van genocide, swastika’s op de deuren van slaapzalen, haatdragende en intimiderende demonstraties – te veel voorbeelden om op te noemen. Dit alles gebeurt niet aan de rand van de samenleving, maar juist in de tempels van de wetenschap, in zalen die bedoeld zijn als bakens van humanisme, vooruitgang en rigoureus onderzoek. En het gebeurt niet een eeuw geleden in Europa, maar in de Verenigde Staten in 2023.

Debat is welkom over elk onderwerp, inclusief de acties van Israël. Dit spreekt voor zich. Zoals Amerika in zijn eigen oorlogen heeft geleerd, is het proces tegen harteloze terroristen die zich tussen burgers verstoppen pijnlijk en biedt het geen gemakkelijke keuzes. Maar de gebeurtenissen op de campus zijn geen debat, maar een verontreiniging van de universiteit en haar principes. Hoe kan iemand die de wreedheden van Hamas onderschrijft, excuseert of verheerlijkt, een plaats hebben op welke universiteit dan ook, of in de beschaafde wereld?

Ik ben bemoedigd door degenen die zich duidelijk hebben uitgesproken. Ik vond het bemoedigend dat een Cornell-professor die zichzelf 'opgewonden' noemde door het bloedbad, met verlof werd geplaatst, en dat studenten van Harvard Hillel bezoek kregen van de president van de universiteit. Als ik je kan helpen, sta ik altijd klaar voor een oprecht gesprek en beantwoord ik graag de moeilijkste vraag.

We zijn allemaal geschiedenisstudenten. Als zodanig weten we dat smerige ideologieën die zich op Joden richten altijd een signaal zijn van een bredere intellectuele ineenstorting. De gebeurtenissen die we zien zijn niet alleen een bedreiging voor Joodse studenten, maar ook voor de gezondheid van instellingen die cruciaal zijn voor onze beschaving en dus voor onze beschaving zelf.

Moreel leiderschap is op dit beladen moment van cruciaal belang. Het zou voor u, presidenten, van groot belang zijn om de barbaarse daden van 7 oktober publiekelijk en ondubbelzinnig te veroordelen. Ik geloof dat studenten en docenten ook een duidelijke stem nodig hebben die zegt dat de vrijheid van meningsuiting van de hoogste waarde is, maar dat uitingen die geweld tegen individuen of groepen bevorderen en oproepen tot de eliminatie van een heel land, Israël, onaanvaardbaar zijn op de campus en dat niet mogen zijn. getolereerd. Elke instelling kan het voortouw nemen bij het bestrijden van de plaag van antisemitisme door een Task Force op te richten die een actieplan voor de campus zal ontwikkelen en ook als baken voor de bredere gemeenschap zal dienen.

Dit conflict is veel meer dan een botsing tussen Israël en Hamas: het gaat erom of de verlichte wereld de fundamentele normen van de mensheid zal verdedigen, of ervoor zal kiezen de schending ervan te accepteren of zelfs te steunen. Dit zal óf een leermoment zijn dat ons in de richting van constructieve actie beweegt – óf een moment van onomkeerbare achteruitgang. Alle burgers van vrije landen moeten beslissen waar zij staan, maar weinigen hebben de verantwoordelijkheid die u draagt ​​als bewaarders van kennis en cultuur. Jouw keuzes van nu zullen de geschiedenis vormgeven en herinnerd worden."

287 weergaven1 opmerking

1 Comment


Frans Maassen
Frans Maassen
Nov 07, 2023

Kan deze brief ook even worden door gestuurd naar die antisemitische @UvA ?

Like
bottom of page