top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog terwijl microfoon open stond: "hele wereld maakt zich zorgen om hem"


President Herzog met vertegenwoordigers van Shas. Foto Amos Gershom / GPO


De Israëlische president Isaac Herzog wist niet dat de microfoon openstond en werd woensdag opgenomen toen hij Knesset leden van de Shas partij waarschuwde om voorzichtig te zijn bij het omgaan met kwesties met betrekking tot de Tempelberg, en legde daarbij de nadruk op het feit dat ze "een partner hebben in de nieuwe regering waar de hele wereld zich zorgen over maakt".


Herzog zei dit tijdens het besloten deel van zijn ontmoeting met Yoav Ben-Tzur, Michael Malkieli, Yaakov Margi, Yosef Taieb en Moshe Abutbul, die de Shas coalitieoverleg leiden met de president, en doelde daarmee op rechtsextremist Itamar Ben Gvir.


Tegen het einde van de bijeenkomst deed Herzog een beroep op de wetgevers en zei: "Er is één kwestie waar ik niet over heb gesproken, omdat ik niemand wil beledigen, je zult een probleem hebben met de Tempelberg, dit is een kritieke kwestie een probleem waar de hele wereld zich zorgen overmaakt." De president voegde eraan toe: "Dit is echt off the record, ik wil geen problemen maken", nadat hij had verklaard dat hij met Ben-Gvir over de kwestie had gesproken.


De president presenteerde de Shas leden enkele van de berichten van bezorgdheid, en zei dat hij had uiting had gegeven aan zijn bezorgdheid over de standpunten van Ben Gvir.


Volgens politieke bronnen had Ben Gvir onlangs een ontmoeting gehad met de president. Ze beweerden dat het onduidelijk was of de president echt geloofde dat zijn microfoon was uitgeschakeld en dat het mogelijk was dat hij probeerde een bericht te verzenden.


Ben Gvir, het hoofd van de extremistische Otzma Yehudit partij, heeft geëist dat hij het ministerie van openbare veiligheid ontvangt dat toezicht houdt op de politie in de nieuwe regering.


Als minister van Openbare Veiligheid zou Ben Gvir de controle hebben over de wetshandhaving op de heilige plaats van de Tempelberg, waar activisten steeds vaker hebben aangedrongen op uitgebreide Joodse rechten en waar rechtbanken de politie ruime speelruimte hebben gegeven om beleid te voeren dat gericht is op het handhaven van de openbare orde.


Daarnaast is dat ministerie de gesprekspartner van de Amerikanen als het gaat om zaken van veiligheid en terreur. Het is niet bekend hoe de Amerikanen zullen reageren als Ben Vir inderdaad minister van openbare veiligheid wordt.


Ben Gvir heeft een lange geschiedenis van aanzetten tot geweld en speelde een rol bij het aanwakkeren van spanningen voorafgaand aan de oorlog van vorig jaar tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza.


Een ontmoeting tussen Ben-Gvir en president Herzog zal naar verwachting vandaag, donderdag, plaatsvinden als onderdeel van de lopende coalitiebesprekingen.


149 weergaven0 opmerkingen
bottom of page