top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog zegt dat het ICJ ‘mijn woorden heeft verdraaid’ om ‘ongefundeerde’ beweringen te ondersteunen


Foto GPO


President Isaac Herzog sprak zondagavond, naar aanleiding van de uitspraak van het Internationale Gerechtshof van vrijdag. Hij merkte met name op dat het Hof citaten van de president heeft opgenomen en deze heeft verdraaid.

 

Hij sprak tijdens een evenement van het 929 Bible Study Initiative dat vanavond in de residentie van de president werd gehouden, ter nagedachtenis aan en met deelname van families van enkele van de gesneuvelde soldaten uit de strijd tegen Hamas in Gaza.

 

President Herzog zei: “Ik kan me niet anders dan aansluiten bij de uitspraak van het Internationale Gerechtshof in Den Haag van afgelopen vrijdag. We voeren een uitzonderlijk rechtvaardige campagne. Een campagne voor de terugkeer van de gijzelaars, degenen die worden vastgehouden en gemarteld door Hamas-moordenaars in een ongeëvenaarde misdaad tegen de menselijkheid. We vechten een campagne om de veiligheid van onze burgers, vrouwen en mannen, ouderen en baby's, te herstellen. Een heel volk waarvan Hamas niet alleen de wens heeft uitgesproken om het van de aardbodem te willen wegvagen, maar is feitelijk begonnen met een bruut bloedbad om te vernietigen – en werkt daar nog steeds hard aan. Israël heeft het volledige recht op zelfverdediging en het zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van zijn burgers. Dit is ondubbelzinnig. Dit is een recht dat verankerd is in de meest essentiële grondslagen van het internationaal recht, en in het algemeen kan iedereen met verstand zien dat Israël handelt in overeenstemming met het internationaal recht.

 

Alleen al het feit dat de hoorzitting bij de rechtbank in Den Haag werd gehouden aan de vooravond van de Internationale Holocaust Memorial Day, om te beoordelen of de democratische, morele en verantwoordelijke staat Israël, die met de overweldigende steun van de Holocaust uit de as van de Holocaust verrees, de familie van naties en haar instellingen zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen van genocide, is een bloedsprookje dat de waarden ondermijnt waarop dit hof is gevestigd.

 

Er is iets schokkends aan het zien hoe het fenomeen ‘post-truth’ zelfs de belangrijkste instellingen doordringt. Zelfs op persoonlijk vlak walgde ik van de manier waarop ze mijn woorden verdraaiden, met behulp van zeer, zeer gedeeltelijke en gefragmenteerde citaten, met de bedoeling een ongefundeerde juridische bewering te ondersteunen.

 

Ik was hier – in deze zaal – een paar dagen na het verschrikkelijke bloedbad, toen mij door de media in de wereld werd gevraagd naar de situatie in Gaza. Ik antwoordde dat de wijdverbreide civiele steun in Gaza voor de misdaden en wreedheden van 7 oktober niet kon plaatsvinden. genegeerd worden, en dat Hamas opereert vanuit het hart van de burgerbevolking overal ter wereld, vanuit kinderkamers in huizen, vanuit scholen, vanuit moskeeën en ziekenhuizen.

 

Maar ik voegde eraan toe en benadrukte dat voor de staat Israël – en natuurlijk voor mij persoonlijk – onschuldige burgers op geen enkele manier als doelwit worden beschouwd.

 

Voor alle duidelijkheid: de staat Israël hecht groot belang aan het humanitaire aspect van de campagne. Israël zet zich hiervoor in en opereert, zoals het altijd heeft geopereerd en zal opereren, in overeenstemming met het internationaal recht.

 

Er zijn ook onschuldige Palestijnen in Gaza. Het spijt mij ten zeerste voor de tragedie die zij doormaken. Vanaf de eerste dag van de oorlog tot op de dag van vandaag roep ik op en werk ik voor humanitaire hulp voor hen, en alleen voor hen. Dit maakt deel uit van onze waarden als land.

 

Maar de realiteit kan niet worden genegeerd, een realiteit die we allemaal met eigen ogen hebben gezien zoals gepubliceerd door Hamas op die vervloekte dag: en dat was de betrokkenheid van veel inwoners van Gaza bij de slachtingen, de plunderingen en de rellen van oktober. 7. Hoe de menigten in Gaza juichten bij de aanblik van de Israëli's die werden afgeslacht en hun lichamen werden verminkt. Bij het zien van gijzelaars – God weet wat ze met hen hebben gedaan – werden gewonden en bloedingen door de straten gesleept. Met het oog op zulke verschrikkelijke misdaden is het passend dat de eervolle rechtbank deze diepgaand onderzoekt, en niet terloops.

 

De wereld mag geen moment vergeten: Hamas is verantwoordelijk voor verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid: het bloedbad van 7 oktober en het nemen van gijzelaars die nog steeds in gevangenschap worden vastgehouden.

 

Hamas is ook verantwoordelijk voor het lijden van zijn eigen volk. Vaak heel direct – wanneer ze hun leven bedreigen, met geweld gebruik maken van de door Israël gefaciliteerde humanitaire hulp, en deze als menselijk schild gebruiken.

 

De rechtvaardigheid van ons blijft resoluut.

 

Ik wil kracht bieden en van hieruit hulde brengen aan het professionele, ervaren en vastberaden team dat ons heeft vertegenwoordigd in deze belangrijke uitspraak, en uiteraard wil ik rechter Aharon Barak bedanken."

 

395 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page