top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog bezoekt de Grote Synagoge van Europa in Brussel


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog bezocht woensdag de Grote Synagoge van Europa in Brussel. De president werd ontvangen door de ambassadeur van de staat Israël in het Koninkrijk Brussel, Idit Rosenzweig-Abu terwijl het koor "Am Yisrael Chai" zong.


Vervolgens werd de voorzitter welkom geheten door de voorzitter van de Consistoire Central Israélite de Belgique, Philippe Markewicz; voorzitter van de CCOJB (Coördinatiecommissie van Joodse Organisaties in Brussel) Yves Oschinsky; Covoorzitters van het Forum van Joodse Organisaties in Antwerpen, barones Régine Sluszny en Philippe Scharf; voorzitter van synagoge Beth Israel, Alain Prync; en andere notabelen. Het evenement werd bijgewoond door ongeveer 500 leden van de Joodse gemeenschappen van Brussel en Antwerpen.

Later hield de president een toespraak; de opperrabbijn van de Grote Synagoge van Europa en van Brussel, Albert Guigui, reciteerde samen met cantor Benjamin Muller het gebed voor de staat Israël, gecomponeerd door de grootvader van de president, rabbijn Yitzhak Isaac HaLevi Herzog.

President Herzog zei: 'Hier zijn we samen, in dit unieke, magnifieke gebouw, deze Grote Synagoge van Europa. Het is niet zomaar een gebouw. Het is een meesterwerk. Het is een symbool van het onvervreemdbare recht van Joden om te leven als volwaardige en vrije burgers - in Europa en over de hele wereld. Ik kan me alleen maar voorstellen dat de geallieerden Brussel binnenmarcheren en de stad bevrijden en dat enkele joodse soldaten, zoals mijn vader, dit gebouw binnengingen, net zoals de Makkabeeën de ontheiligde tempel leeghaalden. En hoewel Joden vrij zouden moeten zijn om gelijkwaardige burgers te zijn waar ze maar willen, en om hun huis te vestigen waar ze maar willen – in Brussel, Parijs, New York of Jeruzalem – er zijn natuurlijk speciale en onbreekbare banden tussen het Joodse volk en de Joodse staat.”

De president voegde eraan toe: “De levende, ademende banden tussen ons voeden ons allemaal, wederzijds. Ze zijn ons verleden, ons heden en onze toekomst . De joodse gemeenschappen van België maken integraal deel uit van ons prachtige joodse wandtapijt.”

President Herzog concludeerde: “Het is geen geheim dat het Israëlische collectief op dit moment debatteert over echte vragen die rechtstreeks verband houden met de democratische en joodse dimensies van ons geliefde land. Maar ik herinner ons eraan dat het afrekenen met moeilijke vragen altijd deel uitmaakte van ons joodse erfgoed. De joodse traditie heeft conversatie, argumentatie en debat altijd gewaardeerd, omdat het ons in staat stelt van elkaar te leren en moeilijke vragen te beantwoorden, zodat we sterker kunnen worden, zoals onze wijzen zeiden: 'Ofwel vriendschap of de dood' (Taanit 23a ).”
44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page