israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog beginnen aan een staatsbezoek aan Turkije


President Herzog en zijn vrouw voor vertrek naar Turkije. Foto Haim Zach /GPO


President Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog zijn vanmorgen vertrokken voor een staatsbezoek aan de Republiek Turkije op uitnodiging van president Recep Tayyip Erdoğan.


President Herzog zal de eerste Israëlische leider zijn die Turkije bezoekt sinds 2008. Het laatste bezoek van een Israëlische president aan Turkije vond plaats in 2007.

Voor zijn vertrek legde de president een korte verklaring af:

"Hallo iedereen. Samen met mijn vrouw Michal begin ik aan een staatsbezoek aan Turkije op uitnodiging van president Erdoğan, met wie ik in dialoog ben sinds mijn toetreding tot het voorzitterschap.


De betrekkingen tussen Israël en Turkije zijn belangrijk voor Israël, belangrijk voor Turkije en belangrijk voor de hele regio. En voor het eerst in vele jaren komt er weer een bezoek aan Turkije.


Zeker in een tijd waarin de internationale orde aan het wankelen is gebracht, is het goed en juist dat stabiliteit en partnerschap in onze regio worden gehandhaafd, en ik heb dit punt benadrukt tijdens mijn bezoeken aan Griekenland en Cyprus de afgelopen weken en in mijn gesprekken met leiders.


We zullen het niet over alles eens zijn, en de relatie tussen Israël en Turkije heeft de afgelopen jaren zeker ups en downs en niet-zo-eenvoudige momenten gekend, maar we zullen proberen onze relaties opnieuw op te bouwen en ze op een afgemeten en voorzichtige manier op te bouwen, en met wederzijds respect tussen onze staten.


Ik benadruk altijd dat het mijn visie is dat joden, moslims en christenen in vrede in onze regio zullen leven op een manier die hun welvaart en een perfect leven zal brengen.


Mijn bezoek is volledig gecoördineerd met premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en hun kantoren, en ik hoop dat in de nasleep van mijn bezoek een serieus proces zal beginnen met Turkije, een diepgaande dialoog op verschillende niveaus, en dat uiteindelijk we zullen, naar ik hoop, vooruitgang zien in onze betrekkingen en positieve resultaten. Heel erg bedankt, iedereen."


66 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws