top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog houdt diplomatieke werkvergadering met de president van de Republiek Tsjaad


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog heeft woensdag een diplomatieke werkvergadering gehouden met de president van de Republiek Tsjaad, Mahamat Idriss Déby Itno.

President Déby werd in de Grote Zaal van de President's Residence ontvangen door president Herzog met een speciale ceremonie met een kleine erewacht, waarbij de volksliederen van beide landen werden gespeeld door het IDF Orchestra, waarna de president van Tsjaad het gastenboek ondertekende. De twee voorzitters hielden een besloten vergadering in het bureau van de voorzitter, waarna zij een uitgebreide vergadering hielden waaraan beide delegaties deelnamen.

President Déby brengt een bezoek aan Israël ter ere van de officiële inhuldiging van de Tsjadische ambassade in Israël op donderdag.

President Isaac Herzog aan het begin van de vergadering: “Mr. President, ik ben zeer verheugd u hier te mogen verwelkomen in de residentie van de president in Jeruzalem. De betrekkingen tussen onze landen zijn erg belangrijk voor ons, en uw bezoek is een historisch bezoek. Onze relatie, die al vele jaren bestaat, is in de eerste plaats gebaseerd op vertrouwen. We zijn vooral verheugd dat u tijdens uw historische bezoek uw ambassade opent. We hebben verschillende kwesties besproken, die we hier zullen uitwerken, met betrekking tot de brede samenwerking van het enorme potentieel van onze bilaterale relatie. Wij, de staat Israël, hebben vanaf de dag van zijn oprichting geloofd in betrekkingen met de staten van Afrika en hebben politieke, economische en diplomatieke banden met veel landen onderhouden, en we willen meer landen.

“Ik geloof in de moedige dialoog tussen de joodse wereld en de wereld van de islam. Ik steek mijn hand uit in dialoog en ik denk dat u een dappere leider bent die in de voetsporen treedt van uw dappere vader, en uw moed, zowel die van u als die van uw vader, zal de geschiedenis ingaan als het gaat om de vooruitgang in de betrekkingen tussen Israël en islamitische en Afrikaanse landen.”

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Mahamat Idriss Déby Itno van de Republiek Tsjaad: “Mr. President, ik wil u allereerst bedanken, meneer de president, en zeggen hoe blij ik ben met dit eerste bezoek aan uw grote en mooie land, de staat Israël: de bakermat van de beschaving en monotheïstische religies. Ik heb kunnen zien hoe uniek deze plek is, met wat hier gebeurt en met zijn mensen. Ik wil u bij deze gelegenheid bedanken, meneer de president, voor de warme ontvangst en de warme behandeling die we hebben gekregen vanaf het moment dat we landden.

President Déby bedankte de Mossad en de Tsjadische inlichtingendiensten en zei: “Mr. President, ik wil de Mossad en de Tsjadische inlichtingendiensten prijzen voor hun beslissende bijdrage, als de architecten die met hun eigen handen de betrekkingen tussen ons hebben opgebouwd. Ik wil hen feliciteren met hun geweldige werk bij de voorbereiding van dit bezoek en ik wil hen vragen en aanmoedigen om door te gaan met hun werk om de betrekkingen en meer bezoeken aan beide kanten te versterken.

President Déby vervolgde: “Ik kan de kwaliteit van onze samenwerking al zien, en ik ben blij om te zien. Wat onze relaties kenmerkt, zijn eerlijkheid en een gemeenschappelijke wil om dit proces vooruit te helpen, en dat zien we bij elke stap.

"Dhr. Mijnheer de Voorzitter, sinds de normalisering van de betrekkingen heeft Tsjaad consequent en krachtig diplomatieke en politieke steun verleend aan de staat Israël, in alle internationale fora en waar nodig. We maken deze keuze met volledig begrip van de resultaten en volledig bewust van de betekenis ervan.”

36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page