top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog in Athene verwelkomd met een staatsceremonie


Foto Kobi Gideon / GPO


President Isaac Herzog landde vanmorgen in Athene, Griekenland, voor een staatsbezoek en werd ontvangen met een staatsceremonie in het huis van de president. President Herzog werd persoonlijk verwelkomd door president Katerina Sakellaropoulou van de Helleense Republiek. Tijdens de ceremonie werden de volksliederen van beide landen gespeeld, werden de delegaties voorgesteld en bekeken de presidenten de Griekse erewacht.


Daarna legde president Herzog een krans bij het graf van de onbekende soldaat, waarna hij zich begaf naar het presidentiële huis in Athene voor een diplomatieke werkvergadering met de Griekse president.


Foto Kobi Gideon / GPO


Aan het begin van de ontmoeting met president Sakellaropoulou sprak president Isaac Herzog over de ontwikkelingen in Oekraïne en zei: “Mevrouw de president, dit is ongetwijfeld een historisch moment, en een zeer gecompliceerd moment. Net als u voel ik ook grote droefheid en bezorgdheid over een humanitaire tragedie en, God verhoede, letsel aan onschuldige burgers. Zoals velen over de hele wereld bid ik voor de terugkeer van de vrede tussen Rusland en Oekraïne. Zoals onze regering heeft gecommuniceerd, steunt Israël de territoriale integriteit van Oekraïne.


Foto Kobi Gideon / GPO


“Bij deze gelegenheid roep ik alle Israëlische burgers in Oekraïne op om onmiddellijk terug te keren naar Israël, via de landovergangen op dit moment. We zijn natuurlijk bezorgd om het lot van de Joodse gemeenschap in Oekraïne, en we zullen alle mogelijke humanitaire samenwerking aanbieden aan de regering van Oekraïne in samenwerking met en samen met andere partners.”


President Herzog sprak vervolgens over de warme bilaterale betrekkingen tussen Israël en Griekenland en zei: “Dit bezoek was gepland als een uitdrukking van de vriendschap en het moedige partnerschap tussen onze landen, een strategisch partnerschap, zeker in het Middellandse Zeegebied. Dit partnerschap is voornamelijk geworteld in onze gedeelde waarden, onze gedeelde interesses, onze vriendschap en onze grote nabijheid.


“Mevrouw de President, ik nodig u uit in Israël, waar u zult zien hoe sterk, bewonderd en geliefd de Griekse cultuur is. Ik geloof, en ik heb vanaf het eerste moment dat ik in functie ben, dat alle naties in deze regio van de Middellandse Zee moeten samenwerken, zeker in het licht van gemeenschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, en ik ben er zeker van dat onze gesprekken hierover zaak zal erg belangrijk zijn. Mijn bezoek vindt plaats om extra resultaten te boeken voor de uitstekende relaties tussen onze staten, in termen van cultuur, geschiedenis, waarden, en vooral - op menselijk niveau.”


De president besloot met te zeggen: "Bedankt voor het openen van uw huis, voor de warme uitnodiging, en ik hoop dat de hele wereld betere dagen zal kennen."
43 weergaven0 opmerkingen
bottom of page