israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog kent postuum Genesis Lifetime Achievement Award toe aan rabbijn Jonatha Sacks


President Herzog overhandigd de Genesis Lifetime Award aan de weduwe van Rabbijn Sacks. Foto Koby Gideon (GPO)


Maandagavond nam president Isaac Herzog deel aan een speciaal evenement van de Genesis Prize Foundation om hulde te brengen aan wijlen rabbijn Lord Jonathan Sacks en zijn nalatenschap te vieren, een jaar na zijn dood.


Tijdens het evenement in Londen reikte de president postuum de Genesis Lifetime Achievement Award uit aan wijlen Rabbijn Sacks en overhandigde deze aan zijn weduwe, Lady Elaine Sacks. De prijs erkent Rabbijn Sacks voor zijn buitengewone rol bij het inspireren van de volgende generatie Joden, en zijn illustere levenslange werk als leraar van Joodse waarden en pleitbezorger van interreligieuze en interculturele dialoog.

President Isaac Herzog begon met te zeggen dat hij elke Shabbat het commentaar van Rabbijn Sacks op het wekelijkse Torah-gedeelte leest en hem eer betoonde: “Rabbijn Sacks werd een meesterlijke articulator van het Joodse fundament van universele waarden, terwijl hij onbeschaamd een trotse, waardige Joodse identiteit verwoordde. Zijn aangeboren, door God gegeven uitdrukkingskracht gaf een stem aan de bijdrage van het jodendom en de staat Israël aan de mensheid in het algemeen.”

President Herzog voegde eraan toe dat Rabbijn Sacks hem persoonlijk herinnerde aan zijn eigen grootvader, Rabbi Isaac HaLevi Herzog: “Net als mijn grootvader was Rabbijn Sacks een traditionele inclusivist – onverschrokken loyaal aan het orthodoxe jodendom, terwijl hij de halachische strategie vond om iedereen erbij te betrekken. ” Hij voegde eraan toe: "Hun wezen vloeide voort uit de unieke kenmerken van het Britse jodendom - gematigde, ontvankelijke, inclusieve, adaptieve jiddishkeit."

President Herzog concludeerde: “Rabbijn Sacks vertegenwoordigde de geschiedenis, de morele code en de geest van het jodendom met waardigheid en aanbidding. Hij pleitte moedig voor de staat Israël. Hij reikte door het gangpad en over verschillende religies; hij bracht de Torah uit de hemel naar de smartphone-generatie. Dit is de erfenis van Rabbijn Sacks. Ieder van ons kan opstaan, onze eigen vlam aansteken en leiden, in oude dagen en in onze tijd.”

Rabbijn Sacks is de tiende Genesis-honouree en pas de tweede ontvanger van de Genesis Lifetime Achievement Award. Rabbijn Sacks was tussen 1991 en 2013 opperrabbijn van de Verenigde Hebreeuwse Congregaties van het Gemenebest. Hij verwierf wereldwijde bekendheid als geleerde, ambassadeur van het jodendom en joodse waarden, theoloog, filosoof, productief auteur en voorstander van interreligieuze dialoog. De Genesis-prijs is een wereldwijde prijs die buitengewone individuen eert voor hun uitstekende professionele prestatie, bijdrage aan de mensheid en toewijding aan Joodse waarden.

Bij het evenement waren ook meer dan 150 vooraanstaande leiders van het Britse en internationale jodendom en vrienden van de joodse gemeenschap aanwezig, waaronder de voormalige Britse premier Theresa May, de opperrabbijn van de Verenigde Hebreeuwse congregaties van het Gemenebest Ephraim Mirvis, de ambassadeur van Israël in het VK Tzipi Hotovely, Britse ambassadeur in Israël Neil Wigan, en Ronit Ben-Dor, zaakgelastigde van de Israëlische ambassade in Frankrijk. Twee winnaars van de Genesis-prijs, Sir Anish Kapoor (2017) en Natan Sharansky (2020), waren aanwezig, samen met twee finalisten voor de 2022 Genesis-prijs, Pfizer-voorzitter en CEO Albert Burla en de legendarische nazi-jager Serge Klarsfeld.57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws