top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog heeft maandagvond een diplomatieke werkvergadering gehouden met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Dit is hun vierde ontmoeting sinds de president in functie is getreden.


De president en minister Blinken ontmoetten elkaar eerst in besloten kring, waarna ze een uitgebreide vergadering hielden met deelname van beide delegaties. Ook in zijn gesprek met president Herzog sprak minister Blinken over de Amerikaanse zorgen over de justitiële hervormingen.

President Isaac Herzog aan het begin van de bijeenkomst: “Welkom in Israël, meneer Blinken, staatssecretaris van de Verenigde Staten van Amerika, een goede vriend van Israël en een geweldige persoonlijke vriend. Het is geweldig om u hier in Israël weer te zien, en ik wil namens het volk van Israël mijn dankbaarheid overbrengen aan president Biden en vice-president Harris voor hun condoleances en sterkte op een zeer pijnlijk moment dat we dit weekend hadden, toen dierbare, geliefde, onschuldige burgers van Israël werden afgeslacht simpelweg omdat ze Joods en Israëli's waren. Ik wil u bedanken dat u ons bijstaat in deze strijd tegen terreur en haat.

“Ik zag ook uw opmerkingen over de Israëlische interne situatie, natuurlijk het constitutionele argument dat is ontstaan ​​in het Israëlische publiek, iets dat ik zeer toegewijd ben om te proberen een oplossing te vinden of te leiden tot een pad van interne dialoog. Zoals u correct zei, is dit een kwestie die brede consensus vereist, en het is een kwestie waar veel democratieën over debatteren. We zijn een levende democratie. U zei het een paar dagen geleden correct: een levendige, zeer levendige democratie, en ik ben erg trots op de Israëli's die dit debat voeren, van hier en van daar, die hun mening verkondigen. Dit is zo ontzettend belangrijk voor ons. Maar uiteindelijk moeten we onze problemen in der minne oplossen, intern, zoals samenlevingen en naties zouden moeten doen, en dit is mijn belangrijkste focus deze dagen.

“Tot slot zijn er veel bilaterale kwesties. De Verenigde Staten van Amerika zijn onze naaste bondgenoot. Onze banden met de Verenigde Staten zijn extreem sterk, ik zou zeggen dat ze zelfs de politiek overstijgen. Het is gewoon iets dat diep psychologisch en emotioneel is. We waren zo vereerd president Biden slechts een paar maanden geleden te mogen ontvangen en ik was ook vereerd hem te bezoeken in het Oval Office, en ik hoop dat we de relatie op zoveel andere gebieden samen kunnen voortzetten en ontwikkelen. Hartelijk dank voor uw komst naar Jeruzalem.”

Foto Haim Zach / GPO


Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken: meneer de president, dank u. Het is altijd een groot genoegen voor mij om tijd met je door te brengen. Ik waardeer de samenwerking enorm, ook de vriendschap. Ik zou aan het begin gewoon willen zeggen: onze solidariteit op dit zeer moeilijke moment in de nasleep van de werkelijk gruwelijke terroristische aanslag van een paar dagen geleden, denk ik nog gruwelijker gemaakt - als dat mogelijk is, want terrorisme is per definitie gruwelijk, maar het feit dat het plaatsvond buiten een synagoge en gericht was op mensen die een plaats van aanbidding verlieten. U kent onze sterke solidariteit met Israël, met het hele volk van Israël, als het gaat om het bestrijden van terrorisme en wij staan ​​u daarin zoals altijd bij.

“Ik heb heel goede gesprekken gehad met de premier, met de minister van Buitenlandse Zaken, maar het is een bijzonder genoegen om wat tijd met u door te brengen, en ik zou alleen willen zeggen hoeveel we waarderen, mijnheer de president, uw leiderschap, de helderheid van uw stem als het gaat om het verminderen van spanningen hier tussen gemeenschappen, en de helderheid van uw stem als het gaat om het vinden van een goede weg voorwaarts die consensus opbouwt over de kwestie van justitiële hervorming, en natuurlijk uw stem en uw visie op enkele van de andere kwesties waar we mee te maken hebben als sterke bondgenoten als sterke partners. Dus ik ben erg blij met de kans om wat tijd door te brengen en er is veel om over te praten.”
42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page