top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog ontmoet Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie


Foto Haim Zach / GPO

President Isaac Herzog heeft woensdag een ontmoeting gehad met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. De Europese Commissie is de uitvoerende tak van de Europese Unie en voorzitter von der Leyen vervult haar functie sinds 2019.

Tijdens hun ontmoeting bespraken de voorzitters de betrekkingen tussen Israël en de EU, die tot uiting komen in uitgebreide en alomvattende samenwerkingen op het gebied van handel, landbouw, toerisme en luchtvaart, evenals O&O en cultuur, en manieren om de samenwerking op aanvullende gebieden, zoals energie, voedselzekerheid, klimaat en meer.

Aan het begin van hun ontmoeting zei president Isaac Herzog: “Dank u, mevrouw de president, het is een eer u hier weer te zien. En het is een eer om je te zien nadat je ons in Israël hebt bezocht; het was een geweldig bezoek, dat door iedereen wordt herinnerd, omdat je een echte vriend bent. Ik wil je ook van harte bedanken voor het nastreven van de herinnering aan de Holocaust, de Shoah. Morgen zal ik spreken in het Europees Parlement, ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag.”

De president voegde eraan toe: “De Europese Unie is een zeer belangrijk element in ons leven, en het is in zoveel opzichten een potentiële strategische partner voor Israël, en we zijn in zoveel opzichten echte potentiële strategische partners voor Europa. We hebben gemeenschappelijke uitdagingen, we hebben zoveel te delen om goed te doen voor de wereld, en er zijn zoveel problemen waar we samen aan kunnen werken om de mensheid in het algemeen op te lossen en te helpen. En de Erasmus-studenten zijn gewoon het perfecte voorbeeld van hoe we samen kunnen bouwen aan toekomstige generaties.”

President Herzog ging in op de Iraanse dreiging en zei: “Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, en ik denk dat het nu duidelijk is waar Europa mee te maken heeft, is het feit dat Iran in Europa ligt. Iran bestrijdt de Oekraïense burgers door drones en dodelijke wapens te leveren, brengt de wereld in gevaar door zich te haasten naar nucleaire capaciteiten, zijn eigen burgers te doden en te martelen, en wij vinden dat het tijd wordt dat Europa een zeer resoluut standpunt inneemt over Iran, aangezien het een uitdaging is om niet alleen naar Israël, de regio, het Midden-Oosten, maar ook naar Europa en de wereld. De Abraham-akkoorden hebben een enorme verandering teweeggebracht, zoals u hebt gezien en gehoord, mevrouw de president. Het is een ommekeer in de wereldaangelegenheden, misschien wel de enige positieve ontwikkeling in de wereldaangelegenheden in de afgelopen tijd. We gaan vooruit, we zoeken naar meer partners in de Abraham-akkoorden,

Foto Haim Zach / GPO


Tot slot bedankte president Herzog president von der Leyen en zei: “En tot slot wil ik u bedanken, mevrouw de president, voor het leiden van de strijd tegen antisemitisme. Het steekt helaas de kop op in de wereld en in Europa. Zoals u maar al te goed weet, begint het met antisemitisme; het houdt er nooit mee op. En nu we morgen de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust ingaan, denk ik dat het alleen maar symbolisch is dat ik hier samen met u ben, ter bevestiging van onze sterke toewijding om antisemitisme en haat te bestrijden, waar dan ook.”

President Ursula von der Leyen: “Ik herinner me natuurlijk nog levendig mijn bezoek aan Israël vorig jaar, en u was een geweldige gastheer, dus het is een genoegen en een eer om u hier nu te ontvangen. We hebben veel zeer goede relaties in de vriendschap waar we samen aan werken. Ik herinner me dat we vorig jaar de Associatieraad hebben hervat, we het trilaterale memorandum over energie hebben ondertekend, maar ik denk dat als ik naar onze relatie kijk, de sterkste uitdrukking van de vriendschap tussen Israël en de Europese Unie de 15.000 Erasmus-studenten zijn die afkomstig zijn uit de Europese Unie naar Israël, maar ook van Israël naar de Europese Unie, en daarom denk ik dat dit het meest levendige teken van onze vriendschap is. Het is geweldig dat je er bent!”

32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page