israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog ontvangt condoleancebrieven uit de hele wereld, Nederland ontbreekt


President Herzog spreekt tijdens begrafenis van zijn moeder. Foto Haim Zach (GPO)


President Isaac Herzog heeft de afgelopen dagen condoleancebrieven ontvangen van wereldleiders na het overlijden, op 97-jarige leeftijd, van zijn moeder, voormalig First Lady Aura Herzog, weduwe van de zesde president van Israël, Chaim Herzog. Op de door het GPO belendgemaakte lijst, ontbreekt Nederland.


Onder de leiders die hem schriftelijk of telefonisch condoleerden waren de president van de Verenigde Staten, de president van Rusland, de koning van Bahrein, de koning van Jordanië, de koning van Spanje, de president van Turkije, de president van Egypte, de president van Frankrijk, de president van Griekenland, de president van Singapore, de president van Ecuador, de president van Georgië, de president van Moldavië, de president van Armenië, de president van Cyprus, de presidenten van Brazilië, Rwanda, Guatemala, Paraguay, de Dominicaanse Republiek, Thailand, Roemenië en Bosnië en Herzegovina, en Joodse leiders van over de hele wereld.


Ook de feitelijke heerser van de Verenigde Arabische Emiraten, Kroonprins sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan en de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas zonden hun condoleances.


Joe Biden, president van de Verenigde Staten van Amerika: “Ik was bedroefd toen ik hoorde van het overlijden van je moeder, Aura. Ik betuig mijn oprechte condoleances en mijn diepste medeleven aan jou, je familie en het hele volk van Israël terwijl je rouwt om haar verlies. Je moeder was een buitengewoon persoon die haar leven wijdde aan de natie waar ze van hield. In deze tijd van verdriet hoop ik dat je troost vindt bij het nadenken over de levens die ze heeft geraakt tijdens haar vele jaren van dienstbaarheid aan haar land.” President Biden voegde in een handgeschreven naschrift toe: 'Je moeder was iemand die ik enorm bewonderde. Tot op de dag van vandaag voel ik me vereerd dat ik haar heb ontmoet.”


Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie: “Accepteer alstublieft het diepste medeleven bij het overlijden van uw moeder Aura Herzog. Voor ieder van ons is de moeder de naaste en dierbaarste persoon, haar dood is een onherstelbaar verlies. Ik deel oprecht je verdriet. Ik wens jou en je familie moed en standvastigheid in dit moeilijke uur.”


Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek: "Nadat ik op de hoogte was gebracht van het overlijden van je moeder, wil ik je mijn medeleven betuigen en je mijn vriendschap en steun betuigen."


Recep Tayyip Erdoğan, president van de Republiek Turkije: “Ik weet heel goed dat de plaatsen van moeders nooit vervuld kunnen worden, ik deel van ganser harte uw verdriet en wens oprechte deelneming namens mijn natie en mijzelf. Ik wens Uwe Excellentie en uw rouwende familie, sterkte, geduld en standvastigheid.”


Hamad bin Isa Al Khalifa, koning van Bahrein: “Namens het volk en de regering van het Koninkrijk Bahrein, betuigen wij onze oprechte deelneming aan Uwe Excellentie en aan de familie van de overledene, biddend tot de Almachtige God om genade en vergeving te schenken aan de overledene, en voor uwe excellentie en haar verwanten geduld en troost.”


Felipe VI, koning van Spanje: “Namens de Spaanse regering en het volk wil ik u mijn oprechte deelneming betuigen met dit droevige verlies. De koningin sluit zich bij mij aan bij het betuigen van ons diepste medeleven aan uw familie.”


Katerina Sakellaropoulou, president van de Griekse Republiek: “Met grote droefheid heb ik kennisgenomen van het overlijden van uw moeder Aura Herzog, een pionierster, een sociale en milieuactiviste, die hartstochtelijk werkte voor het algemeen belang, het welzijn van haar landgenoten, en de vooruitgang van haar natie.”


Halimah Yacob, president van de Republiek Singapore: “Singapore had de eer om mevrouw Herzog te ontvangen toen zij wijlen president Chaim Herzog vergezelde op een staatsbezoek in 1986. Bij die gelegenheid werd een orchideesoort naar haar vernoemd. Moge haar nagedachtenis een zegen blijven.”


Salome Zourabichvili, president van Georgië: “Mevr. Aura Herzogs toewijding aan de zaak van de staat Israël is voorbeeldig. Als sociaal activist, First Lady en moeder vocht ze voor de welvaart van Israël en stichtte ze een briljant gezin. Ik ben er zeker van dat Haar nalatenschap zal blijven voortleven en zal inspireren tot idealen van cultuur, patriottisme en toewijding voor de nieuwe generaties.


Kroonprins Sheikh Mohamed bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten, vertelde dat hij zich identificeert met het verdriet van de president, omdat hij weet hoe het voelt nadat hij zijn eigen vader heeft verloren. De kroonprins voegde eraan toe dat hij veel goede dingen heeft gehoord over de overleden moeder van de president en dat hij er zeker van is, na te hebben gehoord over haar vele jaren van indrukwekkend werk, dat haar naam op gepaste eervolle wijze zal worden herdacht.


De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft ook president Herzog gebeld en gevraagd om zijn condoleances aan hem en zijn familie over te brengen. “Het lijdt geen twijfel dat het verlies van een moeder een heel moeilijk verlies is. Ik deel je verdriet', zei hij. President Herzog bedankte namens zichzelf en zijn familie voor het gebaar en de troostende woorden.


Zoals gezegd, helaas ontbreekt Nederland op deze lange lijst van leiders en landen die hun condoleances aan de president hebben overgebracht.


Geen woord tot nu toe van Koning Willem Alexander noch premier Mark Rutte.

251 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws