israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog ontvangt felicitatiebrieven en videoboodschappen van tientallen wereldleiders


President Biden is een van de wereldleiders die Israël feliciteerde. Screenshot YouTube


Ter gelegenheid van Israëls 74e Onafhankelijkheidsdag heeft president Isaac Herzog felicitatiebrieven en videoboodschappen ontvangen van wereldleiders, waaronder de presidenten van de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Duitsland, China, Rusland, Turkije en India, en de koningen van Spanje, Thailand en Nederland.


Het is opvallend te nomen dat de Russische president ook een schriftelijke gelukwens stuurde, gezien de oplopende spanningen tussen Israël en Rusland sinds de uitspraak "dat Hitler Joods bloed zou hebben" van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.


President Joseph R. Biden, Jr., van de Verenigde Staten van Amerika zei in een videoboodschap: “President Herzog, het is mij een eer om de mensen van de Verenigde Staten van Amerika de beste wensen te sturen op de 74e verjaardag van de staat Israël. De lange en hechte vriendschap tussen onze landen begon op het moment dat de Verenigde Staten het eerste land ter wereld werden dat Israël als onafhankelijke staat erkende, slechts elf minuten na uw oprichting. En in vierenzeventig jaar van vooruitgang en partnerschap hebben we samen zoveel bereikt, van samenwerking aan baanbrekend wetenschappelijk en technologisch onderzoek tot baanbrekende nieuwe regionale banden, tot het waarborgen van de veiligheid van Israël. Het partnerschap tussen Israël en de Verenigde Staten is onmisbaar geweest voor de Verenigde Staten en ik geloof ook voor Israël. Onze banden zijn onbreekbaar en ik ben er trots op dat ik vandaag en altijd naast Israël sta. Gelukkige Onafhankelijkheidsdag!"


President Emmanuel Macron van de Franse Republiek zei in een videoboodschap: “Je weet van mijn diepe gehechtheid aan Israël. De hechtheid tussen onze twee landen is geworteld in de rijkdom van onze menselijke banden, die ons verenigen. U kunt op mij rekenen om dit op alle niveaus te versterken, ook in de Europese Unie. Ik wens jullie allemaal een fijne onafhankelijkheidsdag. Accepteer alstublieft mijn persoonlijke vriendschap en de vriendschap van Frankrijk.”President Xi Jinping van de Volksrepubliek China, met wie president Herzog onlangs het allereerste telefoongesprek voerde tussen een Chinese en een Israëlische president, schreef in een brief: “Sinds China en Israël 30 jaar geleden diplomatieke betrekkingen aangingen, hebben de twee landen nauwe contacten onderhouden op alle niveaus, met voortdurende groei van de samenwerking en een hechtere vriendschap tussen de twee volkeren. Tijdens ons telefoongesprek vorig jaar bereikten we een brede consensus over bilaterale betrekkingen en kwesties van wederzijds belang. Aangezien ik veel belang hecht aan de relatie tussen China en Israël, zou ik graag met u willen samenwerken om het wederzijdse politieke vertrouwen tussen China en Israël te verdiepen, de wederzijds voordelige samenwerking te versterken, vriendschappelijke uitwisselingen uit te breiden en het innovatieve alomvattende partnerschap tussen China en Israël te verheffen tot een nieuwe hoogte. Moge de staat Israël voorspoed genieten en het geluk van zijn mensen.”


President Recep Tayyip Erdoğan van de Republiek Turkije, die president Herzog ontving tijdens een historisch staatsbezoek in maart, schreef: “In de nieuwe periode in onze betrekkingen, aangekondigd door het bezoek van Uwe Excellentie aan ons land in maart, geloof ik oprecht dat de samenwerking tussen onze landen zich zullen ontwikkelen op een manier die onze wederzijdse nationale belangen dient, evenals regionale vrede en stabiliteit.”


President Isaac Herzog ontving ook de groeten van president Ram Nath Kovind van de Republiek India, die schreef: "Het potentieel voor samenwerking tussen onze landen is grenzeloos en we willen graag de reikwijdte ervan uitbreiden." Premier Narendra Modi zei in een videoboodschap: “Ook al is dit een nieuw hoofdstuk, de geschiedenis van de betrekkingen tussen onze twee landen is erg oud. Ik hoop dat we onze relaties de komende jaren verder kunnen verdiepen.”


President Frank-Walter Steinmeier van de Bondsrepubliek Duitsland zei in een videoboodschap: “Ter gelegenheid van de 74e Onafhankelijkheidsdag van Israël, en namens mijn medeburgers, stuur ik u mijn beste wensen. Vierenzeventig jaar geleden kwam Theodor Herzl's droom van een thuisland voor het Joodse volk uit. Bewust van de zware historische schuld van nazimisdaden tegen het Joodse volk, zijn wij Duitsers diep ontroerd door de vriendschap van Israël. Voor dit unieke en nieuwe vertrouwen zullen we je altijd dankbaar zijn.”


President Vladimir Poetin van de Russische Federatie schreef in een brief: “Ik feliciteer u oprecht met de Onafhankelijkheidsdag van de staat Israël. Ik heb er vertrouwen in dat de Russisch-Israëlische betrekkingen, gebaseerd op de beginselen van vriendschap en wederzijds respect, zich zullen blijven ontwikkelen in het voordeel van onze volkeren en ten gunste van de versterking van de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. Ik wens u een goede gezondheid en alle succes, evenals geluk en voorspoed voor alle burgers van Israël.”


Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk twitterde: “Ik wens Israël en mijn vrienden @Isaac_Herzog en @naftalibennett een heel gelukkige Onafhankelijkheidsdag. Het VK heeft altijd achter Israël gestaan ​​en zijn recht om te leven zoals elke natie zou moeten kunnen - in vrede, welvaart en veiligheid.


Koning Felipe VI van Spanje schreef in een brief: “Ter gelegenheid van de nationale feestdag van de staat Israël, is het mijn wens om, samen met de regering en het volk van Spanje, mijn hartelijke gelukwensen over te brengen aan Uwe Excellentie. Aanvaard alstublieft, mijnheer de president, mijn beste wensen voor het persoonlijk welzijn, de vrede en de welvaart van het geliefde volk van de staat Israël.”


President Katerina Sakellaropoulou van de Helleense Republiek, die onlangs ook president Herzog op een staatsbezoek ontving, zei: "Ik ben verheugd te erkennen dat Griekenland en Israël, twee landen met een lange historische erfenis, in zo'n korte tijd een diepgaand en strategisch relatie." President Nicos Anastasiades van de Republiek Cyprus voegde toe: “Deze gelegenheid biedt ons de gelegenheid om de buitengewone verdieping en verbreding van de strategische relatie tussen de regeringen van Cyprus en Israël op alle fronten en de versterking van de banden tussen ons volk te vieren.”


Premier Fumio Kishida van Japan merkte in een videoboodschap op dat Israël en Japan 70 jaar diplomatieke betrekkingen vieren en zei: “Ik ben vastbesloten om de Japan-Israëlische betrekkingen naar een nieuw niveau te tillen en bij te dragen aan de realisatie van vrede in het Midden-Oosten. . Ik wens verdere vooruitgang en voorspoed van Israël en veel geluk van het volk van Israël.”


President Iván Duque Márquez van de Republiek Colombia, die president Herzog afgelopen november tijdens een staatsbezoek in Israël ontving, zei in een videoboodschap: “Het is een eer voor mij om de staat Israël te feliciteren met de 74e verjaardag van zijn geboorte. Dit is een feit dat ons diep inspireert vanwege de veerkracht van het Joodse volk, dat Israël heeft veranderd in een volk van ontwikkeling en innovatie.”


President Miloš Zeman van de Tsjechische Republiek zei in een begroeting tegen de president: “Israël is een land van mijn hart en mijn tweede thuis. Dit is waarom ik in het openbaar zeg, om John F. Kennedy te parafraseren: ik ben een Jood! Ani Yehudi! Ik wens je moed, vrijheid en volledige onafhankelijkheid.”


President Moon Jae-in van de Republiek Korea sprak zijn hoop uit om door te gaan met het bevorderen van de Israëlisch-Koreaanse betrekkingen, en verkozen president Yoon Seok-Youl schreef: “Ik kijk ernaar uit om met u samen te werken om de gedeelde belangen van beide staten om onze nauwe betrekkingen verder te ontwikkelen.”


Er werden ook brieven met gelukwensen ontvangen van koning Willem-Alexander van Nederland, koning Maha Vajiralongkorn van Thailand, president Ignazio Cassis van de Zwitserse Bondsstaat, president Marcelo de Sousa van de Portugese Republiek, president Alexander Van der Bellen van de Republiek Oostenrijk, president Sergio Mattarella van de Italiaanse Republiek, president George Vella van de Republiek Malta, president George Weah van de Republiek Liberia, president Michael D. Higgins van de Republiek Ierland, president Alexander Loekasjenko van de Republiek Wit-Rusland, president Nguyễn Xuân Phúc van de Socialistische Republiek Vietnam, president Gotabaya Rajapaksa van de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, president Nana Addo Dankwa Afuko-Addo van de Republiek Ghana, president Khürelsükh Ukhnaa van Mongolië,President Serdar Berdimuhamedow van Turkmenistan, president Félix Tshisekedi van de Democratische Republiek Congo, president Klaus Werner Iohannis van Roemenië, president Alejandro Giammattei van Guatemala, president Kassym-Jomart Tokayev van de Republiek Kazachstan en gouverneur-generaal David Hurley van het Gemenebest van Australië.


98 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws