top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog reikt de Jeruzalem Eenheidsprijs 2024 uit

Foto Ma'ayan Toaf / GPO


President Isaac Herzog heeft vandaag, zondag, tijdens een speciale ceremonie in de residentie van de president in Jeruzalem de prijzen voor de Jeruzalem Eenheidsprijs 2024 uitgereikt. Dit jaar had de ceremonie vanwege de aanhoudende oorlog als thema ‘Zorg voor elkaar’, met de prijzen verdeeld in vijf categorieën: Versterking van het Zuiden, Versterking van het Noorden, Versterking van het thuisfront, Reservisten en de diaspora.

 

De Jeruzalemprijs voor de Eenheid van Israël werd geïnitieerd door de families Yifrach, Shaer en Fraenkel samen met voormalig burgemeester van Jeruzalem, parlementslid Nir Barkat, en kwam voort uit het diepe gevoel van eenheid dat in de hele Israëlische samenleving en de Joodse diaspora werd gevoeld na de ontvoering en moord op hun zonen. Eyal, Gil-Ad en Naftali in de zomer van 2014.

 

In zijn toespraak tot de ceremonie zei president Herzog: “We staan ​​midden in een belangrijk Israëlisch en Joods moment. Geconfronteerd met een moordzuchtige vijand die dacht dat de Israëlische samenleving gefragmenteerd was en besloot in opstand te komen en ons te vermoorden, reageerde de Israëlische samenleving met een duidelijke en beslissende oproep: “Samen zullen we winnen” – en alleen samen. Het volk van Israël beschouwt deze verklaring niet slechts als een slogan, een slogan op een reclamebord of een autosticker – maar als een bindende historische waarheid die honderdduizenden Israëli’s uit hun huizen heeft verdreven. Het bracht soldaten naar voren die niet eens in dienst waren geroepen, het bracht vrijwilligers naar het veld, het bracht het allerbeste in zovelen in Israël naar boven.”

 

Hij voegde eraan toe: “De uitstorting van emoties en tranen van vreugde die we gisteren door het hele land en land zagen, bewijst zonder enige twijfel: de Israëlische samenleving is niet onverschillig, de Israëlische samenleving vergeet het niet, de Israëlische samenleving is er volledig toegewijd aan om onze zonen en dochters thuis. 'De verlossing van gevangenen is een mitswa van de hoogste orde', en hun terugkeer – zowel met veiligheids- als diplomatieke middelen – is een opperbevel, onderdeel van het meest bindende contract tussen de staat en zijn burgers. Gisteren waren we getuige van een buitengewone demonstratie van deze toewijding, in de vorm van een operatie die helemaal draaide om heldenmoed, moed en wederzijdse verantwoordelijkheid, om vier van de gijzelaars terug te brengen. Deze operatie bracht ook een hoge prijs met zich mee, aangezien de naam van Arnon Zamora werd toegevoegd aan het monument van de heldenmoed van onze natie, een Israëlische held die zijn leven opofferde voor de terugkeer van Shlomi, Andrey, Almog en Noa. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn dierbare familie.

 

“Onze veiligheidstroepen verdienen enorme waardering voor hun succes, maar niet minder voor hun vastberadenheid en toewijding, zelfs wanneer hun acties grotendeels aan het zicht onttrokken zijn. Bij de IDF, de politie, YAMAM en Shin Bet zijn er honderden en duizenden echte rolmodellen, op het slagveld en achter de schermen, die elke seconde van de dag werken om de gijzelaars te bevrijden. Ik stuur hen veel kracht, en ook alle vrouwen en mannen van onze veiligheidstroepen en hun commandanten, en ik bid dat ze slagen in hun missies en veilig terugkeren.”

 

De prijs voor werk in de categorie “Versterking van het Zuiden” werd uitgereikt aan Aharai, wiens missie het is om de ontwikkeling van jeugdleiderschap te bevorderen en de burgerparticipatie onder tieners en jongvolwassenen in Israël te bevorderen, vooral in gemarginaliseerde gemeenschappen in de sociale en geografische periferie van het land.

 

De prijs voor werk in de categorie “Versterking van het Noorden” werd uitgereikt aan de Kerem-El Druze Pre-Military Academy, die werkt aan de ontwikkeling van een generatie jonge, dynamische en energieke leiders die een impact hebben op de gemeenschap en de samenleving in het algemeen.

 

De prijs voor werk in de categorie ‘Versterking van het thuisfront’ werd uitgereikt aan de Yedidim-organisatie, die ‘niet-medische eerste hulp’ biedt aan burgers in nood: onderweg en thuis, 24 uur per dag.

 

De prijs voor werk in de categorie ‘Reservisten’ werd uitgereikt aan Heroes for Life (Lochamim LeLo Gvulot), een Israëlische non-profitorganisatie die zich inzet voor het benutten van de enorme infrastructuur van honderdduizenden ontslagen Israëlische soldaten die naar ontwikkelingslanden reizen.

 

De prijs voor werk in de categorie Diasporazaken werd uitgereikt aan Partnership2Gether Global Network, dat werkt aan het bevorderen en ontwikkelen van diepe verbindingen om Joodse gemeenschappen in Israël en wereldwijd te versterken door het creëren van gerevitaliseerde, voortdurende en betekenisvolle betrokkenheid gebaseerd op wederzijdse inspanningen en gedeelde Joodse identiteit.

 

Daarnaast werden twee erkenningsprijzen uitgereikt aan de Menomadin Foundation voor haar werk ter bevordering van de sociale veerkracht in het onderwijs, de welzijnszorg en de gemeenschap, en aan zanger Omer Adam voor zijn uitmuntende werk om het moreel van de soldaten van de IDF en de veiligheidstroepen te versterken.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page