top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Isaac Herzog spreekt het Abu Dhabi Space Debate toe


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


President Isaac Herzog hield vandaag de belangrijkste toespraak tijdens het Abu Dhabi Space Debate in de Verenigde Arabische Emiraten.

De conferentie, die wordt gehouden onder het beschermheerschap van HH Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, brengt nationale en industriële leiders samen om de uitdagingen en kansen te bespreken waarmee de wereldwijde ruimtevaarteconomie wordt geconfronteerd.

De volledige toespraak van president Isaac Herzog:

“Ik ben erg blij om hier te zijn en deel te nemen aan dit actuele debat, onder auspiciën van mijn dierbare vriend, president Mohammed bin Zayed. Ik ben net aangekomen uit Bahrein met mijn vrouw, Michal, waar we het eerste staatsbezoek van een Israëlische president in het Koninkrijk Bahrein hebben gebracht, en ik ben Zijne Majesteit de Koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, enorm dankbaar.

“We staan ​​hier aan de vooravond van een revolutionair nieuw tijdperk van ruimteverkenning. De hemel staat nu open voor een duizelingwekkende reeks publieke en private actoren, die satellieten, sensoren en ruimtevaartuigen naar het grote onbekende lanceren. Dit creëert zowel paradigma verschuivende kansen als uitdagingen die de mensheid nog nooit heeft gekend. De adembenemende beelden van de James Webb-telescoop brengen ons bijvoorbeeld niet alleen naar de vroegste uithoeken van onze kosmos. Ze verhogen ook het vooruitzicht van nieuwe wetenschappelijke vragen waarvan we niet eens wisten dat we ze zouden kunnen stellen.

“Maar terwijl de mensheid naar de sterren staart, wil ik deze discussie terug naar de aarde brengen; omdat ik geloof dat de grootste belofte van ruimteverkenning niet alleen ligt in ontdekkingen op verre planeten, maar ook in het herontdekken van ons potentieel voor samenwerking, hier op de blauwe planeet die we thuis noemen.

“Er wordt vaak gezegd dat astronauten tijdens internationale ruimtemissies op de eerste dag naar hun land wijzen; op de tweede dag wijzen ze naar hun continenten, en op de derde dag zijn ze zich nog maar van één aarde bewust. Honderden kilometers boven land verdwijnen grenzen en maken plaats voor een intens besef dat we allemaal één aarde delen, die we allemaal moeten behouden. En net zoals grenzen verdwijnen als de aarde van bovenaf wordt bekeken, moeten we samenwerken over deze scheidslijnen heen om de klimaatcrisis te bestrijden - een bedreiging voor ons allemaal.

“Het lijdt geen twijfel dat het lot van de mensheid in de toekomst zal afhangen van de ruimte. Maar in het onmiddellijke heden ligt de ultieme waarde van ruimtetechnologieën in het redden van de planeet die we al hebben.

“Ik ben trots op Israëls nauwe samenwerking met NASA, de European Space Agency en onze tegenhangers in Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, Brazilië en vele andere landen. Maar ik ben vooral trots op ons zich ontwikkelende ruimtevaartpartnerschap met de Verenigde Arabische Emiraten. Onze twee landen leiden onze regio moedig naar nieuwe grenzen in de ruimte en drukken onze stempel op de geschiedenis.

“Voor een inspirerend voorbeeld hoeft u niet verder te zoeken dan de Venus-satelliet, een gezamenlijk Israëlisch-Frans project, dat nu gegevens levert voor gezamenlijk Israëlisch-Emirati-onderzoek. De Venus-satelliet cirkelt rond de aarde, houdt de vegetatie in bossen, akkerlanden en natuurreservaten nauwlettend in de gaten en zendt multispectrale beelden terug. In hun eerste joint venture financieren de Israëlische en Emirati ruimteagentschappen nu een gezamenlijke analyse van deze gegevens door Israëlische en Emirati wetenschappers, die ons zullen helpen ons wereldwijde milieu beter te begrijpen en samen te werken aan nieuwe oplossingen om de groene longen van onze planeet te beschermen.

“Vandaag de dag is het daarom van cruciaal belang dat we dergelijke transnationale partnerschappen verdiepen en uitbreiden, ten voordele van onze planeet en onze regio, en hier komt India met zijn enorme technologische mogelijkheden, met de wijsheid van zijn mensen en zijn buitengewoon indrukwekkende ruimtevaartprogramma. Terwijl we uitkijken naar de internationale klimaatconferentie COP28 in de VAE, moeten we samenwerken om de kracht van geavanceerde ruimtetechnologieën te benutten om de urgente klimaatcrisis in het Midden-Oosten en de Middellandse Zee aan te pakken. Onze samenwerking kan van onze prachtige regio een wereldwijd knooppunt van klimaatoplossingen maken. Ik geloof dat de VAE en Israël en India het voortouw kunnen nemen voor de hele regio, samen met onze vrienden en partners.

“We zijn allemaal diep onder de indruk van de prestaties van het ruimtevaartprogramma van de VAE, inclusief de Mars-missie. Het is een perfecte match met Israël, een wereldleider in technologieën voor miniatuursatellieten, hoge resolutie en teledetectie mogelijkheden, en cyberbeveiliging in de ruimte.

“Beste vrienden, naast geavanceerde technologieën is er nog een gebied waarop investeringen van cruciaal belang blijven: ruimtevaartonderwijs voor de jongere generatie is de toekomst. Onze grootste natuurlijke hulpbron is de nieuwsgierigheid van onze kinderen, en ik heb hun ogen zien schitteren als sterrenstof wanneer ze over de ruimte leren. In Israël hebben we het TEVEL-programma geïntroduceerd, dat al werkt met middelbare scholieren uit het hele land, zowel Joden als Arabieren. Ze bouwen, testen en lanceren nano satellieten in de ruimte, en gebruiken ze vervolgens om gegevens te verzamelen en experimenten uit te voeren. Israël nodigt alle landen hier uit om met ons samen te werken om dit programma regionaal en internationaal uit te breiden. Samen zullen we de collectieve creativiteit, genialiteit en verwondering van onze jeugd benutten. En ik wil jullie allemaal uitnodigen om deel te nemen aan deze ongelooflijke onderneming.

“Tot slot wil ik nogmaals onze gastheer, president Mohammed Bin Zayed, en natuurlijk minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Abdullah bin Zayed bedanken. Jullie zijn echt visionaire wereldleiders en bedankt voor het bijeenroepen van dit ruimtedebat. Het heeft een uitstekende bijdrage geleverd aan de wereldwijde dialoog over de ruimtevaart en heeft ons geholpen een gezamenlijke weg naar een betere toekomst te vinden.

“Laten we voorwaarts en opwaarts gaan, niet met de concurrentie van een koude oorlog, maar met de medewerking van onze warme vrede. Laten we de kracht van de ruimte benutten voor de belofte van de aarde. Laten we naar de hemel staren, met onze blik stevig op onze planeet gericht. Samen kunnen we de verkenning van de ruimte naar nieuwe hoogten brengen en onze planeet redden van nieuwe diepten. Vandaag kunnen we zeggen: de lucht is slechts de ondergrens!

"In de woorden van de grote dichter Abū al-Ṭayyib al-Mutanabbī: "Als je het waagt glorie na te jagen, neem dan geen genoegen met minder dan de sterren." 'Iidha ghamart fi sharaf marwm fala taqnae bima dwn alnujwmi. Heel erg bedankt."40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page