israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Isaac Herzog spreekt tijdens de start van de herdenkingsceremonie voor Yitzhak Rabin


President Herzog steekt een kaars aan met de kleinkinderen van Yitzhak Rabin. Foto Haim Zach (GPO)


Vandaag hield president Isaac Herzog een toespraak tijdens de "Ner Yitzhak"-ceremonie in de residentie van de president, waarmee hij de gebeurtenissen op de herdenkingsdag van Yitzhak Rabin begon. Onder de aanwezigen waren behalve een groot aantal politici ook oud-president Reuven Rivlin en de familie Rabin.


President Isaac Herzog: 'Over een paar maanden is het honderd jaar geleden dat Yitzhak Rabin werd geboren. Honderd jaar sinds de eerste geboren Israëliër die premier werd, de commandant van de Harel Brigade in de Onafhankelijkheidsoorlog, stafchef in een van de grootste overwinningen van de IDF - een leider van een ander soort. De nacht van 4 november, 1995 zal voor altijd herinnerd worden als een van de belangrijkste dieptepunten in onze geschiedenis.”


President Isaac Herzog voegde toe: “Deze herdenkingsdag moet ons jaar na jaar in schande herinneren aan de betekenis van politieke moord in de soevereine staat Israël. Het moet ons allemaal, keer op keer, waarschuwen voor het verschrikkelijke extremisme dat we kunnen bereiken wanneer legitieme argumenten over inhoud de grens overschrijden tot haat, aangewakkerd door onophoudelijke ophitsing. De ophitsing en haat die in de loop der jaren gemakkelijker te produceren, aan te wakkeren en te verspreiden zijn geworden, niet in de laatste plaats dankzij moderne digitale platforms.


“Het is ons allemaal duidelijk dat de revolutie op de sociale media niet noodzakelijkerwijs een democratisch karakter geeft aan de veelheid aan stemmen, maar vaak haatberichten polariseert en versterkt. Hetzelfde medium dat ons in een oogwenk met elkaar verbindt, trekt ons uit elkaar en ontkoppelt ons, als individuen, als samenleving, als natie. Ik ben niet tegen technologische vooruitgang en een vruchtbaar democratisch discours, God verhoede, maar nu de voordelen duidelijk zijn, is het ook tijd om onze aandacht te richten op de nadelen ervan.”


President Isaac Herzog besloot met te zeggen: “Wij, de gekozen functionarissen en dienaren van het publiek, dragen de primaire plicht tot gematigdheid, voorzichtigheid en rust. Onze woorden, en de woorden van degenen om ons heen, zijn het meest brandbare materiaal in de handen van toetsenbordstrijders en boeven op straat. Leiderschap betekent verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid om Israël verenigd en democratisch te houden. Verantwoordelijkheid voor het managen van argumenten, hoe moeilijk ze ook zijn; verantwoordelijkheid om de rechtsstaat te handhaven zonder haat, en zeker zonder geweld. Verantwoordelijkheid voor gevoeligheid en inclusie, voor het standpunt van de ander - inclusief degenen wiens mening we tegenspreken."


De kleinzoon van Yitzhak Rabin, Yonatan Ben-Artzi, zei: “Geen jaar sinds de moord op mijn grootvader is gemakkelijk voor ons geweest. Maar ik zal je niet verrassen door te zeggen dat de afgelopen jaren bijzonder zwaar zijn geweest: haat heeft opnieuw de straten overspoeld; de fragmentatie die de Israëlische samenleving destijds, de vooravond van de moord, aan flarden scheurde, heeft zijn lelijke kop opgestoken en dreigde opnieuw de natie te fragmenteren."


"Overal hebben geweld en ophitsing zich verspreid tegen alle burgers die anders durfden te denken. Flitsen van die novembernacht in 1995 zijn teruggekeerd naar de nachtmerries van ons allemaal, alsof het elk moment weer kan gebeuren. De fragmentatie, de stijl en de retoriek zijn veel erger dan ze waren; maar het gevaar is hetzelfde: het geweer van een enkele verdorven gek gedragen op de ruggen van een woedende, opgehitste menigte,” aldus Yonatan Ben-Artzi.


Hij eindigde zijn toespraak door te zeggen: “Na donkere jaren van angst en [politieke] verlamming, heeft Israël gewonnen. In het aangezicht van een cultuur van tirannie won het volk. Vanmorgen, 26 jaar na de verschrikkelijke nacht, kan ik zeggen dat de rouwperiode voorbij is.”

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws